eur:
393.76
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Olaf Scholz német kancellár beszédet mond a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) által a munka ünnepe alkalmából rendezett felvonuláson Düsseldorfban 2022. május 1-jén.
Nyitókép: Olaf Scholz német kancellár beszédet mond a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) által rendezett felvonuláson Düsseldorfban 2022. május 1-jén. MTI/EPA/Sascha Steinbach

Németország cserbenhagyta Ukrajnát az ország berlini nagykövete szerint

Andrij Melnyk nem épp diplomatikus kijelentéseiről híres. Ukrajna németországi nagykövete az elmúlt hetekben már többször is felhívta magára a figyelmet kendőzetlen bírálataival. A diplomata ezúttal Olaf Scholz kancellár davosi beszédében talált kivetnivalót.

Pontosan három héttel ezelőtt Melnyk már nagy vihart kavart azzal, hogy a kancellárt a magyar sajtó által tolmácsolt idézet szerint "sértődött májkolbászhoz" hasonlította. A nagykövet valójában arról beszélt, hogy Scholz játssza a sértődöttet, amiért nem hajlandó Kijevbe látogatni. A kancellár akkoriban azt sérelmezte, hogy Kijev nem fogadta Frank-Walter Steinmeier német államfőt.

A Kijev által többször sürgetett kancellári látogatásra azóta sem került sor.

Melnyk most a davosi világgazdasági fórumon elhangzott beszéde miatt vette célba a kancellárt.

Kijev azt remélte, hogy Németország kancellárja egyértelműen utal arra, kormánya milyen konkrét lépésekkel kívánja támogatni Ukrajnát - fogalmazott a nagykövet. Szavai szerint azonban Scholz figyelmen kívül hagyta az ukrán érdekeket, és ezáltal cserben hagyta az országot.

A nagykövet elsősorban azt kifogásolta, hogy a német kancellár nem tett említést az Ukrajna által kért nehézfegyverek haladéktalan szállításáról, ami nélkülözhetetlen lenne a Donyec-medencei orosz offenzíva visszaveréséhez

Melnyk felrótta azt is, hogy Ukrajna remélt uniós csatlakozásával kapcsolatban sem hangzott el semmifajta biztató jelzés a kancellár részéről.

"Ehhez minden bizonnyal hiányzik a vezetői képesség és a bátorság"

- jelentette ki.

A davosi Világgazdasági Fórumon elhangzott beszédében a kancellár arról beszélt, hogy Oroszország nem fogja megnyerni a háborút Ukrajnában, és a békefeltételeket nem diktálhatja majd Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Úgy vélte, hogy Ukrajna teljes lerohanása ma még távolabbinak tűnik, mint az offenzíva kezdetén, és ennek az a magyarázata, hogy az ukrán erők kellő hatékonysággal tudtak ellenállni, illetve Kijev nyugati szövetségesei példa nélküli büntetőintézkedésekkel sújtották Oroszországot, és támogatták Ukrajnát katonailag is.

Az Ukrajnának nyújtott német támogatásról Olaf Scholz nem ejtett szót.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×