eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a hagyományos évenkénti sajtótájékoztatóján Minszkben 2021. augusztus 9-én, az ellene indult tömegtüntetések kezdetének első évfordulóján. Fehéroroszországban hónapokon át rendszeresen tömegek vonultak utcára, miután a hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékával megnyerte a tavalyi elnökválasztást. Az ellenzék csalásnak minősítette az eredményt, és Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki jelöltet ismerte el győztesnek. A megmozdulásokat a biztonsági erők brutálisan leverték, Cihanouszkaja Litvániába menekült.
Nyitókép: MTI/AP/BelTA/Nyikolaj Petrov

Fehéroroszország bejelentette: mostantól saját rubeljében fizet

A kormányközlemény szerint ez a Világbankkal (WB), az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), valamint a Nordic Investment Bankkal (NIB) szemben fennálló kötelezettségeikre vonatkozik.

Fehéroroszország fehérorosz rubelben fizeti a Világbankkal (WB), az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), valamint a Nordic Investment Bankkal (NIB) szemben fennálló kötelezettségeit.

A kormányközlemény szerint Fehéroroszország a Világbanktól, az EBRD-től, az NIB-től kapott devizakölcsönök tőkéjét és kamatait fehérorosz rubelben rendezi úgy, hogy a fizetés esedékességének a napján érvényes devizaárfolyamot veszi alapul.

A közlemény szerint "ez egy kényszerintézkedés, mivel Fehéroroszországot korlátozzák abban, hogy a nyugati hitelezőkkel történő elszámolást amerikai dollárban és euróban rendezze a bevezetett szankciók miatt".

Az EBRD hivatalosan április elején, a Világbank pedig március elején jelentette be a fehéroroszországi projektek finanszírozásának leállítását.

Fehéroroszország 1992 óta tagja a Világbanknak és az EBRD-nek. Az EBRD fehéroroszországi hitelportfóliója körülbelül 1 milliárd dollár, ennek mintegy 40 százaléka állami projekt. A Világbank fehéroroszországi hitelállománya jelenleg csaknem 1,2 milliárd dollár. Minszk 2010 óta működik együtt a Nordic Investment Bankkal, amellyel több hitelszerződést írt alá a közszférában történő projektek megvalósítására céljából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×