INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

koronavírus

oltásigazolás

oltás

vakcina

európai bizottság

A 2021. február 25-én közreadott képen egy egészségügyi dolgozó a Sinovac kínai gyógyszergyártó által készített koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó ampullákat tart a kezében a cég pekingi üzemében 2020. szeptember 24-én. Kínában 2021. február 25-én két új hazai gyártású koronavírus elleni vakcina is megkapta az engedélyt a szélesebb körben történő használatra. Az egyik a CanSino Biologics terméke, a másik az állami tulajdonú Sinopharmé.

Lehetőséget adna az oltásokról való egyéni döntésre az Európai Bizottság

Infostart / MTI

Amennyiben egy uniós tagállamnak kétségei vetődnek fel egyik vagy másik oltóanyag hatékonyságával kapcsolatban, lehetősége lesz arra, hogy ne ismerje el az adott vakcinát a beoltottságot igazoló tanúsítvány esetében - közölte Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján kedden.

Eric Mamer hangsúlyozta, a brüsszeli testület az oltási igazolványokkal összefüggésben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által uniós alkalmazásra javasolt vakcinákkal való beoltottságot igazoló tanúsítványok automatikus elfogadását javasolta.

Az uniós oltási portfólióban nem szereplő vakcinákkal kapcsolatban a tagállamok döntésén múlna, hogy elfogadják-e vagy sem az EMA által nem jóváhagyott oltásokat. Ugyanakkor

el kell kerülniük mindenfajta hátrányos megkülönböztetést az uniós és az uniós országokon kívüli beoltottak szemben

– figyelmeztetett Mamer.

Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője közölte, az Európai Bizottság nem mond, illetve nem tud véleményt mondani a kínai vakcinákról, azt azonban az uniós oltóanyag-stratégiával összefüggésben a kezdetektől hangsúlyozza, hogy alapvetően fontos a vakcinák biztonságának és hatékonyságának garantálása.

"Az Európai Bizottság mindig is ragaszkodott ahhoz, hogy az uniós oltóanyag-portfólióban megtalálható valamennyi vakcina átmenjen az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálatán a rendkívül fontos biztonsági és hatékonysági megfelelés érdekében."

Kínai vakcina nem része az uniós vakcina-portfóliónak, a tagállamok azonban tárgyalhatnak és szerződést köthetnek az uniós oltóanyag startégián kívül eső oltóanyagok beszerzéséről. Ez esetben azonban a vakcinával felvetőt probléma esetén minden felelősséget az adott tagállamnak kell viselnie – tette hozzá.

Az Európai Bizottság eddig

  • a Johnson & Johnson (400 millió adag),
  • a BioNTech-Pfizer (600 millió adag),
  • a Moderna (460 millió adag),
  • az AstraZeneca (400 millió adag),
  • a CureVac (405 millió adag) és
  • a Sanofi-GSK (300 millió adag)

vállalatokkal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Ng Han-kuan
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018