eur:
395.61
usd:
364.94
bux:
65618.77
2024. március 19. kedd Bánk, József
cars on Autobahn highway in Germany in high speed at night
Nyitókép: filmfoto/Getty Images

Németország megzabolázná a korlátlan száguldozást az autópályákon

Németország az egyetlen ország Európában, ahol az autópályák jelentős részén nincs sebességkorlátozás, de ez hamarosan megváltozhat. Az Európai Parlament nemrég megszavazott állásfoglalásával szemben azonban Németországban erősebb ellenállásba ütközhet az eddig csak javasolt 130 km/h-s maximális sebesség kötelezővé tétele.

A Portfolio felidézi: a németországi választások előtt a kampány egyik fontos témája volt a sebességkorlátozás kérdése. A leköszönő kancellár mögött álló konzervatív CDU/CSU szövetség, a liberális Szabad Demokraták (FDP) és a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) egyaránt ellenzi a sebességkorlátozás bevezetését az autópályákon, míg a balközép Szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a szocialista Baloldal (Die Linke) támogatja.

Sőt, a Zöldek nemcsak 130 km/h-s korlátozást javasolnak, hanem 120 km/h-ra csökkentenék a megengedett sebességet az autópályák azon szakaszain, amelyek közel esnek a városokhoz. Emellett 2030-tól betiltanák a benzines és dízel autók értékesítését, a konkrét céldátum kijelölését azonban a szociáldemokraták nem támogatják.

A német közszolgálati televízió, az ARD nemrég közzétett közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 53 százaléka gondolja úgy, hogy az autópályákon 130 km/h-s sebességkorlátozást kell bevezetni, 44 százaléka pedig ellenzi a korlátozást.

Az Auto Motor und Sport nevű német autós újságnak nyilatkozó Sebastian Vettel szerint nem kérdéses, hogy sebességkorlátozásra van szükség Németországban.

A gazdasági lap emlékeztet, miközben Németországban sokan nem támogatják a sebességkorlátozást az autópályákon, addig az Európai Parlament állásfoglalása szerint a járművek biztonságos sebességszintjét 30 km/h-ra kéne mérsékelni a lakott területeken és ott, ahol sok a gyalogos és a kerékpáros. Ismeretes, az uniónak nem sikerült megvalósítani azt a célját, hogy 2010 és 2020 között a felére szorítsa le a halálos közlekedési balesetek számát, a közúti balesetek halálozási aránya csak 36 százalékkal csökkent.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×