eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
BERLIN, GERMANY - JUNE 10: The CovPass smartphone app is seen on an iPhone shortly after its release on June 10, 2021 in Berlin, Germany. CovPass will provide those who have been fully vaccinated against Covid-19 international certification viewable on a smartphone. Countries across the EU have been working on a common platform for digital vaccination certification in particular to promote international summer travel and tourism. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nyitókép: Sean Gallup/Getty Images

Csütörtökön jön az európai Covid-igazolás – itt van minden tudnivaló

Július 1-jétől az EU valamennyi országában érvényes dokumentumnak számít az európai védettségi igazolás. Íme minden arról, amit "tud".

A QR-kódot tartalmazó, magyar és angol nyelvű európai Covid-igazolás (korábbi nevén „digitális zöld tanúsítvány”) nyomtatott és elektronikus formában egyaránt elérhető. Magyarországon az előbbit a kormányablakoknál, az utóbbit az állampolgári ügyfélkapunál lehet igényelni, illetve letölteni.

Az igazolás elsődlegesen az, amit neve is jelez: egy egészségügyi tanúsítvány, ami

hozzájárul ugyan a tagországok közötti mozgás megkönnyítéséhez, de nem előfeltétele

– igazolás nélkül is bárki utazhat, csak ez esetben a fogadó ország vonatkozó egészségügyi előírásainak megfelelően bizonyos intézkedéseknek (teszt és/vagy karantén) alá kell vetnie magát –, és nem is lép elő utazási igazolássá.

Más szóval nem helyettesítheti az útlevelet, vagy a más EU-országok felkereséséhez szükséges hivatalos dokumentumot (minimálisan a személyi igazolványt).

Az igazolás

alapvetően a Covid-járvánnyal kapcsolatos, a birtokló személyre vonatkozó egészségügyi információt tartalmaz,

rögzítve egyúttal az illető nevét, születési dátumát, az igazolás kibocsátásának időpontját, valamint az azonosítási kódot.

A járvánnyal kapcsolatban tájékoztat, hogy birtokosa részesült-e oltásban, ha igen, mikor, milyen szert kapott. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által már jóváhagyott szerek – Pfizer/BioNTech, Oxford/AstraZeneca, Moderna vagy Johnson & Johnson – automatikusan valamennyi EU-tagállamban védettséget jelentő oltóanyagoknak minősülnek. Bármely tagország emellett dönthet úgy, hogy az országba való belépéshez elfogad más szérumról szóló igazolást is.

Ha a személy nincs beoltva, de átesett Covid-fertőzésen, és felgyógyult, akkor a pozitív PCR-teszt napjától számított 180 napnál nem régebbi esetre vonatkozó információkat rögzíti.

Azoknak, akiknél egyik eset sem áll fenn, a legutolsó negatív PCR- vagy antigén teszt eredményéről tájékoztat (öt napon belül kettő két teszt, amelyek között legfeljebb 48 óra telt el).

Azon személyekkel szemben, akik esetében e három feltétel bármelyike teljesül, más európai uniós országban – különleges járványügyi vészhelyzetet leszámítva –

további egészségügyi feltételt nem támaszthatnak, addicionális intézkedést nem írhatnak elő.

Az igazolás használata az EU egész területére érvényes, minden országban azonos tartalmú és egy időben hatályossá váló európai uniós rendeleten alapul.

Az igazolás egyelőre 12 hónapig érvényes, de a járványhelyzettől függően – ha az ENSZ Egészségügyi Világszervezet a járványt megszűntnek minősíti – használata már előbb is felfüggeszthető, és megfordítva: inaktív kártya is újra aktiválható, ha ezt a járványhelyzet szükségessé teszi.

Azon személy, akit nem EU-országban oltottak be, hazája hatóságánál kérheti az oltás elismerését és ez alapján az európai igazolás kiállítását, feltéve, hogy az alkalmazott szer az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadottak közé tartozik.

A személyi adatok védelme érdekében az igazoláson tárolt információkat a fogadó oldalon az erre felhatalmazott hatóság személye

leolvashatja, de el nem tárolhatja, erre csak a kibocsátó nemzeti hatóság illetékes.

Az igazolás kiváltása, illetve letöltése ingyenes.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×