eur:
385.49
usd:
354.3
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia
Orosz támadásokban lerombolt lakóépület a Kijev közelében fekvő Borogyankában 2022. április 5-én.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Kelet-Ukrajnában fokoznák az offenzívát az oroszok – percről percre

Hetedik hete tart a háború Ukrajnában.

2022.04.07. 22:25

Vlagyimir Putyin szóvivője komoly orosz veszteségekről beszélt

Dmitrij Peszkov a Sky News brit hírtelevíziónak adott interjúban a Bucsa település civil lakossága elleni atrocitásokról szóló beszámolókat álhíreknek nevezte.

2022.04.07. 22:08

Kijev: Magyarország nyújtson katonai támogatást Ukrajnának

Ezzel lehet véget vetni a háborúnak Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő szerint. Ukrajna barátságtalan álláspontnak tartja Orbán Viktor kijelentését, miszerint Magyarországnak nem okoz nehézséget rubelben fizetni a gázért Oroszországnak.

2022.04.07. 21:42

Három évtized után ihlette új szám írására a háború a Pink Floydot

A Hey Hey Rise Up című dalban az ukrán BoomBox együttes frontembere, Andrij Hlivnyuk énekel.

2022.04.07. 21:05

Újabb bizonyíték arra, hogy az orosz fennhatóság alatt történt a bucsai vérengzés – videó

Drónfelvételeket vetettek össze más képi bizonyítékokkal.

2022.04.07. 20:09

Máris itt az orosz válasz az ENSZ-döntésre

Oroszország azonnali hatállyal lemond tagságáról az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában – jelentette be Gennagyij Kuzmin Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese.

2022.04.07. 19:52

Energiaárrobbanás, infláció, háború és gazdasági alkalmazkodás – Madár István és Szabó László a kihívásokról és lehetőségekről

Az orosz–ukrán háború miatt emelkedő inflációval számol Madár István és Szabó László is. Az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondták: a gazdasági sokkok nyomán az energia után az élelmiszerárak is jelentősen emelkedhetnek. A Portfolio vezető elemzője és a Hold Alapkezelő felügyelőbizottságának elnöke is úgy látja: rövid távon lehetnek nehézségek az élelmiszer-piacon, de azokból a termékekből, amelyek az orosz-ukrán piacról jönnek, kevésbé vagyunk sérülékenyek.

2022.04.07. 19:38

Orosz szankciók Ausztrália és Új-Zélanddal szemben

Oroszország személyi beutazási korlátozásokkal sújtotta az ausztrál és az új-zélandi politikai vezetést – jelentette be az orosz külügyminisztérium. A tájékoztatás szerint 228 ausztrál kormányzati tisztségviselő és parlamenti képviselő, köztük Scott Morrison kormányfő, illetve Új-Zéland esetében 130 tisztségviselő és honatya, Jacinda Ardern miniszterelnököt is beleértve, került szankciós listára.

Az orosz diplomáciai tárca kiemelte, hogy ez tükörintézkedés Canberra és Wellington barátságtalan lépéseire. (MTI)

2022.04.07. 19:20

Háborús lakossági kisokost készített a lengyel kormány

De tagadja, hogy ez az ukrajnai háború miatt vált szükségessé.

2022.04.07. 18:58

Sorra találják a civil holttesteket Bucsában, Dnyipro elhagyását kérte a polgármester

A Kijev megyei Bucsában az ukrajnai háborúnak áldozatul esettek túlnyomó részét agyonlőtték, és nem a tüzérségi támadásokban vesztették életüket – jelentette ki Anatolij Fedoruk, a város polgármestere a Deutsche Welle német hírportál orosz nyelvű kiadásának adott interjújában, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

2022.04.07. 18:57

Négy orosz diplomatát utasított ki Ausztria

A bécsi orosz nagykövetségről három, a salzburgi főkonzulátusról egy orosz diplomata kiutasításáról döntött az osztrák vezetés csütörtökön. Alexander Schallenberg külügyminiszter szóvivője elmondta, hogy az országban nemkívánatos személyeknek minősített oroszok "a diplomáciai státuszukkal összeegyeztethetetlen tevékenységet végeztek".

Ausztriában hozzávetőlegesen 160 orosz rendelkezik diplomáciai státusszal, közülük kell most négy tisztviselőnek legkésőbb április 12-éig elhagynia az országot. (MTI)

2022.04.07. 18:50

India erősítené gazdasági kapcsolatait Oroszországgal

India Oroszországgal fenntartott gazdasági kapcsolatai stabilizálására összpontosít és fizetési mechanizmusok kiépítésén dolgozik az ukrajnai háború nyomán bevezetett nyugati szankciók közepette – közölte az indiai külügyminisztérium.

Újdelhi – bár követelte az ukrajnai erőszak leállítását, de – nem ítélte el Oroszországot a hadművelet megindítása miatt, tekintettel hosszantartó politikai és biztonsági kapcsolataira Moszkvával. "Működő gazdasági kapcsolatunk van Oroszországgal. Figyelembe véve az ukrajnai fejlemények nyomán kialakult körülményeket, úgy vélem, mindkét fél erőfeszítéseket tesz, hogy ez a gazdasági kapcsolat stabil maradjon" – fogalmazott sajtótájékoztatóján Arindam Bagcsi indiai külügyi szóvivő. Mint mondta, elsősorban nem a kapcsolatok erősítéséről van szó, hanem sokkal inkább a meglévő gazdasági viszony folytatásáról, amely Újdelhi érdekében áll. Az ukrajnai háborút megelőzően India ritkán vásárolt kőolajat Oroszországtól, tekintettel a tetemes szállítási költségekre. A nyugati szankciók viszont számos importőrt elriasztottak attól, hogy kereskedjen Moszkvával, és ez rekordalacsony szintre nyomta az orosz nyersolaj árát. Ez felkeltette indiai vállalatok érdeklődését. (MTI)

2022.04.07. 18:47

Jens Stoltenberg fontos NATO-döntésekről számolt be

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sürgős segítséget kért Brüsszelben hazájának.

2022.04.07. 18:36

Felfüggesztették a Oroszországot az ENSZ-ben, Magyarország is megszavazta

93 ország szavazott a felfüggesztés mellett, 24 ellene, így megvolt a döntéshez szükséges kétharmad.

2022.04.07. 17:47

Nagyot bukott a Shell a szankciók miatt

A Shell szénhidrogénipari óriásvállalat bejelentette, hogy várhatóan közel 5 milliárd dollárnyi számviteli veszteséget könyvelhet 2022 első negyedévében az Ukrajna orosz megszállását követő oroszországi leányvállalataiból, többek között a Gazprom energiaipari konglomerátummal közös vegyesvállalataiból történő kivonulása miatt – adta hírül a The Wall Street Journal. (MTI)

2022.04.07. 17:43

Svájc hatalmas orosz vagyont zárolt

Svájc az Oroszország ellen elrendelt szankciók keretében eddig 7,5 milliárd svájci frank értékben zárolt orosz vagyont - ismertette Erwin Bollinger, a svájci gazdasági államtitkárság (Seco) vezető tisztségviselője a Bernben tartott sajtótájékoztatóján.

A büntetőintézkedések végrehajtásának felügyeletével megbízott hatóság illetékese elmondta, hogy többnyire befagyasztott bankszámlákon lévő pénzről van szó, illetve tizenegy ingatlanról négy kanton területén. "Más államok még nem zároltak annyi pénzt, mint Svájc" - közölte Bollinger. (MTI)

2022.04.07. 16:23

Mi lesz a szezonnal orosz turisták nélkül?

Van olyan ország, ahol a külföldi turisták 41 százaléka orosz - volt eddig.

2022.04.07. 16:02

Fehéroroszország bejelentette: mostantól saját rubeljében fizet

A kormányközlemény szerint ez a Világbankkal (WB), az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), valamint a Nordic Investment Bankkal (NIB) szemben fennálló kötelezettségeikre vonatkozik.

2022.04.07. 15:42

Szijjártó Péter a NATO-csúcs után több eredményről is beszámolt

Mivel a NATO szerint új szakaszába lépett az ukrajnai háború és hónapokig vagy akár évekig elhúzódó konfliktusra kell készülni, felmerült a kérdés, hogy milyen legyen ennek fényében a szövetség új stratégiája.

2022.04.07. 15:33

Az orosz energiahordozók teljes embargója mellett foglalt állást az EP

A Fidesz képviselői nemmel szavaztak a javaslatra, de a párt európai parlamenti képviselője, Gál Kinga azt írja a Facebookon, hogy a határozatot a végszavazásnál támogatni fogják.

2022.04.07. 15:22

Ukrajna - Új béketervezetek, nem kizárt, hogy Vlagyimir Putyin elmegy a G20-találkozóra

Ukrajna új megállapodás-tervezetet nyújtott be. Oroszország "minden provokáció ellenére" előterjeszti Ukrajnának a saját megállapodás-tervezetét.

2022.04.07. 14:16

A szlovák kormányfő meglépi, ami pár hete még kizárt volt

Kijevbe utazik Eduard Heger, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik. A kormányfő Ursula von der Leyennel látogat Ukrajnába.

2022.04.07. 14:05

Tíz humanitárius folyosón menekülhetnek a civilek

A kelet-luhanszki régió kormányzója szerint napról napra csökken az esélye az elmenekülésnek.

2022.04.07. 14:01

A menekültek között sok roma is érkezik

Oroszország ukrajnai háborúja elől menekülőknek mindig biztonságos menedéket kell találniuk, függetlenül faji, etnikai hovatartozástól, származástól, bőrszíntől, vallástól, illetve szexuális irányultságtól - jelentette ki az Európai Bizottság csütörtökön, a romák április 8-án esedékes nemzetközi napja alkalmából kiadott nyilatkozatában.

Az uniós bizottsági közlemény Vera Jourovát, az átláthatóságért és értékekért felelős biztost, Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztost, valamint Várhelyi Olivért, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős tagját idézte, emlékeztetve: az ukrajnai háború miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerültek száma drámaian növekszik, az Európai Unióban és a szomszédos országban menedéket kereső több millió ember közül legalább 100 ezren vannak a romák. Kiemelték: a biztonságos menedék biztosítása különösen fontos a romák számára, akik közül többen hontalanok, sokan nem rendelkeznek a megfelelő személyes dokumentumokkal sem.

"Felszólítjuk a tagállamokat, hogy hajtsanak végre minden intézkedést romastratégiájuk keretében, nyújtsanak célzott támogatást a romáknak saját területükön, valamint a társult országokban, köztük Ukrajnában és Moldovában" - fogalmaztak. (MTI)

2022.04.07. 14:03

Gyorsabban lesz hozzáférhető a menekültekre szánható uniós pénz

Magyarországnak is jut belőle.

2022.04.07. 13:54

Gondokkal szembesülhetnek az oroszok

Az orosz tüzérségi támadások és légicsapások folytatódnak a donbaszi ellenőrzési vonal mentén - írta a Portfolio a brit védelmi tárca közleménye alapján. A hírszerzési jelentések szerint az oroszok legfőbb célja a kelet-ukrajnai előrehaladás. A brit minisztérium szerint az orosz erők valószínűleg továbbra is morális problémákkal, valamint az ellátmányt és a személyzetet illető hiányosságokkal fognak szembesülni.

2022.04.07. 13:44

Panaszt tettek a röplabda-vb elvétele miatt

Az orosz röplabda szövetség (VFV) 80 millió dollárt követel vissza a sportág nemzetközi szövetségétől (FIVB), amiért törölte az idei, oroszországi férfi világbajnokságot. A kártérítési igényről Alekszandr Jaremenko, a VFV főtitkára beszélt a TASZSZ-nak, közölve, hogy a követelést tartalmazó panaszukat eljuttatták a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), a testülettől várva jogorvoslatra. "A perre készen állunk, az elvárt kompenzáció összege 80 millió dollár" - nyilatkozta.

A FIVB az ukrajnai háború kezdete előtt még azon az állásponton volt, hogy az oroszok maradhatnak a vb-rendezők, március elsejei bejelentése szerint azonban immár új helyszínt keres. (MTI)

2022.04.07. 13:06

Csehország kilép

Csehország kilépett a Nemzetközi Beruházási Bankból, valamint a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankból (IBEC). A cseh kormány korábbi döntését a képviselőház után a parlamenti felsőház, a szenátus is jóváhagyta. A parlament döntését most már csak az államfőnek kell aláírnia, ami lényegében formalitás.

A döntés oka Oroszország Ukrajna elleni támadása, illetve az a lehetőség, hogy a pénzintézeteket Oroszország az ellene foganatosított büntetőintézkedések megkerülésére használhatja fel. (MTI)

2022.04.07. 13:04

Gyorssegélyt küldött a Vatikán a menekültek ellátására

Harmincmillió forintnyi gyorssegélyt küldött a Vatikán a Katolikus Karitásznak az ukrajnai háború elől menekülők ellátására - közölte Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára

Tóth Tamás elmondta: 75 ezer dollár közvetlenül a Szentszéktől, 11 ezer euro pedig Michael Czerny bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődésért felelős vatikáni dikasztérium ideiglenes prefektusának közvetítésével érkezett, aki márciusban Ferenc pápa követeként látogatott Magyarországra, hogy tájékozódjon a menekültek helyzetéről. A pénzt a katolikus egyház segélyszervezete, a Katolikus Karitász a menekültek határmenti és határon túli ellátásához, szállításához szükséges eszközökre fordítja, a többi között tűzálló raktársátrakat, tábori ágyakat és aggregátorokat vásárol belőle.

Az MKPK titkára kitért arra: a Magyarországra érkező menekültek száma jelenleg csökken, de a háború végét Kárpátalján váró belső menekültek száma továbbra is nagyon magas. Ezért jelenleg a Kárpátalján élők, illetve az ottani segélyszervezetek támogatása a legfontosabb feladat. (MTI)

2022.04.07. 13:00

Kelet-Ukrajnában is segít az Ökumenikus Segélyszervezet

Az elsők között kezdte meg a segítségnyújtást Kelet-Ukrajnában az Ökumenikus Segélyszervezet - közölte a karitatív szervezet.

Azt írták, hogy a frontvonal térségében ostromlott ukrán nagyvárosok lakói közül sokan menekültek a kelet-ukrajnai Zaporizzsjába és Dnyipropetrovszkba. Nagyrészt azok jöttek ide, akik ismerős híján nem tudtak külföldre utazni, vagy még Ukrajna nyugati felébe sem jutottak el eddig - tették hozzá. A Santis Alapítvány a zaporizzsjai területen 300 élelmiszercsomagot állított össze az Ökumenikus Segélyszervezet támogatásából március végén, majd újabb 300 élelmiszercsomagot juttattak el április első hétvégéjén ezúttal Polohy, Gulya Polya és Zaporizzsja városokban élők számára. Jelenleg további 600 élelmiszer és 600 higiénés csomag összeállítását kezdték meg - fűzték hozzá.

Mariupol ostromának elhúzódása miatt a térségben élők intenzív bombázásoktól, valamint súlyos élelmiszer-, gyógyszer- és minden alapvető szükséglet hiányától szenvednek. Bár Mariupol városába nem lehetséges, de a környező településekre szintén eljutnak az Ökumenikus Segélyszervezet humanitárius segélycsomagjai - írták. (MTI)

2022.04.07. 12:46

Ukrajnai menekültek ezrei jelentek meg a mexikói–amerikai határon

Március 24-én a Biden-kabinet bejelentette, hogy az Egyesült Államok akár 100 ezer ukrán menekültet is befogadna.

2022.04.07. 12:30

A Fidesz nem támogatja az EP-ben az embargót az orosz gázra és olajra

A Fidesz európai parlamenti képviselői a csütörtöki szavazáson is határozott nemmel szavaznak arra a javaslatra, hogy embargót vezessenek be az Oroszországból érkező gázra, kőolajra és nukleáris üzemanyagra - közölte a Fidesz EP-képviselője a Facebook-oldalán.

Gál Kinga azt írta, egy ilyen intézkedés "megölné" a magyar gazdaságot, a magyar családokkal fizettetné meg a háború árát, ezért ezeket a javaslatokat határozottan elutasítják. "Kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, elítéljük az orosz agressziót, ezért az európai egység érdekében az EP-határozatot a végszavazásnál támogatni fogjuk. Mindezt úgy tesszük, hogy elutasítjuk a gáz és kőolaj, valamint az atomenergia békés célú felhasználását célzó embargó bevezetésére vonatkozó javaslatokat az Európai Parlamentben és minden uniós intézményben" - fogalmazott a politikus. (MTI)

2022.04.07. 12:23

Videót tettek közzé arról, mit műveltek az oroszok a csernobili erdőben

Lövészárkokat ástak a Vörös-erdőben.

2022.04.07. 12:01

Táncra perdült a halottnak hitt ukrán katona

Alex videóban mutatta meg kislányának, hogy él.

2022.04.07. 11:58

Újabb raktárakat semmisítettek meg az oroszok

Ismertették a legfrissebb hadijelentést.

2022.04.07. 11:48

Jöhet az újabb szankciós csomag Moszkva ellen

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint a legjobb az lenne, ha fegyvereket kapnának.

2022.04.07. 11:33

Ennyibe fájt a Shellnek a kivonulás

A brit Shell olaj-és gázipari cég 4-5 milliárd dollár eszközérték-leírással terheli első negyedévi eredményét az Oroszországból történt kivonulás miatt - közölte a társaság. Az összeg nagyobb a Shell által korábban becsült 3,4 milliárd dollárnál.

A 210 milliárd dollár piaci tőkeértékű Shell március elején jelentette be, hogy az Ukrajna elleni orosz háború miatt fokozatosan megszünteti részvételét az összes orosz szénhidrogén-projektben, beleértve az olajat, az olajtermékeket, a gázt és a cseppfolyósított földgázt (LNG). Ezenkívül a cég ígéretet tett arra is, hogy leállítja az orosz olaj minden azonnali (spot) vásárlását, valamint bezárja oroszországi benzinkutjait, továbbá leáll a repülőgép-üzemanyag és kenőanyagok gyártásával az országban. (MTI)

2022.04.07. 11:23

Sberbank: 18 milliárd forintnyi kártérítésért még nem jelentkeztek

Példátlanul gyorsan fizette ki az OBA a bank károsultjait.

2022.04.07. 10:50

Megugrott az orosz infláció

Oroszországban az éves infláció 16,7 százalékra gyorsult az április 1-jével záródott héten, utoljára 2015 márciusában regisztráltak ilyen magas mutatót. Az élelmiszerek ára átlagosan 9,9 százalékkal volt magasabb a múlt héten, mint egy évvel korábban. Az előző hetihez képest a fogyasztói árak 0,01 százalékkal csökkentek, vagyis gyakorlatilag stagnáltak, az előzőleg mért 1,16 százalékos heti emelkedés után - áll az orosz gazdasági minisztérium jelentésében.

Az élelmiszerárak egy hét alatt mért emelkedése 1,22 százalékra lassult az előző heti 1,76 százalékról. A héten a zöldségek és gyümölcsök ára 1,4 százalékkal nőtt, a legjelentősebben a vöröshagyma (+14,2 százalék) és a káposzta (+13,2 százalék) drágult. Egyéb élelmiszerek közül a cukor ára 5,1 százalékkal, a rízsé 3,1 százalékkal, a sóé 2,5 százalékkal, a csirkehúsé 2,2 százalékkal, a fekete teáé pedig 1,9 százalékkal emelkedett egyetlen hét alatt. (MTI)

2022.04.07. 10:47

Alternatív útvonalon érkezik nukleáris fűtőanyag Magyarországra

Szijjártó Péter a NATO külügyminiszterei tanácsülésének második napjáról jelentkezett.

2022.04.07. 10:40

Közel 9 ezer menekült érkezett szerdán

292 gyermek jött vonattal Budapestre.

2022.04.07. 10:10

Holtponton az orosz–ukrán béketárgyalások a bucsai vérengzés után

A történtek elkerülhetetlenül hatást gyakoroltak az ukrán fél tárgyalási pozíciójára.

2022.04.07. 09:51

Ilyen sem volt még: rubelben törlesztett külföldi tartozást Moszkva

A Kreml szóvivője szerint Oroszországnak nincs oka csődöt jelenteni.

2022.04.07. 09:30

Oroszország egy húzással kerülné ki a chiphiányt és a fizetésképtelenséget

Kínától akar mikrochipeket beszerezni a nyugati szankciók nyomán keresetté vált hazai bankkártyáihoz.

2022.04.07. 08:37

Donbasz elfoglalására készülnek az oroszok

Az ukrán hadsereg szerint az orosz csapatok átcsoportosítanak és felderítést végeznek egy offenzívára készülve a kelet-ukrajnai Donbasz régióban. Az oroszok fő törekvése a védelem áttörése a donyecki térségben. Mariupol városát is megpróbálják teljes mértékben átvenni. Továbbra is ágyúzzák Harkivot. Az ukrán erők visszafoglalták a dél-ukrajnai Herszon melletti Oszokorivkát. (BBC)

2022.04.07. 08:00

Visszavonulás

Az amerikai védelmi minisztérium szerint az orosz erők teljesen elvonultak a kijevi és a csernyihivi régióból. John Kirby, a Pentagon szóvivője szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök eddig semmilyen stratégiai célját nem érte el.

2022.04.07. 07:40

Emmanuel Macron visszaszólt Varsónak

A francia államfő "megalapozatlannak és botrányosnak" nevezte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrajnai háború kapcsán folytatott telefonbeszélgetéseire vonatkozó bírálatát.

2022.04.07. 06:39

Fokozzák a nyomást Vlagyimir Putyinon

Újabb és újabb szankciók bejelentésével akarják térdre kényszeríteni Oroszországot a nyugati szövetségesek.

Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×