eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
II. Erzsébet brit királynő koporsóját szállító halottaskocsi a northolti légi támaszpontról a londoni királyi rezidenciára, a Buckingham-palotába érkezik 2022. szeptember 13-án. Az uralkodó az edinburghi Szent Egyed-székesegyházban volt felravatalozva egy napon át, miután a skóciai Balmoral kastélyában elhunyt szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében.
Nyitókép: MTI/AP/Markus Schreiber

Tüntetés gyász idején: megszólalt a brit Munkáspárt elnöke is

Több atrocitás is előfordult már a királynő halála óta, volt, aki azt fejezte ki plakáttal, hogy elege van a monarchiából és III. Károlyt nem tartja királyának.

Aki a monarchia ellen akar tüntetni, megteheti azt, de közben figyelembe kell vennie azok érzéseit is, akik a királynőt gyászolják - fejtette ki Keir Starmer, a brit Munkáspárt vezetője. Nem lehet ugyanis tönkretenni az ő gyászukat a szabad véleménynyilvánítás nevében sem - fogalmazott a The Guardian cikke szerint.

Starmer szerint az, hogy tüntetni és ellenérzéseket szabadon kifejezni lehetséges, a brit tradíciók része, de nem mindegy, hogy ezt hogyan teszik meg az emberek.

Az emberek gyászának teret kell engedni

"Tartsák tiszteletben azt a tényt, hogy emberek százezrei akarnak előállni és átélni a búcsú pillanatát. Ne tegyék ezt tönkre számukra.

Ami itt fontos, az a tisztelet.

Ha az emberek sokat várnak arra, hogy átélhessék azt a pillanatot, amikor a koporsó elhalad mellettük, akkor azt hiszem, ezt tiszteletben kell tartani, mert hatalmas erőfeszítést tettek azért, hogy eljöjjenek és átélhessék ezt a privát pillanatot, hogy köszönetet mondjanak II. Erzsébet királynőnek" - fogalmazott.

Egyeztetni kell az érdekeket

A politikus akkor emelte ki a tisztelet fontosságát, amikor a Republic kampánycsoport levélben fordult a rendőrséghez, hogy aggodalmát fejezze ki a monarchiaellenes tüntetők elmúlt napokban történt letartóztatásai miatt, és közölje, hogy elvárja, hogy a koronázás előtti tüntetések békésen folytatódhassanak.

A rendőrség szóvivője válaszképp tudatta,

tisztában vannak azzal, hogy vannak akik gyász idején akarnak bizonyos ügyekkel szembeni ellenérzéseik miatt tüntetni, és az ő jogaikat egyeztetni kell a gyászolókéval, amin dolgoznak.

Polgárjogi csoportok és parlamenti képviselők is aggodalmukat fejezték ki a tüntetésre való jogok kapcsán: kedden aktivisták gyűltek össze az edinburgh-i katedrálissal szemben, kezükben üres papírlapokkal és transzparensekkel azért, hogy kiálljanak a tiltakozáshoz való joguk mellett. Egy embert letartóztatással fenyegettek meg, mert "nem az én királyom" feliratú plakátot akart felemelni. A Scotland Yard közelményben tudatta, hogy a rendőrök számára nyilvánossá tették a tüntetéshez való jogot.

Magánemberként is lerója tiszteletét

Starmer azt is elárulta, hogy miután részt vett a királynő koporsójának a Westminster Hallba érkezésén, később családjával megy el majd leróni előtte kegyeletét. Hozzátette: megindító volt, ahogy az ország II. Erzsébet halálhírére reagált.

"Az emberek búcsút akarnak mondani egy figyelemre méltó uralkodónak" - fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×