eur:
393.77
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Koronavírus elleni vakcina a Sinovac kínai cég standján a Nemzetközi Szolgáltatáskereskedelmi Vásáron (CIFTIS) Pekingben 2020. szeptember 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Vu Hong

Chile adatokkal alátámasztva védi a Sinovac oltását

Lehet, hogy a fertőzések kialakulásának megelőzésében gyengébben teljesít a védőoltás, mint az mRNS-vakcinák, de a halálozás és a kórházba kerülés kapcsán ez ellen sem lehet panasz.

A Sinovac oltásának brazíliai klinikai tesztje megerősíteni látszott azt, amit Gao Fu, a kínai járványügyi intézet magas rangú tisztviselője hétvégén nyilatkozott, majd részben visszavont: azokon a teszteken valamivel több, mint 50 százalékos hatékonyságot tudtak igazolni a védőoltásnál a brazil variánssal, ami valóban jóval alacsonyabb, mint a Pfizer vagy a Moderna oltásának 90 százalék fölötti hatékonysága. A Chilében a való életben végzett hatékonysági vizsgálatok alátámasztják a brazil adatokat, ezek alapján ez a vakcina 54 százalékos hatékonysággal tudja megelőzni a fertőzés kialakulását.

Nem ez a legérdekesebb adat ugyanakkor: azt is vizsgálták Brazíliában, hogy a hospitalizációval járó esetek, illetve a halálozások terén mekkora változást jelent az oltás. Ezek az értékek már magukért beszélnek:

súlyos megbetegedés kialakulását 83.7 százalékos hatékonysággal előzi meg a Sinovac oltása, a halálozást pedig 100 százalékos hatékonysággal,

írja a Reuters.

Andres Couve chilei tudományügyi miniszter ezekre az adatokra irányította a figyelmet: véleménye szerint az igazán súlyos esetek kialakulásának gyakorisága és a halálozás az, amire oda kell figyelni akkor, amikor egy oltás ellen vagy mellett döntünk. A 18 milliós ország tömegimmunizációs programja a leggyorsabbak között van a világon: 4,6 millió embert már két adaggal oltottak a Sinovac vagy a Pfizer oltásával, a legalább egy adaggal immunizáltak száma pedig 7,2 millió. Chilében nagyobb részben Sinovac-oltást használnak: az ország 3,5 millió dollárt fizetett azért, hogy klinikai tesztet végezhessen a védőoltáson, illetve a következő három évre 60 millió adagot rendelt meg abból.

A miniszter azt is hozzátette: az ország egészségügyi minisztériuma hamarosan közzé fogja tenni a valós felhasználásól származó adatait mind a két, Chilében használt oltás hatékonyságával kapcsolatban, arra biztatva a chileieket, hogy vegyék fel a koronavírus elleni oltást.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×