eur:
393.1
usd:
367.77
bux:
65941.72
2024. április 24. szerda György
Brittney Griner, az orosz Jekatyerinburg (b) és Natasha Howard, az orosz Dinamo Kurszk játékosa a női kosárlabda Euroliga döntőjében játszott, Jekatyerinburg - Dinamo Kurszk mérkőzésen a soproni Novomatic Arénában 2019. április 14-én.
Nyitókép: MTI/Nyikos Péter

Fegyverkereskedőt adnának az orosz fogságban levő női kosarasért az amerikaiak

Az Egyesült Államok hetekkel ezelőtt megtette ajánlatát, de az oroszok eddig elutasították.

Brittney Griner és Paul Whelan szabadon bocsátásáért cserébe az oroszok Viktor Bout elítélt orosz fegyverkereskedőt adnák ki az amerikai külügyminiszter szerint.

Antony Blinken egy jövő heti telefonbeszélgetésben tervezi megtenni az ajánlatot, szivárgott ki: a Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium sem kívánták az értesülést kommentálni. A New York Times értesülése szerint az ötlet már júniusban megszületett és Joe Biden amerikai elnök is elfogadta a cserét.

Bout egyik ügyvédje ugyanakkor a Ria Novoszti orosz lap kérdésére az üggyel kapcsolatosan úgy reagált, hogy jelenleg nem tudja kommentálni azt, de ez hamarosan megváltozhat. A fegyverkereskedő felesége, Alla azt mondta a lapnak: sem ő, sem férj nem tud az állítólagos cseréről a BBC cikke szerint.

A Halál Kalmára börtönbüntetését tölti az Egyesült Államokban

A Halál Kalmára néven is ismert Viktor Bout jelenleg 25 éves börtönbüntetését tölti Amerikában – azért ítélték el, mert fegyvert próbált meg eladni egy amerikaiak meggyilkolására készülő kolumbiai csoportnak.

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője annyit elárult az üggyel kapcsolatban, hogy az USA több hete megtette ajánlatát, ám Oroszország nem fogadta még el azt. Arra is utalt, hogy kényes kérdés a fogolycsere és nem is szerencsés annak részleteit a nyilvánosság előtt megtárgyalni.

"Nem segít a hazajuttatásukban, ha nyilvánosan beszélünk erről"

– utalt Grinerre és Whelanre a szóvivő. Hozzátette azt is, hogy az érintettek családjaival beszéltek, és a következő 48 órában megismétlik ezt.

Az első lépés Griner kiszabadítására

Ez a lehetséges csere az első konkrét lépés, amely Griner kiszabadításának érdekében történik. A 31 éves kosaras február óta van letartóztatásban, miután egy orosz repülőtéren kannabiszolajat találtak poggyászában. Éppen haza akart térni azt követően, hogy Oroszországban játszott.

A héten tárgyalást is tartottak ügyében, ahol állítása szerint különböző dokumentumokat kellett aláírnia, de azt nem mondták el neki, mit tartalmaznak a papírok.

Arról is beszámolt, hogy letartóztatását követen nem ismertették vele jogait, nem kapott azonnal ügyvédet, és fordítóapplikációhoz sem férhetett hozzá telefonján.

Elismeri a hibát, de nem volt szándékos

A kétszeres olimpiai bajnok kosarazó bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádakkal szemben, de tagadja a szándékosságot, arra hivatkozva, hogy sietősen pakolt.

"A mai napig nem értem, hogy kerülhettek a kannabiszolaj a táskámba. Mivel ott voltak,

vállalom a felelősséget,

de nem állt szándékomban semmit sem becsempészni Oroszországba" – mondta. Letartóztatását decemberig hosszabbították meg, tárgyalása augusztusban folytatódik.

Paul Whelant 2018 decemberében tartóztatták le, majd 2020-ban 16 évre ítélték azzal a váddal, hogy amerikai kém. Az USA szerint őt és Grinert is jogtalanul tartják fogva Oroszországban.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Egyre nagyobb figyelmet kap az unióban a zöld átállás megvalósítása, amihez különböző támogatási keretösszegek állnak rendelkezésre. A legnagyobb prioritás most ezen a téren az EU-ban a tiszta energia kérdése. Az ebbe történő befektetés segít megvalósítani a célokat. Az Európai Bizottság több fronton küzd a zöld átállás megvalósulásáért, ehhez 93 milliárd euró áll rendelkezésre, amivel ez most a legnagyobb ilyen projekt a világon - hangzott el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján, ahol Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója többek között az EU-s pályázati lehetőségekről beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×