eur:
389.55
usd:
361.83
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Karosszéria a Volkswagen (VW) zwickaui összeszerelőüzemében 2020. február 25-én. Az előző napon újraindult a koronavírus terjedése miatt leállított termelés a Volkswagen legtöbb kínai gyárában. A járműgyártásban világelső Volkswagen-csoport januári eladásai éves szinten 11,3 százalékkal estek Kínában, amely a világ legnagyobb járműpiaca.
Nyitókép: MTI/EPA/Uwe Meinhold

Veszélyben a Volkswagen németországi és közép-európai gyártása

A vállalat vezetői felkészültek a téli gázhiányra, de aggodalmukat fejezték ki a magas gázárak miatt, különösen a beszállítókat féltik az áremelkedéstől. Olyan helyekre vinnék a gyártást, ahol jobb a cseppfolyósított földgázhoz való hozzáférés.

Áthelyezheti a gyártást a Volkswagen Németországból, a Cseh Köztársaságból és Szlovákiából Észak- vagy Délnyugat-Európába, ha a régiót továbbra is földgázhiány sújtja – írja vg.hu a vállalat közleménye alapján.

A gyártás áthelyezése azonban csak az egyik lehetőség, amelyen középtávon gondolkoznak, ha a gázhiány az idei télnél tovább tart. A vállalatnak jelentős termelőegységeik vannak Németországban, Szlovákiában és Csehországban. Ezek az országok az orosz gáztól leginkább függő államok közé tartoznak.

"Középtávú alternatívaként a gázhiányra nagyobb földrajzi koncentrációval, a gyártási kapacitás áthelyezésével vagy műszaki alternatívákkal reagálhatunk, akárcsak korábban a félvezetőhiány és más ellátáslánc-zavar esetében tettük"– fejtette ki Geng Wu, a Volkswagen beszerzési vezetője.

Ugyan a gáztárolók szintje idén a tervezettnél korábban érte el a kilencven százalékos töltöttségi szintet, Németországnak az orosz szállítások nélkül a jövőben komoly problémát jelenthet a tárolók feltöltése.

Új alternatívák

Délnyugat-Európa vagy Észak-Európa tengerparti zónái lehetnek a gyártás esetleges áthelyezésének haszonélvezői, hiszen mindkét régiónak kiváló a hozzáférése a tengeren át érkező cseppfolyósított földgázhoz – nyilatkozta a Bloombergnek a Volkswagen szóvivője. A csoportnak már vannak autógyárai Portugáliában, Spanyolországban és Belgiumban is, ahol cseppfolyósított földgáz-terminálok is vannak.

A Volkswagen külkapcsolatokért felelős vezetője, Thomas Steg megjegyezte: a politikusoknak is tenni kell az árrobbanás megszűnéséért. Enélkül ugyanis a kis- és közepes energiaigényű vállalatok kénytelenek lesznek csökkenteni, vagy leállítani a termelést.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×