INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

afrika

szankció

oroszország

ukrajna

európai unió

Macky Sall szenegáli elnök sajtóértekezleten vesz részt az Európai Unió tagországainak, valamint az Afrikai Unió (AU) tagállamainak második napi csúcstalálkozóján Brüsszelben 2022. február 18-án.

Afrika beszólt az EU-nak a Moszkva elleni szankciók miatt

Afrika járulékos károkat szenved az EU Moszkva elleni szankció miatt – erre figyelmeztetett az Afrikai Unió. A fejlődő országok szerint az orosz bankok kizárása a Swift rendszerből akadályozza a gabona és műtrágya importot. Az EU szerint “orosz hazugságról” van szó.

EU-vezetők kedden arra figyelmeztették Afrikát: ne dőljön be a Kreml-propagandájának, amely szerint a globális élelmiszerválság az Oroszország elleni nyugati szankciók nyomán alakult ki.

Az ukrajnai háborús hírek kommentoldalain nyugatiak és afrikaiak gyakran vitatkoznak össze. Utóbbiak között több a nyugati nézőpont iránt szkeptikus és ezért Moszkvával inkább szimpatizálók száma.

Az EU vezetői a keddi brüsszeli csúcson visszautasították Vlagyimir Putyin többször megismételt állítását, hogy az országa elleni nyugati szankciók blokkolják a gabona és műtrágya-szállításokat. „Szeretnék nagyon világosan fogalmazni: nem szankcionálunk élelmiszeripari és mezőgazdasági termékeket” - mondta Ursula von der Leyen uniós bizottsági elnök.

Lehet, hogy az EU nem, de Nagy-Britannia, az Ukrajnát támogató nyugati szövetség egyik főszereplője játszik a gondolattal: London azt tervezte, hogy 35 százalékos büntetővámmal sújtja az orosz halimport egy részét, ami behozatala 30 százalékát teszi ki. A lépést egyelőre jegelték, mert ez veszélybe sodorta az angolok egyik kedvenc ételét.

Az afrikai országok nem is csupán a gabonaexport miatt panaszkodtak, hanem azért, mert az orosz bankok kizárása a SWIFT-rendszerből akadályozza azt és a műtrágya vásárlását.

Ahogy az Afrikai Unió fogalmazott:

a nyugati szankciók megnehezítették vagy ellehetlenítették az Oroszországgal folytatott ilyen típusú tranzakciókat a számukra.

Macky Sall szenegáli elnök ezt kedden, videón bejelentkezve az EU-csúcsra összegyűlt nemzeti vezetők előtt is világossá tette:

„Országaink nagyon aggódnak a SWIFT-fizetési rendszer szankciós blokkolása nyomán beálló járulékos hatások miatt”.

Sall akkor beszélt, amikor az EU megegyezett a Moszkva elleni részleges olajembargóról.

„Amikor a SWIFT-rendszer meg van szakítva, az azt jelenti, hogy mégha elérhető is egy termék, a fizetés nagyon nehéz vagy akár lehetetlen... határozottan kérem: a lehető leghamarabb tárgyaljanak erről az illetékes miniszterek és találjanak megfelelő megoldást” – még ha diplomatikus nyelvezetbe is volt csomagolva, az üzenet elég kemény volt.

Afrikában az ukrajnai háború nemcsak élelmiszer-drágulással fenyeget, hanem megfizethetetlenné teszi sok gazda számára a műtrágyát, veszélybe sodorva a termést – írta a Financial Times.

Oroszország és Ukrajna a világ két legnagyobb gabonaexportőre – de jelenleg 20 millió tonna ragadt be ukrán silókba a háború miatt. Ezt az odesszai kikötőből tudnák elszállítani, viszont ezt az ukránok aknazárral védik, az oroszok pedig blokád alatt tartják.

Nyitókép: MTI/EPA/AFP Pool/John Thys
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018