eur:
393.8
usd:
368.21
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Elfogórakétákat lő ki az izraeli hadsereg Vaskupola légvédelmi rendszere a Gázai övezet palesztin fegyvereseinek rakétatámadása ellen Gázában 2022. április 21-én hajnalban. Az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a feszültség Izrael és a palesztinok között Ciszjordániában is, mert négy, különböző izraeli városokban végrehajtott terrortámadásban 14 ember vesztette életét. Az izraeli hadsereg fokozta ciszjordániai tevékenységét, a katonák őrizetbe vették különböző terrorszervezetek számos tagját, hogy ezzel megkíséreljék megfékezni az erőszakhullámot.
Nyitókép: MTI/AP/Adel Hana

A rakétatámadások után nyit Izrael

Az ország megnyitotta a személyi átkelőhelyeket a palesztin vendégmunkások számára a Gázai övezetből - jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet kedden.

Az izraeli munkavállalási engedéllyel rendelkező palesztin vendégmunkások keddtől ismét beléphetnek Izraelbe a Gázai övezet személyforgalmat szolgáló átkelőhelyén, Ereznél.

Kétnapos, vasárnap és hétfőn tartott zárlat után kezdhet ismét dolgozni izraeli munkahelyén 12 ezer, a Gázai övezetben élő palesztin. Az izraeli kormány azért zárta be előre meg nem határozott időre az átkelőhelyet, mert péntek és szombat éjjel rakétákat lőttek az övezetből a szomszédos izraeli területekre.

Márciusban az izraeli hatóságok 12 ezerre emelték az izraeli munkavállalási engedélyek számát a Gázai övezetben élő palesztinok számára, és a kormány közölte, hogy hamarosan további 8 ezerrel, összesen 20 ezerre szándékozik emelni az izraeli munkára jogosultak számát.

Az izraeli katonai szakértők az övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet riválisát, a palesztin Iszlám Dzsihádot okolják a közelmúltban Izrael déli részét ért rakétatámadásokért, de mégis a Hamászt teszik felelőssé azokért, mert véleményük szerint a Hamásznak elegendő hatalma lenne ahhoz, hogy megakadályozza más csoportok támadásait, de azok valójában a hallgatólagos jóváhagyásával történnek.

"Csak akkor fogunk továbbra is polgári és gazdasági nagylelkűséget tanúsítani, ha megmarad a biztonsági stabilitás" - mondta Beni Ganz izraeli védelmi miniszter vasárnap vezető katonatisztekkel folytatott megbeszélése után.

Az elmúlt két hétvégén heves összecsapások zajlottak a palesztin zavargók és az izraeli biztonsági erők között a jeruzsálemi Templom-hegyen, melyekben több tucat palesztin és több rendőr megsebesült.

A Hamász és más gázai fegyveres terrorcsoportok ismételten a templom-hegyi összecsapásokra, az ottani Al-Aksza mecset védelmére hivatkoztak rakétatámadásaiknál. Tavaly májusban hasonló összetűzések nyomán robbant ki a 11 napig tartó Falak őrzője hadművelet az izraeli hadsereg és a gázai fegyveres szervezetek között.

Izrael és Egyiptom 15 éve, a Hamász erőszakos hatalomátvétele óta blokád alatt tartja az övezetet. Izrael a gázai iszlamisták fegyverkezésének megakadályozásával indokolja az áruk és a személyek mozgására vonatkozó szigorú korlátozásokat.

A Palesztin Hatóság statisztikai hivatala szerint Gázában mintegy 50 százalékos a munkanélküliség - emlékeztetett kedden a The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli hírportál. Ezért és a gázainál jelentősen magasabb izraeli munkabérek miatt az övezetben hatalmas az igény az izraeli munkavállalási engedélyekre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×