eur:
387.61
usd:
356.93
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Ukrán önkéntesek szövetcsíkokból készítenek álcahálót a nyugat-ukrajnai Lvivben 2022. február 28-án. Putyin február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Bernat Armangue

Ennél nyugatabbra nem támadtak korábban semmit a háborúban

Orosz légitámadás ért egy katonai gyakorlóteret vasárnapra virradóan a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) város közelében – közölték a helyi hatóságok, megerősítve korábbi sajtójelentéseket. Kilenc halottról szólnak a beszámolók.

A Javoriv gyakorlóteret, amelyhez kapcsolódik egy nemzetközi békefenntartó és biztonsági központ, nyolc rakétatalálat érte a lvivi közigazgatási vezetés közleménye szerint. Megerősítette ezt az ukrán hadsereg is, hozzátéve, hogy nem halt meg senki, de sebesültek vannak.

Ez eddig a legnyugatibb célpont Oroszország Ukrajna elleni háborújában.

A támaszpont körülbelül 30 kilométerre van a lengyel határtól. Lvivbe sokan menekültek a háború elől Ukrajna más részeiből, és sok külföldi ország Kijevből oda helyezte át nagykövetségét közvetlenül a háború kezdete előtt vagy után.

A Javoriv támaszpontra az Egyesült Államok 2015 óta rendszeresen küldött kiképzőket, és a területén a NATO több gyakorlatot tartott – írta az AP hírügynökség.

A Sky News alapján a Telex arról ír, hogy már

  • 9 halottja és
  • 57 sérültje

van a gyakorlótér elleni támadásnak. Egy helyi kormányzó azt mondja, Oroszország összesen harminc rakétát lőtt ki a központra. Az ukrán védelmi miniszter azt mondta,

a központban külföldi katonák is dolgoztak, korábban rendszeresen használták NATO-katonák is ezt a központot gyakorlatozások során.

A Lvivtől 120 kilométerrel délkeletre fekvő Ivano-Frankivszk polgármestere, Ruszlan Marcinkiv közölte, hogy a város repülőterét is légicsapás érte vasárnap hajnalban.

Volodimnir Zelenszkij ukrán elnök azt állította vasárnap hajnali videoüzenetében, hogy

Oroszország újabb szakadár köztársaságokat - "álköztársaságokat" - akar létrehozni az országban.

Óva intette e területek - köztük a déli Herszon - közigazgatási vezetését és lakosságát, hogy a már elszakadt Donyeck és Luhanszk sorsára jussanak. "A megszállók zsarolják a helyi vezetőket, nyomást gyakorolnak a képviselő-testületi tagokra, megpróbálnak lefizetni embereket" - állította Zelenszkij.

A herszoni városi tanács elnökhelyettese szombaton azt mondta: az orosz megszállók "álnépszavazást" tartanának a városában.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×