eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Gulyás Gergely: lesz negyedik hullám, új oltási kampány indul

Példátlan támadás indult Magyarország ellen – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón az Európai Parlamentben a magyar pedofilellenes törvényről folytatott vitáról. Szigorításokat vezetnek az építőanyagpiacon, házhoz mennek már az oltásokkal, a foglalkoztatottság csúcsot dönthet.

2021.07.07. 15:12

EP-vita

Példátlan kampány indult Magyarország ellen, a héten elfogadott kormányhatározat időt álló, az európai parlamenti vitára már annak előtte reflektált. Jól mutatja a civilizációs szakadékot, hogy egy korábban bűncselekmény miatt elítélt máltai képviselőre bízták az eset kivizsgálását. A magyar kormány továbbra is a szülőkre kívánja bízni a gyermekek szexuális nevelését, és ennek a kérdésnek a rendezése tagállami hatáskör. Magyarország minden jogi vitának áll elébe. A gyűlöletbeszéd Magyarországgal szemben is tilos, különösen magyar EP-képviselők részéről – mondta Gulyás Gergely a szerdán az Európai Parlamentben a gyermekek védelmében elfogadott magyar törvényről folytatott vita kapcsán.

2021.07.07. 15:16

Uniós helyreállítási program

A magyar program ügyében hetek óta zajlanak a tárgyalások, a most megjelent lapinformációk álhírek. Az igaz, hogy már lezárt területek kapcsán is előálltak újabb kérésekkel a bizottság részéről, de az nem igaz, hogy bármilyen gond lenne a magyar tervekkel. A kérdés az, hogy a bizottság mennyire tudja függetleníteni magát a mostani brüsszeli kampánytól – jelentette ki a miniszter.

2021.07.07. 15:17

Járványügy

Ma járványügyi szempontból Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa, a delta variáns miatt a fertőzés azokat fogja veszélyeztetni, akik nem oltatták be magukat. Jó eséllyel lesz negyedik hullám, de az oltások mindegyike védettséget nyújt a delta vírustörzs ellen is. A tapasztalatok szerint ez a mutáns sokkal, akár hatszor gyorsabban terjed, mint az eredeti változat, ezért oltási kampányt indít a kormány: a hatvan éven felüli oltatlanoknál akár házhoz is mennek mostantól, hogy beadják bármelyik választható vakcinát. A zöld kártyák igénylése folyamatos, félmillió állítottak már ki Magyarországon. Ha külföldre utazik valaki, akkor a konzuli szolgálatnál tájékozódjon, hogy az adott országba milyen feltételekkel lehet beutazni. A friss adatok szerint 44 fertőzött volt egy nap alatt, és egy halálos áldozat, napok óta csak olyanok hunynak el, akik nem voltak beoltva.

2021.07.07. 15:23

Építőanyagpiac

A piaci folyamatok hozzájárulnak az építőipari dráguláshoz, de ilyen mértékűt nem indokolnak, ezért lép a kormány. Az építőanyagoknál kiviteliengedély-kötelezettséget vezetnek be, de ehhez Brüsszelt is értesíteni kell, így várhatóan csak október 1-jétől lesz hatályos. Azonnali hatállyal bevezetik a bejelentési kötelezettséget, csak a bejelentés tudomásul vételét követően lehet kivinni a következő termékeket: acél- és vastermékek, szigetelőanyagok, homok, kő, kavics és sóder. Az építőanyagok fuvarozását nyomon fogják követni, a közúti fuvarozást is be kell jelenteni. Kiegészítő bányajáradékot vezetnek be egyes anyagok bányászata esetén (homok, kavics, sóder, cement), a vállalkozásoknak a kormány által meghatározott ár feletti értékesítés után 90 százalékos járadékot kell fizetniük. Azokra a cégekre terjed ez ki, amelyek forgalma meghaladja a hárommilliárd forintot. Akinek bányászati joga van, és nem termel, a korábbi kettő helyett már egy év után elveszíti az engedélyét. Vizsgálják az egyes építőanyagok helyettesíthetőségét is.

2021.07.07. 15:25

Gazdasági adatok

A foglalkoztatottsági adatok biztatók, meghaladta a 4,6 milliót, és már 55 ezer fővel magasabb, mint egy évvel ezelőtt, tehát akár foglalkoztatási csúcsot is lehet dönteni, új munkahelyek is létrejöttek egy járvány árnyékában – mondta a miniszter. A növekedés ügyében kifejezetten optimista a kormány, nem csak év/év összehasonlításban lesz jelentős, az a cél, hogy soha nem látott gazdasági növekedést lehessen elérni. Ha meglesz az 5,5 százalék, akkor a gyermeket nevelő családok visszakaphatják a 2021-es személyi jövedelemadójukat.

2021.07.07. 15:27

Kérdések

Gulyás Gergely válaszai

2021.07.07. 15:28

Augusztus 20-i ünnepség

Nélkülöznünk kell a Lánchíd fényfestését, nem értjük, miért döntött így a főváros, de tiszteletben tartjuk. A felújítás nem lehetne a fényfestés akadálya.

2021.07.07. 15:29

A kínai vakcina hatékonysága

Folyamatosan figyelemmel kísérjük valamennyi oltóanyag hatékonyságát, és mindegyik megfelelő. A kínai oltást adták be a legtöbb embernek a világon, a WHO engedélyezte, és a hatékonysága mindenhol megfelelő. Ha a gyártók, a virológusok bármelyik vakcina esetében azt mondják, hogy kell harmadik oltás, akkor majd dönt róla a kormány. Az antitestmérés Gulyás Gergely szerint hangulatkeltés és felelőtelenség.

2021.07.07. 15:30

Építőipari korlátozások érvényessége

Nincs konkrét időpont, figyeljük a hatásokat. Nem célunk az áruk szabad mozgásának akadályozása, csak a tisztességtelen piaci folyamatokat kívánjuk meggátolni – mondta Gulyás Gergely.

2021.07.07. 15:32

Magyar–ukrán viszony

Készen állunk a találkozóra az ukrán partnerekkel, ma Ukrajna-konferencia van Vilniusban, Szijjártó Péter el is mondta a magyar külpolitika elképzeléseit. Továbbra is támogatjuk Ukrajna integrációját, de a kisebbségi nyelvhasználatot korlátozó oktatási törvény módosítása a feltétele a tárgyalások folytatásának. Ezt a Biden-adminisztráció is megértette, az ő segítségüket is várjuk.

2021.07.07. 15:35

Pedofilellenes törvény

Csak abban az esetben változtat Magyarország a törvényen, ha az Európa Bizottsággal megegyezésre jut, vagy ha az Európai Bíróság a megfelelő eljárás végén így dönt. A helyreállítási program 2500 milliárdos támogatását nem lehet ettől függővé tenni. A tárgyalások napi szinten zajlanak, és nincs fennakadás, előbb-utóbb befogdja az Európai Bizottság a magyar helyreállítási tervet.

2021.07.07. 15:49

Felkészülés az újabb hullámra

Nagyjából hatmillió ember védett ma Magyarországon az oltás vagy a fertőzéssel szerzett immunitás révén, összesen 8,6 millió embert lehetne beoltani, így nagyjából két és fél millió ember oltatlan még. A kormány mindent megtett azért, hogy mindenki be legyen oltva, aki nem tette, az önveszélyes. Aki be van oltva, ha meg is fertőződik, sokkal enyhébb tünetekkel fog átesni a betegségen. Az oltást sehol nem tették kötelezővé, ezért nem döntött erről a kormány sem. Mindenki önmagáért felel elsősorban, ezért a felelősség az egyéné. Ha 85 százalék be lenne oltva, akkor a delta variáns ellen is védett lenne a társadalom. Jogos az a kérdés, hogy az oktatásban elvérható-e a pedagógusok oltása, vagya munkáltató megkövetelheti-e – erről érdemes társadalmi vitát folytatni. Minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy egy negyedik hullámot is sikeresen átvészeljen az ország. A modellek szerint a második hullám ét sem érheti el majd a negyedik csúcsa – mondta Gulyás Gergely.

2021.07.07. 15:56

Magyar–brit viszony

Nagy-Britanniának az a célja, hogy a gazdasági kapcsolatokat fenntartsa az unió tagjaival, ezért számíthatunk Nagy-Britanniára, és ők is számíthatnak ránk. Senki sem neheztelhet a távozásért rájuk, és az a célunk, hogy a kapcsolataink minden területen erősek maradjanak.

2021.07.07. 16:01

Nyugdíjkorhatár

Nincs napirenden a változtatást, a 2007 körül kezdett emelés most ér véget, az 1957-ben születettek 2022-ben mehetnek nyugdíjba 65 évesen. Ezen nem terveznek változtatni, így fenntartható a nyugdíjrendszer, amelyet majd az új családpolitika eredményeinek kell életben tartaniuk.

2021.07.07. 16:06

Vakcinahelyzet és szavatosság

Sok vakcina van, kidobni még nem kellett. A legtöbb Pfizerből és Shinopharmból van, a lejárata a Pfizernek a rövidebb, ezért olyat adtunk kölcsön, amelynek közeli volt a lejárata. Szputnyikból már kevés van, 50 ezer alatt, Modernából és Janssenből több százezer áll rendelkezésre – közölte a miniszter.

2021.07.07. 16:07

Védettségi igazolvány

Az igazolványnak nincs már nagy jelentősége, mert július eleje óta a szolgáltatások nagy részéhez nem szükséges, és már érvényben van az uniós igazolvány is. A második oltás hiánya most is ellenőrizhető, de mivel csak három rendezvényformánál lenne rá szükség, ezért most nem indokolt. Ha újabb hullám lesz, akkor a QR-kód alkalmazását meg lehet majd követelni.

2021.07.07. 16:11

Civil szervezetek támogatása

Visszavonják a támogatók nevesítésére vonatkozó rendeletet, és új szabályokról döntenek majd. A rendelet hibás, olyat kell hozni, amely összhangban áll az Európai Bíróság ítéletével – jelentette ki Gulyás Gergely.

2021.07.07. 16:16

Üzemanyagár

Nem volt napirenden az üzemanyagárak adótartalmának csökkentése.

2021.07.07. 16:28

Bérlakástörvény

Az Alkotmánybíróság dönt a törvényről 30 napon belül.

2021.07.07. 16:32

Sírhelyek újraváltása

Érdemes ezt felülvizsgálni, a temetőfenntartás költségei legyenek csak benne az árakban.

2021.07.07. 16:34

Új oltási kampány

Listát kapnak az orvosok azokról a 60 év feletti állampolgárokról, akik még nem kaptak oltást. Őket újra megkeresik a háziorvosok, de őket segítik majd medikusok is. Ez egy házhoz menő kampány lesz – jelezte a miniszter.

2021.07.07. 16:38

Uniós források megvonása

Teljes képtelenség, hogy magyar EP-képviselők ezt kezdeményezik, mert az EU-s pénzek kifizetésének felfüggesztésének részletes szabályai vannak. Azt akartuk megakadályozni, hogy politikai okokból lehessen pénzeket elvinni. Ha a bizottság tartja magát a jogszabályokhoz, akkor ez a veszély nem áll fenn – mondta Gulyás Gergely.

2021.07.07. 16:41

Orvoshiány

Az egészségügyben több orvos és ápoló van most, mint amikor a szolgálati jogviszonyról szóló törvényt elfogadták. A szülész-nőgyógyász szakmára ez nem igaz, ezt a kört érintette a leginkább a hálapénz eltörlése. Most az Országos Kórházi Főigazgatóság dolgozik egy szakmák szerinti pótléktervezeten, erről szeptemberben legkésőbb dönt a kormány. Egy rossz rendszer hagyatéka az, amivel most küzdeni kell – jegyezte meg.

2021.07.07. 16:43

Diákváros

A Diákváros megépítése független a Fudan Egyetem sorsától, a 8-10 ezer kollégiumi férőhelyet a kormány garantálja.

2021.07.07. 16:47

Fővárosi Közgyűlés összehívása

A főpolgármester a teljhatalmának az utolsó napján a közgyűlés helyett hozott több döntést is, közben nem áll a sajtó elé, és szeptemberig nem hívja össze a Fővárosi Közgyűlést. Ha ezt Tarlós István tette volna, abból óriási felháborodás lett volna.

2021.07.07. 16:48

Hálapénz kivezetése

Született öt feljelentés, és több ügyet vizsgál a rendőrség. Az orvosok többsége elfogadta azt a rendszert, hogy kétszer-háromszor többet keres, de az állami ellátás valóban ingyenes lett.

2021.07.07. 16:56

Külföldön kapott oltás

Nehézséget jelent a más országban kapott oltások elismerése, ebben jó, ha a hatóságok méltányosan járnak el.

2021.07.07. 16:57

Delta mutáns Magyarországon

Egyelőre 10-20 esetet regisztráltak, és nem tudni, hogy honnan került be az országba.

2021.07.07. 17:15

Rendezvények látogatása

Egyelőre marad a védettségi igazolvány, amíg a járványhelyzet ezt indokolja.

2021.07.07. 17:22

Nemzeti konzultációs kampány

Figyelemfelhívónak tartják a plakátkampányt, a költségét majd a végén hozzák nyilvánosságra. Az online konzultáció még nem indult el, az időpontjáról tájékoztatást adnak.

2021.07.07. 17:23

Védettségi igazolvány pénzért

Büntetőeljárás van folyamatban tíz vádlottal szemben az ügyben közokirat-hamistíás és csalás miatt.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×