eur:
393.79
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A háború miatt Ukrajnából Magyarországra menekülők várakoznak a beregsurányi polgármesteri hivatalnál kialakított segítségpontnál 2022. március 1-jén.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Gyorsabban lesz hozzáférhető a menekültekre szánható uniós pénz

Magyarországnak is jut belőle.

Az Európai Parlament többsége megszavazta, hogy a REACT-EU alapok (azaz kohéziós célú és az európai területeknek nyújtott helyreállítási támogatás) 10 milliárd eurójából 3,4 milliárdot azonnal felszabadítsanak, és azt a tagállamok menekültekkel kapcsolatos kiadásokra költhessék - közölte a testület.

A REACT-EU 50 milliárd eurós pénzügyi csomag, amelyet 2020-ban hoztak létre a koronavírus-járvány azonnali hatásának enyhítésére az Unióban.

Az új szabályok alapján, valamennyi uniós tagállam a szokásos 11 százalék helyett 15 százalékos előfinanszírozáshoz jut a REACT-EU forrásaiból. Az Ukrajnával szomszédos tagállamok (Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia) és a lakosságuk egy százalékánál több ukrán menekültet befogadó tagállamok (Ausztria, Bulgária, Csehország és Észtország) a források 45 százalékát kapják meg azonnal, számlák benyújtása nélkül.

A finanszírozás a menekültügyi infrastruktúra fejlesztésére, a menekültek lakhatására, foglalkoztatására, oktatására, társadalmi befogadására valamint egészségügyre és gyermekgondozásra fordítandó.

A rendelettervezetet az uniós tagállami kormányokat tömörítő Tanács is hivatalosan is jóváhagyta. A rendelet az uniós közönyben való megjelenését követő napon lép életbe.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint több mint négymillióan kényszerültek otthonuk elhagyására és kerestek menedéket leginkább a környező uniós országokban azt követően, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×