eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Szakadozott ukrán zászlók lobognak a szélben az északkelet-ukrajnai Csernyihivben 2022. április 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA

Három évtized után ihlette új szám írására a háború a Pink Floydot

A Hey Hey Rise Up című dalban az ukrán BoomBox együttes frontembere, Andrij Hlivnyuk énekel.

Csaknem három évtized után új dallal jelentkezett a Pink Floyd, hogy adományokat gyűjtsön a háborútól szenvedő ukrán nép megsegítésére.

A Hey Hey Rise Up című dalban az ukrán BoomBox együttes frontembere, Andrij Hlivnyuk énekel. A számhoz az ukrán énekes egy videóját használták fel, amelyen egy ukrán hazafias dalt ad elő a kijevi Szent Szófia-székesegyház előtt, és amelyet a közösségi médiában osztott meg.

David Gilmour, aki 2015-ben Londonban már fellépett a BoomBoxszal, azt mondta, a videó olyan erősen megérintette, hogy úgy érezte, muszáj zenébe foglalni érzelmeit.

Miután Oroszország lerohanta Ukrajnát, Andrij Hlivnyuk félbeszakította amerikai turnéját, hogy hazatérjen és csatlakozzon egy területvédelmi egységhez.

Gilmour, aki a Pink Floyd énekese, gitárosa és fő dalszerzője, a dal írása közben beszélt Hlivnyukkal, akit épp kórházban ápoltak egy gránátrepesz okozta sérülés miatt. Mint elmondta, a telefonba lejátszott neki egy részt a dalból, és Hlivnyuk "áldását adta" a szerzeményre.

A brit zenész szerint mindketten remélik, hogy a jövőben személyesen is dolgozhatnak együtt.

A dal bevételét az Ukraine Humanitarian Relief Fund segélyszervezetnek ajánlják fel.

"Ki akarjuk fejezni támogatásunkat Ukrajnának, és ily módon is meg akarjuk mutatni, hogy a világ legnagyobb része totálisan helytelennek tartja, hogy egy szuperhatalom lerohanjon egy olyan független demokratikus országot, mint amilyenné Ukrajna vált" - mondta David Gilmour.

A Pink Floyd, a rocktörténelem egyik legsikeresebb zenekara az 1960-as évek közepén alakult, hozzájárulva a brit pszichedelikus zenei élet megszületéséhez. Az 1970-es években jelentek meg olyan nagyhatású albumai, mint a The Dark Side of the Moon, a Wish You Were Here és a The Wall.

Az alapítók közül Roger Waters 1985-ben kilépett a bandából, a megmaradt tagok utoljára 1994-ben vettek fel lemezt együtt, a The Division Bellt.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×