eur:
395.75
usd:
372
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
FILED - 09 July 2021, Norway, Oslo: Kamzy Gunaratnam, deputy mayor of Oslo who survived the attack on Utøya, stands next to a monument in the government district with the names of the 77 people killed in the two attacks carried out by Norwegian terrorist Anders Behring Breivik. It has been 10 years since Breivik killed a total of 77 people in Oslo and on the island of Utøya. The police have learned from their mistakes, but society is only now beginning to come to terms with them. (to dpa Never again July 22 - Norways response to terror) Photo: Sigrid Harms/dpa (Photo by Sigrid Harms/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Sigrid Harms/picture alliance/Getty Images

Tíz éve történt az utoyai támadás

Hetvenhét ember vesztette életét az Adres Breivik kitervelte és végrehajtotta bombatámadás és mészárlás következtében.

A szélsőjobboldali Andres Breivik 2011 július 22-én Oslóban bombát robbantott, mely nyolc ember életét követelte, majd Utoya szigetén a Munkáspárt ifjúsági szárnyának többségében tinédzser tagjai közül végzett 69 fiatallal egy egész Európát megrázó terrortámadás keretében. Norvégiában országszerte megemlékezések állítanak emléket az áldozatoknak a mai napon.

Erna Solberg norvég miniszterelnök szerint a terrortámadás a demokrácia elleni támadás volt, egy politikai indíttatású terrorcselekmény a Munkáspárt és eszméik ellen. Hozzátette, hogy "egy egész nemzetet ért a csapás. De mi újra felálltunk" - idézi a Euronews.

Az oslói katedrálisban szertartáson emlékeztek meg az áldozatokról, illetve a harangok is értük szóltak országszerte. A szertartáson az ABC News beszámolója szerint a 84 éves Harald király is részt vett Sonja királynéval együtt. Egy perces csenddel tisztelegtek együtt a 77 áldozat emléke előtt.

A szertartáson megszólalt Jens Stoltenberg, Norvégia tíz évvel ezelőtti miniszterelnöke is, aki arra figyelmeztette az országot, hogy

hiába reagáltak egy évtizede szertettel a gyűlöletcselekményre, a gyűlöletet nem sikerült azóta sem száműzniük.

A jelenleg NATO-főtitkári pozíciót betöltő Stoltenberg azt mondta: az elkövető Breivik egy volt a norvégok közül.

"Az elkövető szélsőjobboldali volt, visszaélt a keresztény szimbólumokkal. Az utcáinkon nőtt fel, ahhoz a valláshoz tartozott és ugyanolyan bőrszínű volt, mint az ország többségének. Közénk tartozott" - mondta Stoltenberg. "De nem olyan ember volt, aki tiszteli a demokráciát. Azok közé tartozik, akik úgy gondolják, hogy joguk van gyilkolni politikai céljaikért" - folytatta.

A megemlékezésen a támadás túlélői felolvasták a 77 áldozat nevét is, illetve a Norvégiában máig jelen levő rasszizmus veszélyeire is felhívták a figyelmet.

A terrortámadás elkövetőjét, Anders Breiviket 21 év börtönbüntetésre, a Norvégiában kiszabható maximumra ítélték, amely azonban meghatározatlan időre meghosszabbítható.

A férfi tíz évnyi börtönbüntetés leteltével amnesztiát kérelmezhet,

amelyet tavaly őszi híradások szerint meg is tervez tenni. Ez minden elítélt alkotmányos joga Norvégiában.

A merénylet volt a skandináv ország második világháború utáni történetének legvéresebb tragédiája.

(A nyitóképen: Kamzy Gunaratnam, Oslo alpolgármestere, az utoyai támadás túlélője az olsói kormányzati negyedben álló emléktábla előtt. Az üvegfalon a két támadás 77 halálos áldozatának nevei olvashatók.)

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×