eur:
389.29
usd:
362.53
bux:
68101.68
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A steaming, glowing mass of smoke stacks and distillation towers connected by conduit and pipe racks towers in the early morning light in front of the Port of Los Angeles.
Nyitókép: Hal Bergman/Getty Images

Jelentős döntés az orosz olajlyuk befoltozására

Szaúd-Arábia kész növelni kőolaj-kitermelését, ha Oroszország kitermelése jelentősen visszaesik az ellene bevezetett nyugati szankciók miatt - jelentette szerdán a Yahoo! Financial hírportál a Financial Times című brit lap olajpiaci forrásokat idéző értesülésére hivatkozva.

A Financial Times diplomáciai forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok megbeszéléseket folytatott a termelés azonnali növeléséről, és döntésüket az OPEC+ csütörtöki ülésén jelenthetik be.

Az AP és dpa hírügynökségek az OPEC+ tagországai energiaipari minisztereinek csütörtökön online formában megrendezett megbeszélését követően bejelentették, hogy az olajkartell júliusban és augusztusban a tervezettnél nagyobb mértékben növeli meg a kitermelést.

Az OPEC+ néven ismert informális együttműködés a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjait, valamint Oroszország vezetésével a szervezeten kívüli nagy olajtermelőket tömöríti.

A Financial Timest tájékoztató forrás szerint az OPEC+ a kőolajtermelés szeptemberre tervezett növelését hozza előre júliusra és augusztusra.

Szaúd-Arábia, az OPEC vezető kitermelője, korábban visszautasította Washington felhívását, hogy az Oroszországot is magában foglaló OPEC+ csoport tagjaként az általa elfogadott fokozatos emelésnél nagyobb mértékben növelje az olajkitermelést.

A tárgyalások menetét ismerő személyekre hivatkozó lapjelentés szerint

Szaúd-Arábia a Biden-kormányzathoz közeledés jeleként egyezett bele abba, hogy megváltoztatja álláspontját és növeli a kitermelést az olajpiaci áringadozások csillapítása érdekében

- írta a jelentés. Az értesülések szerint Szaúd-Arábia ígéretet tett arra, hogy a termelés növelésével fog reagálni, ha az olajpiacot ellátási válság sújtja.

A csütörtöki döntés felgyorsítja járványvédelmi lezárások miatt két évvel ezelőtt bekövetkezett gazdasági visszaesés legsúlyosabb időszakában végrehajtott termeléscsökkentés helyreállításának az ütemét. A termelés növeléséről hozott döntés enyhülést jelent az emelkedő energiaárak és az ebből eredő infláció miatt szenvedő világgazdaság számára. A nyersolaj árának emelkedése miatt ugyanis már felmerült annak a veszélye, hogy a megemelkedett energiaárak lassíthatják a világgazdasági növekedést a világjárványból történő kilábalás során.

A kartell a koronavírus-válság előtti termelési szint helyreállításának keretében eddig havonta napi 432 ezer hordóval növelte termelését. A csütörtökön bejelentett döntés szerint viszont júliusban és augusztusban napi 650 ezer hordóval fogja növelni a kitermelést.

Az OPEC+ döntését megnehezítette, hogy a csoport egyes tagállamai beruházások elmaradása és más akadályok miatt nem képesek teljesíteni a rájuk eső kvótát.

A tényleges termelés így elmaradt a tervezett növekedéstől. A termelés növeléséről szóló döntés mellett szólt viszont, hogy a világ nagy gazdasági központjaiban a járványvédelmi zárlatok legutóbbi enyhítésével és a finomítók keresletének szezonális növekedésével várhatóan megemelkedik az igény a felhasználásra.

Oroszország a bejelentett uniós embargó ellenére továbbra is tartja magát a termelési megállapodásokhoz.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta. A befektetett tőke biztonsága továbbra is vezető szempont a válaszadók között, noha az utóbbi évek inflációs környezetében ezzel együtt felértékelődött a hozam fontossága is. A befektetések kezelésében a személyes és az online ügyintézés egyaránt népszerű, tanácsok esetében pedig elsősorban a banki szakértőkre hallgatnak a megtakarítók. A megtakarítással rendelkezők aktívan érdeklődnek a pénzügyek iránt, havonta akár többször is tájékozódnak, informálódnak a befektetési lehetőségekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×