eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a 2022-es pekingi téli olimpián aranyérmet nyert sportolók állami kitüntetési ünnepségén a moszkvai Kremlben 2022. április 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Vlagyimir Putyin Ukrajna népét is üdvözölte a világháborúban aratott győzelem alkalmából

Több posztszovjet országot üdvözölt a világháborúban aratott győzelem alkalmából Vlagyimir Putyin.

Üdvözletet intézett a második világháborúban aratott győzelem 77. évfordulója alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Azerbajdzsán, Örményország, Moldova, Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, a georgiai szakadár Abházia és Dél-Oszétia, valamint az ukrajnai szakadár donyecki és luhanszki "népköztársaság" vezetéséhez és népéhez, továbbá Georgia és Ukrajna népéhez.

A Kreml honlapján vasárnap közzétett üzenetében Putyin rámutatott, hogy ez a nap a nácizmust "mérhetetlen áldozatok és megpróbáltatások árán" legyőző katonák és hátországi dolgozók iránti háláé és tiszteleté. Az orosz vezető közös kötelességnek nevezte a nácizmus újjáéledésének megakadályozását.

Hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni és tovább kell adni az utódoknak a közös szellemi értékeket, a háborús évek eseményeinek igazságát és a testvéri barátság hagyományait. Putyin azt kívánta az új generációknak, hogy legyenek méltóak apáik és nagyapáik emlékéhez, a veteránoknak pedig köszönetét fejezte ki, jó egészséget és hosszú életet kívánva nekik.

A donyecki és a luhanszki vezetőknek küldött üdvözlő táviratában Putyin úgy fogalmazott, hogy "ma katonáink, csakúgy, mint őseik" vállvetve harcolnak azért, hogy felszabadítsák szülőföldjüket "a náci szennytől". Mint mondta, biztos benne, "hogy 1945-höz hasonlóan a győzelem a miénk lesz".

Putyin az ukrán veteránokhoz és polgárokhoz intézett üzenetében azt hangsúlyozta, hogy "elfogadhatatlan a második világháborúban legyőzöttek ideológiai örököseinek revansa". Hangsúlyozta, hogy nem merülhet feledésbe azok emlékezete, akik a "közös győzelem" érdekében hoztak felbecsülhetetlen áldozatokat. Megjegyezte, hogy a nácizmus ma "ismét felüti a fejét, és megpróbálja erőltetni barbár, embertelen rendjét".

Az orosz államfő szívből gratulált az ukrán háborús veteránoknak és polgároknak a győzelem napja alkalmából, amit "közös nagy ünnepnek" nevezett. Lelki erőt, jó egészséget és hosszú életet kívánt a veteránoknak, az ukránoknak pedig "békés és igazságos jövőt".

A Kreml korábban közölte, hogy idén nem lesz külföldi vendége a moszkvai Vörös téren hétfőn megtartandó katonai díszszemlének.

A Kommerszant online kiadásának vasárnapi beszámolója szerint Kirill orosz pátriárka "ostobaságnak" nevezte a militarizmus vádját, melyet bírálói ellene megfogalmaztak.

"Csak egy dologra van szükségünk: a valódi szabadságra, függetlenségre azoktól a világhatalmi központoktól, amelyek ma sajnos ellenségessé válnak Oroszországgal szemben. Konszolidálnunk kell minden erőnket - a szellemieket és az anyagiakat egyaránt -, hogy senki ne merészelje fenyegetni hazánk szent határait" - mondta a pátriárka azt követően, hogy liturgiát mutatott be a Moszkvához közeli Kubinkában, az orosz fegyveres erők templomában.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×