eur:
393.87
usd:
369.57
bux:
65833.15
2024. április 23. kedd Béla
A NASA által közreadott képen a Crew-1 küldetés tagjai balról jobbra: az amerikai Shannon Walker, Victor Glover, Michael Hopkins és a japán Nogucsi Szoicsi a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontban 2020. november 12-én. Az űrhajósok a tervek szerint november 14-én indulnak útnak a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon űrhajójával a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra.
Nyitókép: MTI/EPA/NASA/Joel Kowsky

Elstartolt a Crew Dragon űrjárgány - videó

Útnak indult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szerdán négy asztronautával a fedélzetén a Crew Dragon Endurance űrhajó.

Elon Musk milliárdos vállalata, a SpaceX által fejlesztett űrhajót Föld körüli pályára állító Falcon 9 hordozórakéta helyi idő szerint este 9.04-kor startolt a Florida keleti partvidékén lévő űrközpontból.

A hordozórakéta gyorsító fokozata - amelyet már használtak korábbi missziókban - kilenc perccel a start után tért vissza a Földre, az Atlanti-óceánon horgonyzó platformon landolt függőleges helyzetben. A felbocsátást élőben közvetítette a Youtube videómegosztó portálon az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

A Crew Dragon körülbelül 22 óra múlva csatlakozik a négyszáz kilométeres magasságban keringő űrállomáshoz, amely fedélzetén jelenleg két orosz és egy amerikai űrhajós van.

Az űrhajó fedélzetén három amerikai - Raja Chari, Kayla Barron és Tom Marshburn - asztronauta van, illetve a német Matthias Maurer, aki az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa, és sorrendben a 600., aki feljutott az űrbe.

Egyikőjük úgy lett tagja a legénységnek, hogy a múlt héten meg nem nevezett egészségügyi okokból vissza kellett lépnie egy űrhajósnak, akinek a nevét ugyancsak nem hozta nyilvánosságra a NASA. Mind a négyen körülbelül hat hónapot töltenek majd az ISS-en. A Crew Dragon most harmadszor szállított űrhajósokat az űrállomásra, előtte amerikai űrhajósokat orosz űrhajókkal juttatták fel az űrbe kilenc éven át, azóta, hogy 2011-ben véget ért az űrsiklóprogram. Az előző űrmisszió kedden zárult, a Crew Dragon Endeavour űrhajó leszállóegységével négy asztronauta tért vissza a Földre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Hogyan lehet támogatni a munkavállalókat az AI segítségével? Lehet munkavállalói élményt nyújtani és produktivitást növelni a cégeknek a mesterséges intelligencia által? Lehet-e gördülékenyen végigvinni a folyamatot, meggyőzni a munkavállalót arról, hogy az ő munkáját segíti, és nem elveszik az új rendszerek? Ezekről a kérdésekről szólt a Portfolio AI in Business konferenciájának II/A szekciójának panelbeszélgetése, Lassú Lillával (Supercharge, Chief People Officer), Pereczes Jánossal (Magyar Bankholding, ügyvezető igazgató), és Szajbély Benedekkel, a Griffsoft vezérigazgatójával. A beszélgetést Molnár Noémi, BeHive Consulting Chief Behavioural Scientist-je moderálta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×