INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

spanyolország

covid-19

fertőzés

delta variáns

portugália

A koronavírus elleni oltásra váró emberek a madridi Isabel Zendal kórház előtt 2021. június 28-án. Az átoltottság növelése érdekében a kórházban az éjszaka folyamán is lehet jelentkezni oltásra.

Spanyolországban már zajlik a dráma, amitől egész Európa fél

Infostart / Fóris György

A fiatalok körében jellemző arányú alacsony oltottságot és „az intenzív társasági életet” okolják a járvány újbóli, immár negyedik hullámként emlegetett erősödéséért spanyol földön. Hasonló feltételek mellett a jelenség másutt is megismétlődhet.

A brit Financial Times részletes beszámolója szerint pillanatnyilag Spanyolországban terjed a leggyorsabban a vírus – az egyhetes fertőzöttségi átlag megháromszorozódott, ami a lap adatai szerint az amúgy szintén kritikus helyzetet tükröző lévő portugál és orosz mutatóknál is rosszabb -, úgyhogy több régióban és városban ismét megkezdték a korlátozásokat.

Jelentések szerint

a 12-29 év közötti korcsoporton belül a fertőzés mintegy húszszorosa a hetven éven felülieknek.

A spanyol hatóságok elsősorban a fiatalok közötti társasági programok általánossá válásával, valamint az ezekre jellemző szokásokkal – például az italos üvegek egymás közötti megosztásával - magyarázzák a kiemelkedően gyors terjedést.

A korábbi hónapokra jellemző korlátozásokat – korábbi zárásokat, gyülekezési létszámhatárt, maszkviselést és hasonlókat – az elmúlt hetekben megszüntették. Másfelől viszont

a 20 és 29 év közötti spanyol fiataloknak alig tíz százaléka vette csak fel az oltást,

miáltal a védettség hiánya és az érintkezések intenzívebbé válása egyszerre fejti ki hatását.

A spanyol hírügynökség (EFE) szerint Barcelonában már bejelentették, hogy a hétvégétől visszatérnek a nyilvános helyek korai esti zárásához. Hasonló intézkedést tervez Cantabria régió 16 városa. Másutt – például Navarrában – egyelőre csak éjjel egy órára korlátozták a nyitvatartást az eddig 3 óra helyett.

Az új megbetegedések körében a delta variáns jelenleg 30 százalékos, de járványügyi szakértők arra számítanak, hogy július közepére már többségi arányba kerül. (Az Egyesült Államokban, ahol szintén a fiatalok között kezdett terjedni a delta, és sokan kórházba is kerültek, mára már ez a domináns vírusváltozat.)

A tendencia lényegében megismételheti a portugál fertőzés jellemzőit: a brüsszeli Euractiv tudósítása szerint a portugál Lusa hírügynökség éppen kedden idézte a nemzeti egészségügyi hatóság jelentését, amely szerint

a portugál fertőzéseknek immár 90 százalékánál a delta variáns jelenik meg.

“Európai negyedik hullámról” beszélt a flamand Het Laatste Nieuws című lapnak nyilatkozva Geert Molenberghs „biostatisztikus” is, aki azonban úgy vélte, hogy azon országokban, ahol már relatíve magas a beoltottság, ez a hullám „viszonylagos biztonsággal kézben tartható lesz” majd.

Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Fernando Villar
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018