eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Izraeli tüzérségi egység Gázai övezetbeli célpontokat támad a gázai-izraeli határon 2021. május 13-án. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet és Izrael között május 10-én este kezdődött rakétaháború, miután Jeruzsálemben összecsaptak egymással a palesztinok és izraeli biztonsági erők az iszlám - Mekka és Medina után - harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél. A nap folyamán Gázából rakétákat lőttek ki az övezet környéki településekre, de több hullámban az ország távolabbi, déli és középső részeire is.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Izrael: robbanószeres dróntámadás jöhet, még a láthatáron sincs a tűzszünet

Több mint ezer embert őrizetbe vettek az etnikai zavargások résztvevői közül. Terrorizmusként kezelik a másik csoport elleni támadásokat.

Nem tárgyalnak még tűzszünetről a szemben álló felek a gázai-izraeli rakétaháború kilencedik napján sem – jelentette a katonai rádió.

Az izraeli hadsereg egyelőre nem foglalkozik a tűzszünettel, még számos célpontja van, és a rádió szerint már meghatározták a következő 24 óra katonai teendőit. A viszonylag csendes éjszaka után reggel ismét kiújultak a támadások, egy rakéta becsapódott az övezet közelében egy lakóházba, de az ott lakók a harcok elől az ország északi részére menekültek, ezért senkinek nem esett baja, csak anyagi károk vannak.

Kedd délelőtt felszólították az övezethez négy kilométernél közelebb lakókat, hogy tartózkodjanak házaikban, a hírmagyarázók szerint

robbanószeres drónokkal és aknalövedékekkel készülő támadástól lehet tartani Gázából.

Aviv Kochávi vezérkari főnök megbeszélést folytatott a Gázából leggyakrabban lőtt, az övezet szomszédságában lévő települések vezetőivel. Egyikük a rádióban elmondta, hogy a hadsereg célja a hosszabb távú nyugalom biztosítása számukra, és támogatják ebben az erőfeszítésében a katonaságot.

A katonai szóvivő jelentős eredményekről számolt be. A gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet alagúthálózatának eddig mintegy harmadát, 120 kilométert tettek használhatatlanná. Nem világos, hogy a Hamász hány fegyverese lelte halálát a járatokban a légicsapások idején.

Kedden hajnalban elsősorban az övezet előkelő Rimál nevű negyedét bombázta az izraeli légierő, emellett többfelé a helyi parancsnokok otthonait, és megsemmisítették a Hamász öt, hadi célokra használt épületét. Emellett megsemmisítettek hat olyan indítóállást, ahonnan Tel-Avivot is elérő, nagyobb hatósugarú rakéták kilövését tervezték a szélsőségesek. Ennek ellenére hétfő este óta mégis mintegy kilencven rakétát lőttek ki Izrael irányába Gázából, de húsz közülük az övezeten belül robbant fel.

A rádióban az izraeli rendőrség egyik illetékese elmondta, hogy

több mint ezer embert, arabokat és zsidókat is őrizetbe vettek a múlt heti etnikai zavargások résztvevői közül, főként a biztonsági kamerák felvételei alapján. A hatóságok terrorizmusként kezelik a másik csoport elleni támadásokat.

A gyanúsítottak jelentős részben tizenéves fiatalok, a jelenleg letartóztatottak 15-20 százaléka zsidó.

Észak-Izraelben, a Jordán-völgyénél kedd délelőtt lelőttek egy drónt, amelyet a határon túlról indítottak Izrael felé, de egyelőre nem világos, hogy Jordániából vagy Szíriából, mert az eset a hármashatár közelében történt. Az izraeli katonai hatóságok a repülőszerkezet roncsait vizsgálják.

A gázai iszlamista szervezetek és Izrael közötti feszültség április közepén újult ki, ezúttal azért, mert zsidó telepesek Jeruzsálem keleti részén ki akartak költöztetni palesztin családokat otthonaikból. Szintén fokozta a feszültséget, hogy izraeli rendőrök intézkedtek az Al-Aksza mecsetnél, a palesztinok emiatt is tiltakoztak. A Hamász múlt hétfőn kezdte rakétákkal támadni Izraelt, ez váltotta ki az izraeli ellencsapásokat. Azóta a Hamász több mint kétezer rakétát lőtt ki, de túlnyomó többségüket az izraeli légvédelem elfogta. Izrael harci repülőgépekkel és tüzérséggel több száz célpontot támadott a Gázai övezetben, ahol mintegy kétmillió palesztin él.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×