eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Vlagyimir Putyin orosz (b) és Emmanuel Macron francia elnök megbeszélést folytat Moszkvában 2022. február 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/Pool/Szputnyik

Emmanuel Macron Vlagyimir Putyinnal tárgyalt: a "legrosszabb következik", az oroszok nem állnak le

A két elnök újra beszélt egymással, ezúttal másfél órát.

Emmanuel Macron szerint a "legrosszabb következik" az Ukrajna ellen a múlt héten elindított orosz háborúban. A francia államfő ezt azután mondta, hogy ismételten beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki szerinte "teljesen eltökélt az invázió folytatásában", miután az a célja, hogy ellenőrzése alá vonja a teljes országot – közölte a francia elnöki hivatal.

Az Élysée-palota tájékoztatása szerint az orosz elnök kezdeményezésére létrejött másfél órás telefonbeszélgetésben Vlagyimir Putyin megerősítette francia kollégájának, hogy az orosz hadsereg katonai hadművelete a Moszkva által eltervezettek szerint halad előre, és "súlyosbodni fog", amennyiben az ukránok nem fogadják el az oroszok feltételeit.

"Macron elnök előrejelzése az, hogy a legrosszabb következik, mindarra tekintettel, amit Putyin elnök mondott neki" – jelezte az Elysée-palota.

A BBC beszámolója szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta francia kollégájának, hogy

Oroszország sikeresen fogja demilitarizálni Ukrajnát és „semlegessé” teszi azt, amely célja Ukrajnában.

A CNN a Ria-Novosztyit idézve azt írta, hogy két fél megegyezett a párbeszéd lehetőségének folytatásában.

Putyin ugyanakkor figyelmeztette a Nyugatot, hogy ha az orosz-ukrán tárgyalások elhúzódnak, akkor Moszkvának új követelései lesznek Kijevvel szemben, és a „különleges katonai művelet” feladatait – Oroszország eufemizmusát az ukrajnai háborúról – végre fogják hajtani.

A háború február 24-i kezdete óta harmadik alkalommal beszélt egymással a francia és az orosz elnök. Ez utóbbi célja az volt, hogy tájékoztassa Emmanuel Macront "a helyzetről és a szándékairól egy őszinte beszélgetés formájában" – fogalmazott a francia elnöki hivatal.

Az ukránokkal szembeni vádakra a francia elnök "azt válaszolta neki, hogy (Putyin) súlyos tévedést követ el az ukrán rendszerrel szemben, amely nem náci".

"Fabulálsz és ürügyeket keresel"

– mondta Macron az Élysée-palota szerint Putyinnak. A francia elnök azt kérte orosz kollégájától, hogy "ne hazudjon többet".

"A beszélgetés alkalmat teremtett a nézeteltérések tisztázására, és arra, hogy kimondjuk az igazságot Putyin elnöknek, de sajnos annak megállapítására is, hogy

a végsőkig eltökélt a katonai hadművelet folytatásában"

– vélte a francia elnöki hivatal.

"Az ukránok bátran küzdenek. Semmi nem végleges, de az erőviszony nagyon eltérő" – szögezte le az elnöki hivatal, kiemelve, hogy Emmanuel Macron pesszimista a telefonbeszélgetést követően.

"Szigorítani fogjuk a szankciókat Oroszország ellen" – erősítette meg a francia elnökség, amely szerint a büntetőintézkedések sora "nagyon erős eszköz, ahogy az látható a rubel összeomlásában is".

Párizs "nagyon jelentősnek" ítélte meg azt is, hogy Kína tartózkodott az ENSZ-ben, amikor az Ukrajnával szembeni erő azonnali beszüntetését követelő határozatról szavaztak.

Az Élysée-palota jelezte, hogy érdekli Kína javaslata a közvetítésre az ukrán–orosz konfliktusban, s ennek érdekében Párizs felvette a kapcsolatot a pekingi illetékesekkel.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×