eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó perének tárgyalásán a Moszkva szomszédságában fekvő Khimkiben 2022. augusztus 2-án. Grinert öt hónapja tartják előzetes letartóztatásban kábítószer-birtoklásáért. A Phoenix Mercury valamikori játékosát röviddel az ukrajnai háború előtt, február 17-én állították meg egy oroszországi repülőtéren, és nem sokkal később meg is vádolták kannabiszolaj szállításával. Az orosz vámhivatal nagy mennyiségű kábítószer csempészete miatt indított eljárást a kosaras ellen, akire 5-10 év szabadságvesztés is kiszabható.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/REUTERS/Jevgenyija Novozsenyina

Dennis Rodman Moszkvába megy tárgyalni

A magát kosárlabda-nagykövetnek nevező Rodman állítása szerint engedélyt kapott arra, hogy elutazzon Brittney Griner szabadon bocsátása ügyében megegyezést találni.

Kilenc év börtönbüntetésre ítélték Oroszországban Brittney Griner kosárlabdázót drogbirtoklásért: ügyvédei fellebbeztek a döntés ellen, és folyamatban vannak egy esetleges fogolycserével kapcsolatos tárgyalások is, Dennis Rodman azonban személyes mentőakciót indít az olimpiai bajnok kosárlabdázónő szabadlábra helyezésének érdekében.

"Engedélyem van rá, hogy Oroszországba utazzak segíteni ennek a lánynak. Igyekszem ezen a héten elutazni" – mondta Rodman az NBC News-nak. Arról nem beszélt, hogy pontosan kitől kapott engedélyt minderre.

Már Putyinnal is találkozott korábban

A 61 éves Rodman, aki magát kosárlabda-nagykövetnek tekinti, 2014-ben már járt Oroszországban Vlagyimir Putyin meghívására, és akkor úgy fogalmazott:

Oroszország cool.

Phenjan, 2014. január 9.
A KCNA észak-koreai hírügynökség által 2014. január 9-én közzétett képen Dennis Rodman, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság korábbi játékosa (j), Kim Dzsong Un első számú vezető, a Koreai Munkapárt első titkára (b2) és felesége, Ri Szol Dzsu (b) egy phenjani sportcsarnokban rendezett bemutató mérkőzésen 2014. január 8-án. Rodman és egy amerikai csapat egy észak-koreai együttes ellen mérkőzött a diktátor 31. születésnapja alkalmából. (MTI/EPA/KCNA)
A KCNA észak-koreai hírügynökség által 2014. január 9-én közzétett képen Dennis Rodman, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság korábbi játékosa (j), Kim Dzsong Un első számú vezető, a Koreai Munkapárt első titkára (b2) és felesége, Ri Szol Dzsu (b) egy phenjani sportcsarnokban rendezett bemutató mérkőzésen 2014. január 8-án. Rodman és egy amerikai csapat egy észak-koreai együttes ellen mérkőzött a diktátor 31. születésnapja alkalmából. (MTI/EPA/KCNA)

Baráti kapcsolatot ápol Kim Dzsongun észak-koreai elnökkel is, aki nagy NBA-rajongó. 2014-ben azt sugallta, hogy az országban fogságban tartott amerikai, Kenneth Bae megérdemelte büntetését. Ennek ellenére Bae szerint Rodman kijelentése szerepet játszott abban, hogy később szabadon engedték.

"Köszönöm Dennis Rodmannek, hogy a szabadulásom katalizátora volt. Felhívta a figyelmet nyomorúságos helyzetemre" – mondta még 2016-ban.

Nagy sportember segít nagy sportembernek

Dennis Rodman és Brittney Griner sportteljesítménye egyaránt lenyűgöző. Rodman öt NBA-címet nyert, köztük hármat Michael Jordan Chicago Bullsával. Griner a világ egyik legjobb kosárlabdázójának számít, aki az Egyesült Államokban és Oroszországban is nyert már bajnoki címet.

A 31 éves kosárlabdázó februárban került előzetes letartóztatásba, miután egy orosz reptéren kannabiszolajat találtak poggyászában. Hibáját elismerte, de úgy fogalmazott, nem volt szándékos cselekedete. Azt mondja, sietősen pakolt, de egészen biztosan nem akart kábítószert becsempészni Oroszországba.

Griner egy év híján a maximálisan kiszabható ítéletet kapta: még annak kihirdetése előtt kiszivárgott, hogy Amerika fogolycserével akarhatja kiszabadítani őt. Grinert és Paul Whelant, akit 16 évre ítéltek kémkedés vádjával, az orosz fegyverkereskedőre, Viktor Butra cserélnék az amerikaiak, eddig azonban nem kaptak pozitív választ az felajánlásra. Antony Blinken amerikai külügyminiszter is említette a kérdést orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott telefonbeszélgetésében, de eredménytelenül.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×