eur:
385.97
usd:
354.62
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes
Golyó által kilyukasztott katonai sisak a törmelék között egy kijevi utcán 2022. február 26-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Elhunyt egy ismert mesterlövész, Oroszország műszaki határzárat épít – percről percre

Az orosz erők elfoglalták Szeverodonyeck város területének 80 százalékát. Minden hír az Ukrajnában zajló háborúról.

2022.06.02. 19:32

Újabb amerikai szankciók az orosz elittel szemben, jachtokat is lefoglaltak

Az amerikai pénzügyminisztérium és külügyminisztérium közösen jelentette be a nap folyamán a Vlagyimir Putyin orosz elnök környezetéhez tartozó újabb személyek elleni bűntetőintézkedéseket. Szankciós listára került egyebek között Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő, Vitalij Szavaljev közlekedési miniszter, Makszim Resetnyikov, gazdaságfejlesztési miniszter, Irek Fajzullin, építési és lakásügyi miniszter, és Dmitrij Grigorenko miniszterelnök-helyettes, valamint a Putyin bizalmasának, illetve offshore vagyonkezelőjének tekintett Szergej Roldugin csellóművész és felesége, Jelena Mirtova is.

Büntetőintézkedésekkel sújtottak további öt oligarchát, köztük Alekszej Mordasov milliárdost, a Szeversztal acélipari óriás és a Nord Gold aranykitermelő tulajdonosát, valamint családját is.

Mindemellett lefoglaltak az orosz elnökkel kapcsolatba hozható további jachtokat. Szankciós listára került a monacói Imperial Yachts nevű cég, amely lehetővé teszi ügyfeleinek, a többi között luxusjachtokkal rendelkező orosz oligarcháknak, hogy kikölcsönözzék a hajókat, amikor azok éppen nincsenek használatban. (MTI)

2022.06.02. 19:31

Svédország támogatást és fegyvereket küld Ukrajnának

Újabb, összesen mintegy egymilliárd svéd koronányi támogatást - közte hadi felszerelést - nyújt Svédország Ukrajnának - jelentette be csütörtökön Peter Hultqvist, a skandináv ország védelmi minisztere. A tárcavezető Mikael Damberg pénzügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a háború új szakaszba lépett, az orosz erők jelenleg Ukrajna keleti és délkeleti részére koncentrálnak, Stockholm pedig "Ukrajna több régiójából kapott segítségkérést".

Damberg kifejtette, hogy Svédország 578 millió koronát közvetlenül az ukrán hadseregnek ad, 60 milliót a NATO Ukrajna megsegítésére létrehozott alapjába, emellett pedig 262 millió korona értékű hadi felszerelést - köztük hajóelhárító rakétarendszereket, 5000 tankelhárítót, lőszert és félautomata gépfegyvereket - is biztosít. A skandináv ország emellett 100 millió koronával segíti a polgári lakosságot is.

Svédország a háború február 24-i kezdete óta már kétszer küldött pénzügyi és katonai támogatást Ukrajnának, szakítva azzal a több évtizedes hagyományával, amelynek értelmében nem szállít fegyvert katonai konfliktus sújtotta térségekbe. (MTI)

2022.06.02. 18:56

Frans Timmermans a magyar kérésekről: Véget kell vetni a játszadozásnak!

Az európai uniós tagállamok közötti szolidaritás nem egyirányú utca, és a közösség eddig a legteljesebb mértékben szolidáris volt Magyarországgal - jelentette ki az Európai Bizottság alelnöke.

2022.06.02. 18:26

Jelentős szaúdi döntés az orosz olajlyuk befoltozására

Oroszország is állást foglalt az uniós szankciók utáni kitermelésével kapcsolatban.

2022.06.02. 17:39

Az ukrán Kraken és Azov vezetési pontjaira mértek csapást az oroszok

Ukrajnában a felére csökkenhetett a külföldi zsoldosok száma, orosz állítás szerint célzott fegyverekkel végeztek velük, vagy a harci övezetekben haltak meg.

2022.06.02. 17:35

Gabonagondok: Putyinnal találkozik az Afrikai Unió soros elnöke

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal pénteken az ukrajnai konfliktust övező kérdésekről Szocsiban Macky Sall szenegáli államfő, aki egyben az Afrikai Unió (AU) soros elnöke is - közölte csütörtökön az afrikai vezető hivatala.

A látogatás az Afrikai Unió soros elnöksége azon erőfeszítéseinek sorába illeszkedik, amelyekkel a szervezet igyekszik elősegíteni a tűzszünetet Ukrajnában és feloldani a különösen az afrikai országokat sújtó gabona- és műtrágya-szállítmányok blokádját.

A vizitre Putyin meghívására kerül sor.

"Ugyanezen szellemben fogadta el az Afrikai Unió Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon kérését is, hogy videóüzenetben szólhasson a szervezethez" - ismertette Sall hivatala, hozzátéve, hogy ez utóbbi eseménynek az időpontját még nem tűzték ki. (MTI)

2022.06.02. 17:34

Szijjártó Péter: Kirill pátriárkát végül sikerült levetetnünk a szankciós listáról

Az erőteljes magyar tiltakozás eredményre vezetett, a pátriárka lekerült az unió szankciós listájáról.

2022.06.02. 17:00

Kreml: Így csak még több szenvedés fog következni

Kijev biztonsági garanciái nem érnek semmit, nem véletlenül kért Oroszország 2021 végén írásbeli biztonsági garanciákat követelt az Egyesült Államoktól és a NATO-tól - közölte Marija Zakharova.

2022.06.02. 16:56

Ingyen kapt drónt Ukrajna Törökországtól

A török Baykar cég ingyen ad Ukrajnának Bayraktar B12-es típusú, pilóta nélküli repülőgépet, azaz drónt, jóllehet, Litvániában összegyűjtötték a pénzt, hogy megvásárolják a drónt Ukrajnának - jelentette be Arydas Anusauskas litván nemzetvédelmi miniszter és a Baykar csütörtökön a Twitteren.

Litvániában közösségi finanszírozással összegyűjtötték a pénzt arra, hogy a balti ország új drónt vásárolhasson Ukrajnának az Oroszország elleni háború közepette. A pilóta nélküli repülőgépek kifejlesztésére specializálódott török Baykar cég azonban úgy döntött, hogy térítésmentesen adja át Kijevnek a drónt, cserében viszont azt kérte, az összegyűlt pénzt ajánlják fel humanitárius segélyként Ukrajnának.

A litván honvédelmi miniszter Twitter-bejegyzésében sokszoros köszönetet mondott a török cégnek a "hihetetlen" ajánlatért, s közölte, hogy az - egyébként három nap alatt összegyűjtött, 6 millió eurónyi (mai árfolyamon 2,3 milliárd forint) - összegyűjtött pénzből a drónhoz megfelelő lőszereket vásárolnak, a maradékot pedig Ukrajna támogatására ajánlják fel. (MTI)

2022.06.02. 16:40

A svájciak és az osztrákok többsége ragaszkodik a semlegességhez

Ez a nemzeti identitás sarokköve.

2022.06.02. 16:28

Szankció vagy sem? – "Képtelennél képtelenebb dolgokat állít Kirill pátriárka"

Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő kérdésünkre rávilágított, hogyan viszonyul a háborúhoz és a Kremlhez a moszkvai pátriárka, akit az EU szankcionálna, de ezt a magyar kormány továbbra is határozottan ellenzi.

2022.06.02. 15:13

Megtörte a hallgatást Angela Merkel

Féléves szünet után az exkancellár a Német Szakszervezeti Szövetség ünnepi rendezvényének fő szónoka volt. Beszédében élesen bírálta Oroszországot, és teljes szolidaritását fejezte ki Ukrajnával, de a saját szerepéről nem szólt.

2022.06.02. 14:53

Újabb bombariadók voltak Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban

Az érintett épületeket kiürítették, de sehol sem találtak robbanószert. A Klix.ba boszniai hírportál beszámolója szerint bombariadót jelentett a szarajevói bíróság, a Banja Luka-i egyetemi klinika, valamint a Bosznia-hercegovinai Föderáció Legfelsőbb Bírósága. A Jutarnji List című zágrábi napilap szerint pedig a spliti bíróságot kellett kiüríteni, mert állítólag robbanóanyagot helyeztek el benne.

Az utóbbi hetekben több száz alkalommal jeleztek bombariadót a nyugat-balkáni országokban. Szerbiában, Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban is iskolák, közintézmények és idegenforgalmi látványosságok voltak az állítólagos célpontok.

A szerbiai belügyminisztérium több mint húsz külföldi email-címet azonosított, ahonnan a fenyegetések érkeztek, illetve azokat is azonosította, akik szerbiai címről adtak le hamis riasztást.

Szerb gyanú szerint mindez nyomásgyakorlás azért, hogy az ország is támogassa az Oroszország elleni uniós szankciókat. Szerdán jelentették be egyébként, hogy a szerbiai telefonálókat mind azonosították. (MTI)

2022.06.02. 14:48

Kijev még nincs biztonságban?

Andrij Kovaljov, az ukrán fegyveres erők kijevi területvédelmi dandárjának sajtótisztje arra figyelmeztetett, hogy továbbra is fennáll az orosz hadsereg Kijev elleni rakétatámadásainak veszélye, a fővárost elsősorban ballisztikus és cirkáló rakétákkal történő támadások fenyegetik. Szerinte az a veszély is valós még, hogy az orosz erők megpróbálnak "második frontot" nyitni Kijev irányában. Hozzátette ugyanakkor, hogy nagy létszámú ukrán erők és eszközök vesznek részt Kijev védelmében.

Korábban Hanna Maljar védelmi miniszterhelyettes viszont úgy értékelt, tárcája egyelőre nem látja jelét annak, hogy Oroszország újabb támadásra készülne az ukrán főváros ellen. (MTI)

2022.06.02. 14:43

Oroszország határkerítést épít Ukrajnával közös határán

A karpathir.com Olekszandr Motuzjanikre, a védelmi minisztérium szóvivőjére hivatkozva azt írja, hogy az orosz hadsereg műszaki határzár építésébe kezdett Ukrajna államhatárától 3 kilométerre, az oroszországi Brjanszki régióban, az ukrajnai Szumi megye közelében.

Az MTI tudósítása szerint Motuzjanik arról beszélt, hogy az orosz erők megerősített katonai állásokat építenek ki a Szumi megyében lévő ukrán–orosz államhatártól alig három kilométerre. Emellett nemcsak északon, Szumi térségében, hanem az ország déli részén, Herszon és Zaporizzsja megyékben is védelmi állásokat építenek ki, a keleti országrészben lévő Harkiv megyében pedig növelik egységeik tűzerejét.

2022.06.02. 14:02

Ennyit tud a nyugat-ukrajnai vasúti rakétatámadás részleteiről az ungvári újságíró

A Belügyminisztérium szerint a vasúti összeköttetés megbénítása volt az oroszok célja a rakétázással, a vasutak igazgatója viszont magát az alagút elleni támadást is cáfolja. Simon Rita, a Kárpáti Igaz Szó újságírója arra számít, hogy csütörtökön jelentősen nőni fog a jelentésekben szereplő sebesültszám. Beszélt arról is, hogy birkózik meg a gyakorlatilag megtelt Kárpátalja a sok belső menekülttel.

2022.06.02. 13:50

Ukrajna területének egyötöde van orosz kézen

Volodimir Zelenszkij szerint már ezer kilométeres a frontvonal.

2022.06.02. 13:45

Orbán Viktor is megszólalt Kirill pátriárka ügyében

A kormányfő szerint az EU-csúcson senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen.

2022.06.02. 13:40

Meghalt az ismert orosz mesterlövész

Elhunyt az ukrajnai harcokban Alekszander Kiszlinszkij, Oroszország egyik legelismertebb mesterlövésze – írja a Newsweek alapján a Portfolio. Az orosz katonai hírszerzés, a GU 22-es számú különleges műveleti dandárjának mesterlövésze Donyec-megyében vesztette életét, tisztázatlan körülmények közt.

2022.06.02. 13:14

Hollandia növeli a védelmi költségvetést

A holland kormány idén 5 milliárddal, 2025-ig pedig 15 milliárd euróval többet kíván beruházni a honvédelembe, 40 százalékkal többet, mint eddig, a hidegháború vége óta ez legnagyobb befektetés a fegyveres erőkbe - jelentette ki Kajsa Ollongren védelmi miniszter a holland parlamentben. "A globális fenyegetések és az ukrajnai háború megmutatta, hogy a békét és a biztonságot nem lehet magától értetődőnek tekinteni. Dinamikus és fenntartható fegyveres erőket építünk ki azáltal, hogy beruházunk a honvédelembe, és a NATO-val folytatott együttműködésbe". (MTI)

2022.06.02. 12:30

Szlovákia saját gyártmányú tarackágyúkkal segíti Ukrajnát

Három napra ismét a nemzetközi figyelem középpontjába kerül Pozsony. A szlovák fővárosban csütörtökön kezdődött és szombatig tart a Globsec biztonságpolitikai fórum, amelyre 67 országból, mintegy 1200 meghívott vendéget várnak. Északi szomszédunk közben bejelentette, hogy nyolc tarackágyúval segíti az ukránokat.

2022.06.02. 12:16

Orosz ellenőrzés alatt Szeverodonyeck majdnem egésze

A brit védelmi minisztérium összegzése szerint Oroszország ellenőrzése alá vonta a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának nagy részét. A városba vezető főútvonal még ukrán kézen van, de az erős tüzérségi támogatás miatt egyre több területet foglalnak el az oroszok. A Donyec folyónál fekvő város elfoglalása a további előrenyomulás miatt fontos az orosz csapatoknak.

2022.06.02. 12:13

Erre várt Ukrajna

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter köszönetet mondott Joe Biden amerikak elnöknek, amiért az Egyesült Államok a HIMARS rakétarendszerből is szállít majd Ukrajnának. „Örömmel láttam az Ukrajnának küldött 11. katonai segélycsomagban azt a hat betűt, amelyikre az egész ország várt: HIMARS. Az együttműködésünk erősebb, mint valaha. Köszönöm” – írta Twitterén Reznyikov a Telex híre szerint.

2022.06.02. 11:45

Az orosz kőolajtermelés negyede teljesen eltűnhet a világpiacról

A Fitch szerint a térségben a Molt érintheti leginkább az uniós szankciós csomag.

2022.06.02. 10:14

Csapást mértek Lviv megye vasúti infrastruktúrájára

Az ukrán belügyminiszter tanácsadója szerint rakétacsapást mértek a Kárpátalját és Lviv megyét összekötő beszkidi vasúti alagútra szerdán este.

2022.06.02. 09:43

Az ukrán gyerekek kétharmadának el kellett hagynia otthonát

Több mint ötmillió ukrajnai gyermeknek van humanitárius segítségre szüksége a háború miatt az UNICEF szerint.

2022.06.02. 09:15

Afrika beszólt az EU-nak a Moszkva elleni szankciók miatt

Afrika járulékos károkat szenved az EU Moszkva elleni szankció miatt – erre figyelmeztetett az Afrikai Unió. A fejlődő országok szerint az orosz bankok kizárása a Swift rendszerből akadályozza a gabona és műtrágya importot. Az EU szerint “orosz hazugságról” van szó.

2022.06.02. 09:00

Még mindig sokan jönnek Ukrajnából, miközben mások már vissza is indulnak

Menekültek tömegei utaznak haza Ukrajnába, ugyanakkor még mindig naponta több ezren érkeznek Magyarországra a háború sújtotta országból. A konfliktus századik napjához közeledve nyilvánvalóvá vált, hogy a menekülteknek is hosszú távra kell berendezkedniük, és ez a felismerés sokakat hazatérésre, másokat pedig éppen távozásra sarkall.

2022.06.02. 08:40

Új hadgyakorlat kezdődött

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint elkezdődtek az úgynevezett Stratégiai Rakétaerők –a nukleáris rakétacsapatok – hadgyakorlatai. A Moszkva melletti Ivanovo régióban zajló gyakorlatokon mintegy 1000 katona és több mint 100 jármű vesz részt – írja a BBC alapján a Telex. A gyakorlatok járőrözésekből, rakétarendszerek felállításából és azok támadások elleni védelméből állnak.

2022.06.02. 08:29

Közvetlen provokációt emleget Szergej Lavrov

A fegyverszállítmányok ügyében szólalt meg az orosz külügyminiszter.

2022.06.02. 08:00

Elhúzódó háborúra számítanak

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában azt jósolta, hogy a háború legalább ez év teléig folytatódik, mert egyik fél sem vonulhat vissza.

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó eközben egy szerda esti tévéműsorban arról számolt be, hogy az orosz erők elfoglalták Szeverodoneck város területének 80 százalékát, de az ukrán védők számos ellentámadást hajtottak végre, és hat orosz fegyverest elfogtak.

Hennagyij Lahuta, a Herszon megyei ukrán katonai adminisztráció vezetője pedig arról adott hírt, hogy az ukrán erők több mint húsz települést foglaltak vissza, és nyomulnak tovább dél felé a régióban. (MTI)

Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×