eur:
369.19
usd:
345.54
bux:
48234.23
2023. június 5. hétfő Fatime
Brittney Griner, az orosz Jekatyerinburg (b) és Natasha Howard, az orosz Dinamo Kurszk játékosa a női kosárlabda Euroliga döntőjében játszott, Jekatyerinburg - Dinamo Kurszk mérkőzésen a soproni Novomatic Arénában 2019. április 14-én.
Nyitókép: MTI/Nyikos Péter

Fegyverkereskedőt adnának az orosz fogságban levő női kosarasért az amerikaiak

Az Egyesült Államok hetekkel ezelőtt megtette ajánlatát, de az oroszok eddig elutasították.

Brittney Griner és Paul Whelan szabadon bocsátásáért cserébe az oroszok Viktor Bout elítélt orosz fegyverkereskedőt adnák ki az amerikai külügyminiszter szerint.

Antony Blinken egy jövő heti telefonbeszélgetésben tervezi megtenni az ajánlatot, szivárgott ki: a Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium sem kívánták az értesülést kommentálni. A New York Times értesülése szerint az ötlet már júniusban megszületett és Joe Biden amerikai elnök is elfogadta a cserét.

Bout egyik ügyvédje ugyanakkor a Ria Novoszti orosz lap kérdésére az üggyel kapcsolatosan úgy reagált, hogy jelenleg nem tudja kommentálni azt, de ez hamarosan megváltozhat. A fegyverkereskedő felesége, Alla azt mondta a lapnak: sem ő, sem férj nem tud az állítólagos cseréről a BBC cikke szerint.

A Halál Kalmára börtönbüntetését tölti az Egyesült Államokban

A Halál Kalmára néven is ismert Viktor Bout jelenleg 25 éves börtönbüntetését tölti Amerikában – azért ítélték el, mert fegyvert próbált meg eladni egy amerikaiak meggyilkolására készülő kolumbiai csoportnak.

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője annyit elárult az üggyel kapcsolatban, hogy az USA több hete megtette ajánlatát, ám Oroszország nem fogadta még el azt. Arra is utalt, hogy kényes kérdés a fogolycsere és nem is szerencsés annak részleteit a nyilvánosság előtt megtárgyalni.

"Nem segít a hazajuttatásukban, ha nyilvánosan beszélünk erről"

– utalt Grinerre és Whelanre a szóvivő. Hozzátette azt is, hogy az érintettek családjaival beszéltek, és a következő 48 órában megismétlik ezt.

Az első lépés Griner kiszabadítására

Ez a lehetséges csere az első konkrét lépés, amely Griner kiszabadításának érdekében történik. A 31 éves kosaras február óta van letartóztatásban, miután egy orosz repülőtéren kannabiszolajat találtak poggyászában. Éppen haza akart térni azt követően, hogy Oroszországban játszott.

A héten tárgyalást is tartottak ügyében, ahol állítása szerint különböző dokumentumokat kellett aláírnia, de azt nem mondták el neki, mit tartalmaznak a papírok.

Arról is beszámolt, hogy letartóztatását követen nem ismertették vele jogait, nem kapott azonnal ügyvédet, és fordítóapplikációhoz sem férhetett hozzá telefonján.

Elismeri a hibát, de nem volt szándékos

A kétszeres olimpiai bajnok kosarazó bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádakkal szemben, de tagadja a szándékosságot, arra hivatkozva, hogy sietősen pakolt.

"A mai napig nem értem, hogy kerülhettek a kannabiszolaj a táskámba. Mivel ott voltak,

vállalom a felelősséget,

de nem állt szándékomban semmit sem becsempészni Oroszországba" – mondta. Letartóztatását decemberig hosszabbították meg, tárgyalása augusztusban folytatódik.

Paul Whelant 2018 decemberében tartóztatták le, majd 2020-ban 16 évre ítélték azzal a váddal, hogy amerikai kém. Az USA szerint őt és Grinert is jogtalanul tartják fogva Oroszországban.

Címlapról ajánljuk
Elköszönt Ibra, a futball Muhammad Alija, a magyarok réme

Elköszönt Ibra, a futball Muhammad Alija, a magyarok réme

A király üdvözletének nevezte a La Gazzetta dello Sport a vasárnap este elbúcsúzott Zlatan Ibrahimovicnak a szavait: „Itt az ideje, hogy azt mondjam a futballnak: ciao. De nem nektek. Örök életemre milanista maradok. Az új évezred első, majdnem negyedszázadának egyik legkülönlegesebb futballistája tomboló ünneplést kapott a San Siro hetvenezer nézőjétől.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×