eur:
395.06
usd:
371.59
bux:
66362.88
2024. április 16. kedd Csongor
Az Ukrajnát ért orosz támadás elől Lengyelországba menekülő emberek szemetet szednek egy gdanski parkban 2022. április 9-én. A menekültek így segítik a lengyel városokat viszonzásul az Ukrajnának és az onnan érkező menekülteknek nyújtott támogatásért.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Adam Waroawa

Az ukrán gyerekek kétharmadának el kellett hagynia otthonát

Több mint ötmillió ukrajnai gyermeknek van humanitárius segítségre szüksége a háború miatt az UNICEF szerint.

A konfliktus olyan széles körben és akkora sebességgel hat a gyermekek életére, amit a második világháború kezdete óta nem tapasztalhattunk, vélekedik az ENSZ gyermekjogi ügynöksége.

"Háromból két gyermeknek el kellett hagynia otthonát a háború miatt" - írják közleményükben. Három millió gyermek Ukrajnán belül, 2,2 millió pedig a menekülőket befogadó országokban szorul humanitárius segítségnyújtásra. A harcokban legalább 425 gyermek sérült meg, a halálos áldozatok száma pedig minimum 262.

Élelmiszer-ellátási gondokat is okoz a helyzet

"Ez a közelmúlt egyik legnagyobb és leggyorsabb menekültválsága" – mondta Christopher Tidey, az UNICEF sürgősségi kommunikációs szakértője a CBS Newsnak. Az Amerikai Egyesült Államok 700 millió dolláros biztonsági segélycsomagot küld Ukrajnának – a gyermekek és általában a civilek alapvető szükségletei, ivóvízhez és élelmiszerhez jutása szintén az ENSZ vezetőinek valamint az amerikaiaknak is kiemelt célja. Intenzív tárgyalásokon keresztül próbálnak hozzáférni gabonához és más élelmiszerekhez, amelyek Ukrajnában rekedtek az ország fekete-tengeri kikötőinek orosz blokádja miatt.

Ukrajna békeidőben a világ búzaexportjának harmadát adja, így ez a helyzet az éhínség sújtotta országokban élelmiszerhiányt okoz, máshol pedig felhajtja a fogyasztói árakat.

"Úgy tudom, hogy körülbelül 25 millió tonna gabona várja, hogy humanitárius programok számára, valamint azoknak, akik az ukrán búzától függenek, elszállítsák. Az ENSZ főtitkár és mások is erőfeszítéseket tesznek arra, hogy megtaláljuk a módját a humanitárius segítségnek, az aknák eltávolításának, valamint egy olyan tűzszünetnek, amely a rászorulókhoz élelmiszert tudna juttatni. Ez hatalmas munkát jelent" – mondta Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete egy sajtótájékoztatón.

Lassan 100 napja tart a háború

Pénteken lép a háború századik napjába: az ENSZ ügynökségei számára egyre nagyobb nehézségeket jelent, hogy meg tudják adni azt a humanitárius segítséget, amelyre a helyzet igényt teremtett.

Az UNICEF szerint a legtöbb gyermek lakott területen bekövetkezett, robbanóanyagok általi támadások miatt sebesült vagy halt meg a konfliktus során. Az oroszok civil infrastruktúrát is megcéloztak támadásaikban, legalább 256 egészségügyi intézményt, valamint az UNICEF támogatta iskolát is beleértve.

A gyerekeknek béke kell

A háború akut gyermekvédelmi válságot okozott: családok szakadtak szét, erőszaknak, bántalmazásnak szexuális kizsákmányolásnak és emberkereskedelemnek nyitott teret a helyzet. Néhány gyermeket erőszakkal Oroszországba deportáltak, ahol a nemzetközi humanitárius jogot megsértve nevelőszülőknél helyezik el vagy örökbe fogadják őket Szerhij Kiszliczja, Ukrajna ENSZ-nagykövete szerint.

"Sürgős tűzszünet és tárgyalásokat követően megkötött

béke nélkül a gyermekek továbbra is szenvedni fognak,

a háború következményei világszerte hatással lesznek a kiszolgáltatott gyermekekre" – tette hozzá Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

Az UNICEF szerint a háborúnak kitett gyermekek többsége biztonságra, stabilitásra, gyermekvédelmi szolgáltatásokra és pszichoszociális támogatásra szorul, ezért az UNICEF továbbra is azonnali tűzszünetre szólít fel Ukrajnában, valamint arra, hogy minden gyermeket megvédjenek a bajtól.

"Nekik mindennél nagyobb szükségük van a békére" – vélekednek.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×