eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Ingyenes ruhaosztásra és élelmiszersegélyre várakoznak emberek egy templom előtt a Kijev közelében lévő Borodjankában 2022. május 31-én.
Nyitókép: MTI/AP/Natacha Pisarenko

Még mindig sokan jönnek Ukrajnából, miközben mások már vissza is indulnak

Menekültek tömegei utaznak haza Ukrajnába, ugyanakkor még mindig naponta több ezren érkeznek Magyarországra a háború sújtotta országból. A konfliktus századik napjához közeledve nyilvánvalóvá vált, hogy a menekülteknek is hosszú távra kell berendezkedniük, és ez a felismerés sokakat hazatérésre, másokat pedig éppen távozásra sarkall.

A háború február 24-i kitörése óta 4.800.000 ukrán lépett be Ukrajnába, ami az elmenekültek 60 százaléka közölte az ukrán belügyminisztérium tanácsadója. Viktor Andrusziv szerint a külföldön menedéket kérő ukránok 80 százaléka előbb-utóbb visszatér a hazájába, mert nem találta meg a számításait Nyugat-Európában.

A visszaáramlás azonban nem most kezdődött, hanem már egy hónapja tapasztalható. Amióta ugyanis relatíve kedvező hírek érkeznek Ukrajnából az orosz csapatok visszavonulásáról, az ukrán ellencsapásokról vagy például a kijevi élet viszonylagos normalizálódásáról, menekültek millióit töltötte el az azonnali hazatérés reménye.

A Magyar Baptista Szeretetszolgálat elnöke, Szilágyi Béla azonban negyedévszázadnyi, más válságövezetekben is szerzett tapasztalata alapján arra figyelmeztet, hogy ez a krízis még évekig elhúzódhat.

Mint mondta, minden ukrajnai menekültnek van valamilyen ismerőse, aki bármilyen oknál fogva mégiscsak a helyszínen maradt, vagy viszonylag közel ezekhez a régiókhoz – ők tudnak hiteles és megbízható információkat adni. De természetesen mindig akadnak olyanok, akik inkább érzelemből döntenek, mert ott érték le az életüket, ott építették ki az egzisztenciájukat, ott van a házuk, esetleg valamilyen üzletük vagy vállalkozásuk.

"Azt gondolom, hogy ha most bárki ilyen hírre visszaindulna, a kiábrándító valósággal kellene, hogy találkozzon" - mutatott rá.

Sok ukrán menekült inkább Kárpátalján telepedik majd le, tette hozzá Szilágyi Béla.

"Nagyon sok, Közép- vagy Kelet-Ukrajnából érkezett ukrán ajkú ember azt látta, hogy a Kárpátalja most is békés, ez a terület élhető, és már érkeztek hozzánk olyan információk, hogy házakat vásároltak és megpróbálják kialakítani az életüket egy teljesen új helyszínen – ők már nem kívánnak visszatérni."

Sok ukrán menekült tehát most hazamegy, de ez nem azt jelenti, hogy mások nem érkeznek helyettük. Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint szerdán az ukrán-magyar határon 5375, a román-magyar határon pedig 5320 – összesen tehát mindössze egy nap alatt tízezernél több ukrán állampolgár lépett be Magyarország területére.

(A nyitóképen: Ingyenes ruhaosztásra és élelmiszersegélyre várakoznak emberek egy templom előtt a Kijev közelében lévő Borodjankában 2022. május 31-én.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×