eur:
393.96
usd:
369.63
bux:
65811.61
2024. április 23. kedd Béla
A Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló ellenzéki népszavazási kezdeményezéshez összegyűlt aláírásgyűjtő ívek a leadás előtt az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. január 21-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Tarthatnak népszavazást az ellenzék által kezdeményezett témákban

A hivatalos bejelentést délután teszi meg a Nemzeti Választási Bizottság.

Január 21-én adták le az ellenzéki pártok a Karácsony Gergely által kezdeményezett két népszavazási kérdésben az összesen 470 ezer aláírást.

A két téma:

  • "Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?"
  • "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?"

A hvg.hu úgy értesült, hogy mindkét kérdésben összegyűlt az előírt, minimálisan szükséges 200 ezer aláírás, így a népszavazást el lehet rendelni. A portál úgy tudja, az aláírások ellenőrzését végző Nemzeti Választási Irodától (NVI) kapott előzetes tájékoztatás alapján összegyűlt az elegendő ajánlás, így a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) jóváhagyó határozatot hozhat, a döntés csupán formai. A testület ülése szerdán 16 órakor lesz.

A hvg.hu szerint a jogorvoslati és egyéb határidők miatt legkorábban augusztusban, legkésőbb októberben lehetne megtartani a népszavazást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×