eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Olaf Scholz német kancellár az európai baloldali pártokat tömörítő Európai Szocialisták Pártjának (PES) kétnapos berlini kongresszusán 2022. október 15-én.
Nyitókép: Olaf Scholz német kancellár az európai baloldali pártokat tömörítő Európai Szocialisták Pártjának (PES) kétnapos berlini kongresszusán 2022. október 15-én. MTI/EPA/Hannibal Hanschke

EU: a kisebb tagállamok érdekei is fontosak Olaf Scholz szerint

A német kancellár az Európai Szocialisták Pártjának (PES) szombati kongresszusán ismét az Európai Unió reformját sürgette, hogy képes legyen újabb tagokat felvenni.

A szociáldemokrata politikus beszélt arról is, hogy fokozatosan ki kellene vezetni az egyhangú döntéshozatal szabályát az uniós külpolitikában és adópolitikában. Ugyanakkor elismerte, hogy sok munkát kell fektetni abba, hogy erről meggyőzzenek másokat.

"Mindazonáltal világosan megmondom, ha törekvésünk egy geopolitikai súllyal rendelkező Európa, akkor a többségi döntéshozatal nyereséget, nem pedig veszteséget jelent a szuverenitás szempontjából" - hangoztatta.

Kijelentette, hogy az EU megtartja szavát, ami a tagjelölti státuszt kapott államokat illeti, ideértve több nyugat-balkáni országot, Ukrajnát és Moldovát is. Egy huszonhét, harminc vagy harminchat tagú egyesült Európai Unió több mint 500 millió szabad és egyenlő állampolgárral még erősebben éreztetheti súlyát a világban" - húzta alá. Mindemellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a kisebb tagállamok érdekeit. "A jövőben is meg kell hallgatni minden tagállam aggályait, minden más árulás lenne az európai eszme ellen" - tette hozzá Scholz.

A német kancellár egy katonai értelemben is erősebb Európai Uniót, s e tekintetben összehangolt fegyver- és felszerelés beszerzési programot szorgalmazott, az EU gyorsreagálású erőinek 2025-ig történő létrehozását és az európai fegyveres erők központjának kialakítását javasolta.

Beszélt arról is, hogy az uniós tagállamoknak rendezniük kell a pénzügyi- és migrációs politikát érintő vitáikat. Scholz kijelentette, hogy az illegális migrációt csökkenteni kell, de erőfeszítéseket kell tenni a legális bevándorlás támogatására a szakképzett munkaerő behozatala érdekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×