eur:
393.24
usd:
366.96
bux:
66508.74
2024. április 25. csütörtök Márk
A drónfelvételről készült dátum nélküli, először Alekszandr Hodakovszkij, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság katonai parancsnoka, majd a Mariuopli városi tanács által közzétett képen füst száll fel az Azovsztal acélgyár területéről légicsapások következtében a kelet-ukrajnai Mariupolban 2022. április 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Mariuopli városi tanács

Földön, levegőben - Újra bombázzák az oroszok Mariupol acélgyárát

A várost az Azovsztal acélmű kivételével már "felszabadították".

Az orosz csapatok újraindították a légicsapásokat és megpróbálják lerohanni a mariupoli Azovsztal acélművet, a város védelmének utolsó bástyáját - jelentette ki szombaton a kijevi köztévében Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó.

"Az ellenség megpróbálja teljesen elfojtani Mariupol védőinek ellenállását az Azovsztal térségében" - szögezte le az ukrán politikus.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a napokban arról tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy az acélmű kivételével a várost "felszabadították", Putyin pedig a kamerák előtt adta utasításba, hogy ne rohamozzák meg az üzemet, hanem zárják körbe, hogy "egy légy se tudjon kijönni".

Ukrán becslések szerint mintegy 2000 katona és 1000 civil húzhatta meg magát az acélmű területén és az alatta húzódó alagútrendszerben.

Aresztovics arról beszélt, hogy a védelem a folyamatos támadások ellenére kitart, és ellentámadásokat is próbál indítani.

Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol elfoglalása kulcsfontosságú a 2014-ben elcsatolt Krím félsziget és Oroszország szárazföldi része közötti folyosó megteremtése szempontjából.

Az ukrán védelmi tárca szerint a Donyec-medencében az orosz csapatok megpróbálják bekeríteni az ukránok megerősített állásait, Izjum és Barvinkove közelében pedig a vasútvonalakat próbálják ellenőrzésük alá vonni. Aresztovics szerint Donyeck megyében Szlavjanszk és Kramatorszk térségében a legintenzívebb az orosz támadás.

"Támadó és felderítő műveletbe kezdtek, hogy megpróbálják megtalálni védelmünk gyenge pontjait" - fogalmazott a tanácsadó.

Közben Oleh Szinehubov, Harkiv megye kormányzója arról számolt be, hogy

az ukrán csapatok visszafoglaltak három települést az északkelet-ukrajnai nagyváros térségében.

"Ukrán fegyveres erőink tegnap reggel indított ellentámadása sikeres volt. Hosszú és ádáz küzdelem árán kiszorították az orosz csapatokat Bezruki, Szlatine és Prugyanka területéről" - mondta szombaton a kormányzó. Szinehubov elmondása szerint az elmúlt 24 órában ketten meghaltak és 19-en megsebesültek az orosz ágyúzás miatt Harkiv térségében.

A védelmi tárca szóvivője szerint Harkivot "részben elzárták" az orosz erők, amelyek a várostól északnyugatra találhatóak és délen is próbálják megerősíteni állásaikat.

Az ország déli részén, az elfoglalt Herszon térségében, Herszon és Mikolajiv között a közigazgatási határokon igyekeznek megerősíteni állásaikat az orosz csapatok - mondta Aresztovics.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

A digitalizáció jó dolog, de vannak árnyoldalai is. A bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása például megegyezik Izrael éves kibocsátásával. A 15 GB ingyenes e-mail tárhely egy éves fenntartása annyi kibocsátással jár, mint egy Budapest-Siófok autóút – mondta el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Dömötör Tibor, a Mikrum CIO-ja. A szakember előadásában a fenntartható vállalati szoftverek fontosságára hívta fel a figyelmet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×