eur:
394.27
usd:
370.13
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Az Oroszországnak az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából való felfüggesztését megerősítő szavazatok eredménye az óriáskivetítőkön az ENSZ Közgyűlésének 2022. április 7-i ülésén New Yorkban. Az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely felfüggeszti Oroszországot a világszervezet vezető emberi jogi szervezetében.
Nyitókép: MTI/EPA/Jason Szenes

Máris itt az orosz válasz az ENSZ-döntésre

Oroszország azonnali hatállyal lemond tagságáról az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában – jelentette be Gennagyij Kuzmin Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese.

"Felhatalmazásom van a következő bejelentést tenni: az Oroszországi Föderáció döntést hozott arról, hogy idő előtt, 2022. április 7-i hatállyal lemond tagságáról az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában" – mondta Kuzmin a világszervezet közgyűlésének szavazását követően, amelyen határozatot fogadtak el Oroszország tagságának felfüggesztéséről az Ukrajnát megtámadó orosz katonai csapatok által elkövetett "emberi jogi visszaélésekről, valamint az emberi jogok jelentős és szisztematikus megsértéséről" szóló jelentések miatt.

Kuzmin illegálisnak és politikailag motiváltnak nevezte a szavazáson elfogadott döntést, amely szerinte "egy szuverén – független bel- és külpolitikát folytató – ENSZ-tagállam demonstratív megbüntetését szolgálja".

"Jelen körülmények között

a tanácsot gyakorlatilag kisajátította államok egy csoportja saját önös céljaikra.

A jogvédelmi szféra önjelölt példaképeiként ezek az államok hosszú éveken át maguk is súlyos emberi jogi jogsértésekben vettek részt, vagy segítettek elő ilyen jogsértéseket" - fogalmazott az orosz diplomata.

A TASZSZ orosz hírügynökség felidézte, hogy az ENSZ-közgyűlés határozata mindössze a tagság felfüggesztéséről rendelkezik a szavazati jog megvonásával, ugyanakkor Oroszország a 2023-ban lejáró hároméves ciklusban még részt vehetett volna a testület tanácskozásain.

Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-képviselet másik helyettes vezetője a Rosszija-24 orosz televíziónak adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy az ENSZ Közgyűlése a határozatával megsemmisítő csapást mért magára a világszervezetre, vagyis annak multilaterális rendszerére. Mindemellett hangsúlyozta, hogy a fejlemények nem jelentik azt, hogy Oroszország felhagyna tevékenységével az emberi jogok terén, vagy alacsonyabbra helyezné a mércét.

Poljanszkij egyben figyelmeztetett, hogy Oroszországot nem szabad kizárni a nemzetközi béke és biztonság felett felügyelő ENSZ Biztonsági Tanácsából, mert annak - mint fogalmazott - katasztrofális következményei lesznek.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×