eur:
393.29
usd:
367
bux:
66620.54
2024. április 25. csütörtök Márk
MARIUPOL, UKRAINE - 2022/04/09: A woman walks on a hill leading down to the Azov Sea in the southern area of Mariupol. The battle between Russian / Pro Russian forces and the defending Ukrainian forces led by the Azov battalion continues in the port city of Mariupol. (Photo by Maximilian Clarke/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Maximilian Clarke/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

A polgármester szerint több tízezer mariupolit hurcoltak el az orosz erők

Még mindig sokan várnak kimenekítésre Mariupol külvárosi részén. Kedden kilenc humanitárius folyosó nyílhat meg Ukrajnában.

Mariupol polgármestere egy interjúban kijelentette, hogy az orosz erők 20 és 30 ezer közötti civilt hurcoltak el az ostromlott Mariupolból.

Vadim Bojcsenko - akinek a szavait a Pravda című ukrán napilap idézte - azt mondta, hogy az Ukrajna elleni orosz háború előtt mintegy 450 ezres Mariupol lakosságának mostanra körülbelül a fele elhagyta a várost, sokan még a harcok kezdetekor. További, hozzávetőleg 60 ezer ember humanitárius folyosókon át távozott az ország ukrán hadsereg irányította területeire, és 20-30 ezer körül van azok száma, akiket az orosz erők megfosztottak útlevelüktől, és arra kényszerítettek, hogy Ukrajna általuk ellenőrizte részébe vagy Oroszországba menjenek.

A polgármester érthetetlennek nevezte a deportálásokat, és emlékeztetett arra is, hogy még mindig sokan várnak kimenekítésre Mariupol külvárosi részén.

Az evakuálást nehezíti, hogy rengeteg autóbusz porig égett a harcokban

- szögezte le, a károkért pedig az orosz csapatokat tette felelőssé.

Az Azovi-tenger partján fekvő városban az épületek több mint 80 százaléka megsemmisült, az ostromgyűrűben élő mintegy 100-160 ezer ember lényegében ivóvíz, áram és gáz nélkül maradt.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy kedden - az orosz féllel egyeztetve - kilenc humanitárius folyosón tervezik civilek kimenekítését ostromlott területekről. Ezek egyike Mariupol, ahonnan reményeik szerint személyautókon távozhat a polgári lakosság.

Az ostromlott Mariupol kikötővárost védő ukrán tengerészgyalogosok kijelentették, hogy a "végig" kitartanak annak ellenére, hogy orosz erők egyre inkább körülveszik őket, és kifogyóban van az utánpótlásuk.

"Mi vagyunk Mariupol védelmezői, a 36. tengerészgyalogos dandár, amely a végsőkig kitart a város védelmében" - mondta az egyik tengerészgyalogos a Facebookon egy videóban a CNN szerint.

(A nyitóképen: Egy nő gyalogol lefelé az Az-ovi-tengerhez vezető dombon Mariupol déli részén.)

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

A 2008-as pénzügyi válság kirobbanása utáni állapotokat idézte a magyar lakáshitelpiac tavalyi inaktivitása: ebben az évezredben egyedül 2013-ban történt kevesebb lakáshitel-folyósítás, mint tavaly. A KSH friss adatai alapján összesen 652 ezer lakáscélú hitelszerződés él Magyarországon, ami 22%-kal elmarad a 2008-as csúcstól. A hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya nagyjából egyharmadra süllyedt, vagyis aki tehette, nem hitelből vásárolt. Az idei év már a fellendülésről szól, de hogy miként zajlik ez, arról a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján lehet érdekes szakértői véleményeket hallani, érdemes mielőbb regisztrálni!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×