eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
red green yellow orange color fuel gasoline dispenser  background
Nyitókép: chutarat sae-khow/Getty Images

Beindult a háborús pánikvásárlás a szomszédban

Az ukrajnai válság miatt megrohanták a benzinkutakat és az élelmiszerboltokat Szerbiában. Sok helyen elfogyott a liszt, a kutak pedig korlátozzák, hogy mennyit lehet tankolni.

Szerbiában országszerte tömeg van a benzinkutaknál, az emberek nagy tételben vásárolnak üzemanyagot. A 72 ezres Csacsakon például nagy a zsúfoltság van a töltőállomásoknál, minden oldalon járművek állnak, ami csütörtök este szokatlan – írja a Nova.rs alapján a napi.hu.

Szerbia kormánya február 12-én korlátozta az üzemanyagok árát, és az indoklás szerint a döntést a nagyobb zavarok megelőzése és a lakosság életszínvonalának megőrzése érdekében hozták, miután a korábbi áremelések közvetlenül érintették minden más áru és szolgáltatás árát. A csacsaki beszámolók szerint a helyi Lidlt tartós élelmiszerért rohanták meg, el is fogyott a liszt.

Az újvidéki lakosok is a töltőállomásokra siettek, és információk keringenek arról, hogy korlátozzák majd a megvásárolható üzemanyag mennyiségét. Helyi portálok beszámolói szerint 20-30 percet kell várakozni már.

"Minden elegendő mennyiségben van, és Szerbiának egyáltalán nincs gondja a kőolajszármazékok ellátásával. Nyilvánvaló, hogy valaki szándékosan gerjesztenek pánikot" – közölte a szerb kormány.

Az üzemanyagok árát március 14-ig befagyasztották. Az Europremium BMB 95-ös benzin nem lehet drágább 171 dinárnál (555 forintnál) literenként, az Eurodiesel árkorlátja 179 dinár (581 forint) literenként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×