eur:
392.93
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencia keretében tanácskozik a kormány tagjaival Moszkvában 2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev

Felfüggesztették Oroszországot az ENSZ-ben, Magyarország is megszavazta

93 ország szavazott a felfüggesztés mellett, 24 ellene, így megvolt a döntéshez szükséges kétharmad.

Az ENSZ Közgyűlése ülésén megszavazta Oroszország felfüggesztését az Emberi Jogi Tanácsból – írja a CNN alapján a Telex.

A javaslatra 93 igen szavazat érkezett 24 nem ellenében. 58-an tartózkodtak. A Közgyűlésnek kétharmados többségre volt szüksége ahhoz, hogy Oroszországot eltávolítsa a tanácsból.

Igennel jellemzően nyugati szövetségrendszer tagjai szavaztak, de az európai és észak-amerikai országok mellett Japán, Dél-Korea és több afrikai, latin-amerikai illetve óceániai állam is támogatta a jelentést.

Magyarország mellett az oroszok legnagyobb európai szövetségese, Szerbia is igennel voksolt.

Mások mellett Mexikó is tartózkodott. "Fontos, hogy helyrehozzuk a folyamatot, és mindkét felet tárgyalóasztalhoz ültessük, párbeszédre és a háború befejezésére szólítsuk fel. (...) El kell kerülni a további megosztó tevékenységet és az erőszakra buzdítást" – hangsúlyozta Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök egy sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint.

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter azonnal üdvözölte az ENSZ döntését.

"Háborús bűnösöknek nincs helyük az emberi jogokat védő ENSZ szervezetben. Hálás vagyok minden tagállamnak, amely támogatta a vonatkozó ENSZ-határozatot, és úgy döntött, a történelem jó oldalára áll" – fogalmazott az ukrán diplomácia vezetője üzenetében.

A 47 tagú Emberi Jogi Tanácsban - amely Genfben működik - legutóbb Líbia tagságát függesztették fel 2011-ben a Moammer Kadhafi egykori diktátorhoz hű erők által a tripoli tüntetők ellen elkövetett erőszak miatt.

A Közgyűlés határozattervezetében az áll, hogy „felfüggesztik az Emberi Jogi Tanácsban való tagsághoz való jogát annak a tagnak, aki az emberi jogok súlyos és szisztematikus megsértését követi el” – áll a Telex cikkében.

A szavazás előtt Kína ENSZ-nagykövete azt mondta, hogy az országa nemmel fog szavazni: „Az Emberi Jogi Tanács tagságának ilyen módon történő kezelése egy új és veszélyes precedenst teremt”.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×