eur:
392.49
usd:
365.87
bux:
66795.47
2024. április 25. csütörtök Márk
Jill Biden, Joe Biden amerikai elnök felesége (k) Eduard Heger szlovák miniszterelnök (b2) és felesége, Lucia Hegerova (b) társaságában a felsőnémeti (Vysné Nemecké) szlovák-ukrán határátkelőnél tesz látogatást 2022. május 8-án.
Nyitókép: Jill Biden, Joe Biden amerikai elnök felesége (k) Eduard Heger szlovák miniszterelnök (b2) és felesége, Lucia Hegerova (b) társaságában a felsőnémeti (Vysné Nemecké) szlovák-ukrán határátkelőnél tesz látogatást 2022. május 8-án. MTI/EPA/Martin Divisek

Az amerikai elnök felesége villámlátogatást tett Ungváron

Villámlátogatást tett Ungváron Jill Biden, Joe Biden amerikai elnök felesége, és találkozott Olena Zelenszka ukrán first ladyvel - közölte a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás sajtószolgálata. Jill Biden Szlovákiában tesz látogatást.

A sajtóközlemény szerint jelzésértékű, hogy a két ország first ladyje akkor találkozott Kárpátalja megyeszékhelyén, amikor Ukrajnában az anyák napját ünneplik.

Biden és Zelenszka felkerestek egy ungvári iskolát és találkoztak a háború miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerült és ott ideiglenesen elszállásolt menekültekkel.

A sajtóközlemény úgy fogalmaz, hogy az amerikai first lady látogatása azt demonstrálja, hogy az Egyesült Államok magas rangú képviselői támogatják Ukrajnát.

Jill Biden látogatását - a közlemény megfogalmazása szerint "érthető okokból" - titokban tartották, az esemény nem volt sajtónyilvános, csak a Fehér Ház sajtószolgálata volt jelen.

Menekültekkel és önkéntes segítőkkel találkozott Szlovákiában Jill Biden

Határőrökkel és az ukrajnai menekülteket fogadó önkéntesekkel is találkozott vasárnap a szlovákiai Felsőnémetiben, az ukrán határ mellett Jill Biden, Joe Biden amerikai elnök felesége.

Az amerikai first lady Eduard Heger szlovák kormányfő társaságában utazott a településre.

Szlovákiai látogatásának első állomása Kassán volt, ahol Jill Biden ellátogatott egy ukrán menekülteket fogadó központba. Itt hosszasan beszélgetett egy ukrán nővel, aki arról mesélt az amerikai elnök feleségének, hogy képtelen elmagyarázni a gyerekeinek, miért folyik háború Ukrajnában, mert ő maga sem érti a helyzetet.

Szlovákiában összesen hat ilyen ellátóközpont működik a nap 24 órájában, ezekben naponta átlagosan 300-350 ukrajnai menekültnek biztosítanak élelmet, ruhákat, tisztálkodási lehetőséget, szüksége esetén szállást - közölte a washingtoni Fehér Ház.

Jill Biden ellátogatott egy kassai iskolába is, ahol ukrán menekült nőket és gyerekeket szállásoltak el. Az Egyesült Államokban vasárnap ünneplik az anyák napját, és a kassai iskolában anyák napi kézműves programot tartottak, amelynek során Jill Biden ukrán menekült anyákkal beszélgetett. Azt mondta nekik,

azért utazott el Szlovákiába és találkozik menekültekkel, hogy elmondja nekik, az amerikai emberek mélyen együtt éreznek az ukrán édesanyákkal.

Szombat délután az amerikai first lady Ukrajnába is átutazott, látogatását a hivatalos programban előre nem jelentették be.

Hétfőn Jill Biden a programja szerint Zuzana Caputová szlovák államfővel is találkozik.

Jill Biden szombaton Romániában járt, ahol ukrán menekülteket segítő kormányzati és civil szervezetek képviselőivel találkozott, és egy ukrán menekülteket befogadó iskolát is felkeresett. Péntek délután érkezett Romániába, és először a Fekete-tenger partvidékén található Mihail Kogalniceanu légitámaszpontot kereste fel, ahol amerikai és más országokból Romániába érkezett NATO-katonákkal találkozott.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×