eur:
390.16
usd:
365.35
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Pozsony, 2010. május 18.A VW Slovakia által közreadott felvételen munkások dolgoznak készülő Volkswagen személygépkocsik mellett a német Volkswagen autógyár pozsonyi összeszerelő üzemében 2010. május 18-án. (MTI/VW Slovakia/Matthias Knoch)
Nyitókép: MTI/VW Slovakia/Matthias Knoch

Valami történt az európai újautó-piacon

Véget ért a tizenhárom egymást követő hónapja tartó lejtmenet, az európai újautó-eladások ismét pozitív irányban haladnak.

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) friss statisztikája szerint a múlt hónapban 4,4 százalékkal nőtt az eladott autók száma az Európai Unió tagállamaiban, igaz, a 650,3 ezres darabszám láttán nem bonthatnak pezsgőt a gyártók, sem a kereskedők. Ez ugyanis nagyon alacsony az elmúlt évek augusztusi adataival összevetve, és mélyen alatta van a pandémiát megelőző szintnek – írja a VG.

A lap szerint a kereslettel most sem lenne baj, a kínálattal viszont annál inkább, mivel a beszállítási láncok felszakadozása, az alkatrészellátás esetlegessége és legfőképpen a még mindig nyomasztó chiphiány világszerte leszűkíti a gyártókapacitásokat. A kielégítetlen kereslet és az infláció pedig folyamatosan hajtja felfelé az autók árát.

Mint olvasható, a négy legnagyobb európai piac mindegyikéből pozitív számok érkeztek, ezek közül a legnagyobb bővülést

  • Olaszországban mérték 9,9 százalékkal, utána
  • Spanyolország következik a sorban 9,1 százalékkal, amit
  • Franciaország követ 3,8 százalékkal, míg
  • a legnagyobb európai autópiacon, Németországban csak 3 százalékos pluszt jelentettek.
  • Magyarország 3,6 százalékos plusszal a középmezőnyben helyezkedik el.

Nem mindenhol volt azért uborkaszezon augusztusban: Portugáliában például 42 százalékkal pörögtek fel az eladások, ezzel a portugálok lettek augusztus Európa-bajnokai. Harminc százalék feletti bővülést mértek Bulgáriában, Írországban és Görögországban.

A márkák versenyében a Volkswagen csoport áll az élen, augusztusban a piaci részesedése 26,5 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 25,6 százalékról – olvasható mások mellett.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Íme a részletek
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×