eur:
392.84
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Electronics circuit board digital background
Nyitókép: MLiberra/Getty Images

Oroszország egy húzással kerülné ki a chiphiányt és a fizetésképtelenséget

Kínától akar mikrochipeket beszerezni a nyugati szankciók nyomán keresetté vált hazai bankkártyáihoz.

Moszkva kínai gyártókhoz fordult, hogy kivédje azokat a nyugati szankciókat, amelyek célja a bankszektor és a pénzügyi tranzakciók megbénítása vagy legalábbis korlátozása.

Már az ukrajnai háború és az invázió megindítását követő nyugati büntetőintézkedések előtt is működött az orosz fejlesztésű Mir hazai fizetési rendszer.

Oleg Tyisakov, a Nemzeti Kártyás Fizetési Rendszer igazgatótanácsi tagja azt mondta: Oroszországban mikrochiphiány várható. Ennek egyik oka a pandémia miatti fennakadások az ázsiai gyártóknál. A másik ok pedig az, hogy az európai szállítók a szankciók közepette már nem működnek együtt Moszkvával.

„Új szállítókat keresünk, és találtunk is néhányat Kínában. Most folyik a hitelesítési folyamat” – mondta az illetékes egy sajtótájékoztatón.

A legnagyobb orosz bankok egy része már nem fér hozzá a tranzakciókat visszaigazoló globális SWIFT üzenőrendszerhez. Közben a VISA és a MasterCard nem szolgálja ki az orosz számlákat. Az Apple és a Google fizetési szolgáltatása pedig nem továbbítja az orosz Mir rendszerrel bonyolított tranzakciókat.

Magából a Mir kártyából az óév vége és idén március között több, mint 2 millió darabot adtak ki Oroszországban, és további 116 millió kiadására készülnek. Az összes vezető orosz banktól az a hír érkezett, hogy megugrott az igény a hazai kártyákra. Ezek közül néhány dupla fizetési módban működik, azaz a kínai UnionPay is használható vele.

Az oroszok így a VISA és a MasterCard-blokkolást kikerülve tudnak külföldön vásárolni.

Mir kártyát jelenleg Törökország, Vietnám, Örményország, Üzbegisztán, Belarusz, Kazahsztán, Kirgizisztán,Tádzsikisztán és a Moszkva által elismert két georgiai szakadár terület, Dél-Oszétia és Abházia fogad el.

Maga a Mir nem ad ki kártyákat, kínál hitelt vagy állapít meg kamatokat. Mindössze a logóját használó termékeket biztosít az orosz bankoknak. A rendszer még az orosz központi bank és a Világbank 2000-es években felmerült ötletére épül, hogy hozzanak létre autonóm fizetési-elszámolási módot az Orosz Föderációban, de a nemzetközi pénzügyi válság egy időre jegelte a próbálkozásokat.

2014. után viszont a Moszkva ellen a Krím elcsatolása miatt bevezetett szankciók kivédése céljával élesztették fel, és az első kártyákat 2015-ben kezdték kiadni. Kezdetben csak az Aeroflot légitársaság és az Orosz Államvasutak fogadták el. Később csatlakozott a kínai AliExpress, majd 2016-ban az amerikai McDonald’s is – amely viszont a szankciók miatt bezárta oroszországi éttermeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×