eur:
389.5
usd:
361.65
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Egy páciens megkapja az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag második adagját Budapesten, a Szent János kórházban kialakított oltóponton 2021. április 7-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Oroszország: a Szputnyik V oltás után egyre erősebbé válnak az antitestek

Megvizsgálták, hogy mi történik az oltás után a szervezet védekezőképességével.

Az orosz vakcinák forgalmazásáért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) szerda este, Argentínában elvégzett vizsgálatokra hivatkozva a Twitteren közölte, hogy a Szputnyik V oltóanyag beadását követő fél évben fokozatosan erősödik a Covid-19 elleni védettség az antitestek érése miatt, amelyek így megerősödnek az immunrendszer általi felismerést elkerülni képes vírusmutációkkal szemben. Az RFPI utalt az argentin tudósok által szerdán a medRxiv portálon preprint cikkben közölt eredményekre, amelyek szerint az antitestek semlegesítő ereje jelentősen megnőtt négy hónappal a Szputnyik V oltás után, a beadást követő 42 nappal mért szinthez képest.

A felmérést több argentin intézet és egészségügyi intézmény, köztük a Buenos Aires-i Egyetem, valamint az amerikai Missouri államban lévő St. Louis Washington Egyetemének tudósaiból álló kutatócsoport végezte.

A vizsgálat 1800 Szputnyik V-vel beoltott páciens 2021 januárja és augusztusa között nyert szérummintájának elemzésén alapult.

A szakemberek az alfa, a béta, a gamma, a delta és a lambda változattal szembeni szérumrezisztenciát vizsgálták.

Megállapították, hogy a koronavírus tüskefehérjéje elleni IgG-antitestek számának fokozatos csökkenése ellenére a rezisztencia növekedett, különösen a béta és gamma változatokkal szemben, amelyek a leginkább képesek az immunrendszer "megkerülésére".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×