eur:
388.83
usd:
360.17
bux:
68177.9
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
TIJUANA, MEXICO - APRIL 05: Ukrainian Sasha, who is seeking asylum in the U.S., displays her passport as she waits to cross the U.S.-Mexico border at the San Ysidro Port of Entry amid the Russian invasion of Ukraine on April 5, 2022 in Tijuana, Mexico. U.S. authorities are allowing Ukrainian refugees to enter the U.S. at the Southern border in Tijuana with permission to remain in the country on humanitarian parole for one year.  (Photo by Mario Tama/Getty Images)
Nyitókép: Mario Tama/Getty Images

Ukrajnai menekültek ezrei jelentek meg a mexikói–amerikai határon

Március 24-én a Biden-kabinet bejelentette, hogy az Egyesült Államok akár 100 ezer ukrán menekültet is befogadna.

Mintegy 3 ezer ukrán menekült lépett be az Egyesült Államokba a mexikói határnál a múlt héten – idézi Alejandro Mayorkast a napi.hu. Az ukrajnai háború óta ugyanis sokan utaztak a mexikói Tijuana határvárosba és azon keresztül próbálnak bejutni az USA-ba – magyarázta a belbiztonsági miniszter.

Az ukrán menekülteket "humanitárius szempontból" vizsgálják meg, amely különleges védelmet biztosít a faji, vallási, nemzetiségi vagy csoporthoz való tartozás miatti üldöztetés elől menekülő embereknek.

Egy, a CBS birtokába került vám- és határvédelmi feljegyzés arra utasította a hatóságokat, hogy a humanitárius érdekek figyelembevételével eseti alapon fontolják meg az ukrán állampolgárok mentesítését a Trump-kormányzat idejéből származó közegészségügyi szabály alól, amelynek értelmében a legtöbb engedély nélküli felnőtt menekültet letartóztatják, majd gyorsan eltávolítják az Egyesült Államokból.

Bár az amerikaiak nagy többsége támogatja, hogy jelentős számú ukrán menekültet fogadjanak be az Egyesült Államokba, a kérdésben némi pártpolitikai megosztottság tapasztalható. Márciusban a demokraták 80 százaléka mondta azt, hogy támogatja, hogy ukránok ezreit engedjék be az Egyesült Államokba, míg a republikánusoknak csak 57 százaléka támogatta ezt – derül ki a Pew Research Group tanulmányából.

Március 24-én a Biden-kabinet bejelentette, hogy az Egyesült Államok akár 100 ezer ukrán és más, az orosz invázió elől menekülő embert is befogadna. A kormányzat emellett egymilliárd dollárnyi segélyt ígért az európai országoknak, hogy segítsen nekik az Ukrajnából érkező menekültek befogadásában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×