eur:
390
usd:
356.81
bux:
72733.46
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Macky Sall szenegáli elnök sajtóértekezleten vesz részt az Európai Unió tagországainak, valamint az Afrikai Unió (AU) tagállamainak második napi csúcstalálkozóján Brüsszelben 2022. február 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP Pool/John Thys

Afrika beszólt az EU-nak a Moszkva elleni szankciók miatt

Afrika járulékos károkat szenved az EU Moszkva elleni szankció miatt – erre figyelmeztetett az Afrikai Unió. A fejlődő országok szerint az orosz bankok kizárása a Swift rendszerből akadályozza a gabona és műtrágya importot. Az EU szerint “orosz hazugságról” van szó.

EU-vezetők kedden arra figyelmeztették Afrikát: ne dőljön be a Kreml-propagandájának, amely szerint a globális élelmiszerválság az Oroszország elleni nyugati szankciók nyomán alakult ki.

Az ukrajnai háborús hírek kommentoldalain nyugatiak és afrikaiak gyakran vitatkoznak össze. Utóbbiak között több a nyugati nézőpont iránt szkeptikus és ezért Moszkvával inkább szimpatizálók száma.

Az EU vezetői a keddi brüsszeli csúcson visszautasították Vlagyimir Putyin többször megismételt állítását, hogy az országa elleni nyugati szankciók blokkolják a gabona és műtrágya-szállításokat. „Szeretnék nagyon világosan fogalmazni: nem szankcionálunk élelmiszeripari és mezőgazdasági termékeket” - mondta Ursula von der Leyen uniós bizottsági elnök.

Lehet, hogy az EU nem, de Nagy-Britannia, az Ukrajnát támogató nyugati szövetség egyik főszereplője játszik a gondolattal: London azt tervezte, hogy 35 százalékos büntetővámmal sújtja az orosz halimport egy részét, ami behozatala 30 százalékát teszi ki. A lépést egyelőre jegelték, mert ez veszélybe sodorta az angolok egyik kedvenc ételét.

Az afrikai országok nem is csupán a gabonaexport miatt panaszkodtak, hanem azért, mert az orosz bankok kizárása a SWIFT-rendszerből akadályozza azt és a műtrágya vásárlását.

Ahogy az Afrikai Unió fogalmazott:

a nyugati szankciók megnehezítették vagy ellehetlenítették az Oroszországgal folytatott ilyen típusú tranzakciókat a számukra.

Macky Sall szenegáli elnök ezt kedden, videón bejelentkezve az EU-csúcsra összegyűlt nemzeti vezetők előtt is világossá tette:

„Országaink nagyon aggódnak a SWIFT-fizetési rendszer szankciós blokkolása nyomán beálló járulékos hatások miatt”.

Sall akkor beszélt, amikor az EU megegyezett a Moszkva elleni részleges olajembargóról.

„Amikor a SWIFT-rendszer meg van szakítva, az azt jelenti, hogy mégha elérhető is egy termék, a fizetés nagyon nehéz vagy akár lehetetlen... határozottan kérem: a lehető leghamarabb tárgyaljanak erről az illetékes miniszterek és találjanak megfelelő megoldást” – még ha diplomatikus nyelvezetbe is volt csomagolva, az üzenet elég kemény volt.

Afrikában az ukrajnai háború nemcsak élelmiszer-drágulással fenyeget, hanem megfizethetetlenné teszi sok gazda számára a műtrágyát, veszélybe sodorva a termést – írta a Financial Times.

Oroszország és Ukrajna a világ két legnagyobb gabonaexportőre – de jelenleg 20 millió tonna ragadt be ukrán silókba a háború miatt. Ezt az odesszai kikötőből tudnák elszállítani, viszont ezt az ukránok aknazárral védik, az oroszok pedig blokád alatt tartják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 17. 14:40
×
×
×
×