INFORÁDIÓ
2021. május 6. csütörtök
Frida, Ivett

sinopharm

kínai

vakcina

koronavírus

müller cecília

A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináját tartalmazó fiolát tart a kezében egy egészségügyi dolgozó a belgrádi vásárközpontból kialakított oltóközpontban 2021. január 19-én. Szerbiában megkezdték a lakosság tömeges oltását, amelynek során először az idős embereket, az egészségügyi dolgozókat, ezt követőn pedig a katonákat és a rendőröket oltják be.

Müller Cecília állást foglalt a Sinopharm vakcinájával kapcsolatban

Infostart

A Magyarországon alkalmazható keleti oltás hatékonyságáról is szó volt az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Több médium is érdeklődött a Sinopharm kínai vakcina alkalmazásával kapcsolatos esetleges változtatások ügyében az operatív törzs hétfői tájékoztatóján elhangzottak szerint.

Ismert, egy kínai szakértő a hétvégén arra tett utalást, hogy vakcináik - a Sinopharm és a Sinovac - nem elég hatékonyak a vírus ellen, más oltásokhoz képest alacsonyabb szintű védelmet adnak, esetükben az adagolás megváltoztatására, a két oltás között eltelő idő újragondolásával vagy az anyagok kombinációjával lehetne növelni a hatásosságukon.

A félreérthető nyilatkozat megtétele után Kao Fu, a kínai járványügyi központ vezetője nyomatékosította, ő csupán tudományos felvetéseket tett a hatóanyagok további javaslatára, ugyanezt pedig más vakcinák esetében is megteszik a tudósok.

Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn a kételyeket eloszlatandó egyértelműen kijelentette:

"Akkor változtatunk egy vakcina alkalmazásán, ha a vakcina gyártója vagy egy egészségügyi hatóság ezt deklarálja. Egyébként nincs ok a változtatásra, mindegyik vakcinánk megfelel annak a WHO-követelménynek bőven, hogy

50 százalék felett legyen a hatékonysága."

Emlékeztetett, korábban az AstraZeneca oltás beadásánál változtattak - kitolták 12 hétre a két oltás közötti időt - annak hatására, hogy hivatalossá vált, ez az intervallum okozza a legmagasabb szintű védettséget.

Aláhúzta: bármilyen adat, hivatalos közlés, információ a Nemzeti Népegészségügyi Központ birtokába jut, változtatnak - bármilyen vakcina esetében.

"Egyelőre erre nincs ok" - jelentette ki Müller Cecília.

Ismert, Magyarországon a kínai vakcinák közül egyelőre csak a Sinopharmmal oltanak, és bár korábban szó volt két további keleti vakcina, a Cansino és a Covishield megvásárlásáról, Magyarország - mint erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken bejelentést tett - levette a napirendről ezek beszerzését, szállítási nehézségekre hivatkozva; nem állt volna mérvadó mennyiségű oltás ezekből 1-2 hónapon belül.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018