eur:
393.87
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának végén 2021. október 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

"Legyen vége a kereskedelemnek Oroszországgal" - lengyel kiállás

Blokádot javasol Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Keményebb szankciókat és teljes kereskedelmi blokádot szorgalmazott Oroszország ellen Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szombaton.

A kormányfő jelezte: országa javasolni fogja, hogy az Európai Unió haladéktalanul függessze fel a kereskedelmet Oroszországgal. Ennek értelmében az orosz árukat szállító teherhajók nem köthetnének ki az európai kikötőkben, és a szárazföldi kereskedelem is megszűnne - pontosított Morawiecki.

A miniszterelnök szerint ezzel rá lehetne kényszeríteni Moszkvát, hogy "fontolja meg, nem volna-e jobb véget vetni ennek a kegyetlen háborúnak" - tette hozzá.

Aláhúzta: az intézkedés élet-halál kérdése tízezrek, ha nem százezrek számára, és Ukrajna szuverenitásán kívül a NATO biztonsága is kockán forog.

"Meg kell mutatnunk erőnket és eltökéltségünket Oroszországnak, különben még magasabb árat kell fizetnünk a közeli jövőben" - jegyezte meg.

A lengyel miniszterelnök elmondta: országa többet költ a hadsereg modernizálására a jövőben, és az elkövetkező években korábban nem látott mértékben növelik a katonai kiadásokat.

"Vagy biztonságban vagyunk, vagy mindnyájunkat zsarolnak

- ahogy azt Oroszország teszi ma" - mutatott rá.

Lengyelország a jövőben szeretne készen állni a kedvezőtlen forgatókönyvekre is - szögezte le.

Morawiecki néhány nappal korábban Kijevben járt cseh és szlovén kollégájával együtt, hogy szolidaritásukról biztosítsák Ukrajnát. Az orosz támadás kezdete, február 24-e óta több mint kétmillió ukrán állampolgár lépte át a lengyel határt menedéket keresve.

Az Európai Unió tagállamai a héten újabb büntető intézkedésekről egyeztek meg Oroszország ellen. Ez volt a negyedik szankciós csomag az ukrajnai háború kezdete óta.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×