eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Moszkva, 2018. április 8.Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája a moszkvai ortodox Megváltó Krisztus-székesegyházban tartott húsvéti misén 2018. április 8-án. Az ortodox keresztény egyházak idén április 8-án ünneplik a húsvétvasárnapot. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Szijjártó Péter: Kirill pátriárkát végül sikerült levetetnünk a szankciós listáról

Az erőteljes magyar tiltakozás eredményre vezetett, a pátriárka lekerült az unió szankciós listájáról.

A magyar kormány erőteljes tiltakozása miatt lekerült az orosz ortodox egyház vezetője, Kirill pátriárka az Európai Unió szankciós listájáról – írta több uniós diplomatára hivatkozva az Euronews, és hasonlóan értesült a német DPA és a francia AFP hírügynökség is.

Brüsszel azzal vádolta meg a pátriárkát, hogy aktívan támogatja Oroszország Ukrajna elleni invázióját, valamint az orosz elnök propagandáját terjeszti, és ezért vagyonbefagyasztással és utazási tilalommal büntette volna az Oroszország elleni hatodik szankciós csomag részeként az EU.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön közleményben jelezte: Magyarország álláspontja Kirill pátriárka esetleges szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert az uniós partnerek előtt, az EU-nagykövetek egyeztető fórumán, a COREPER-en az elmúlt hetekben több alkalommal kifejtették. Az Európai Tanács hétfő-keddi rendkívüli ülésén senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen – közölte Orbán Viktor.

Csütörtök délután aztán Szijjártó Péter a Facebook-oldalán tette egyértelművé a helyzetet, amelyben a külgazdasági és külügyminiszter bejelentette azt is, hogy "átment" a hatodik brüsszeli szankciós csomag.

"S volt itt még egy fontos dolog: Kirill pátriárkát végül sikerült levetetnünk a szankciós listáról. Ez számunkra elvi kérdés volt, hiszen – a nemzeti érdekhez hasonlóan – a vallásszabadság érvényesüléséhez is ragaszkodunk. Belegondolni is rossz, hogy milyen folyamatokat indított volna el az egyik legjelentősebb európai keresztény egyház vezetőjének szankciós listára helyezése" – írta a miniszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×