eur:
392.9
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináját tartalmazó fiolát tart a kezében egy egészségügyi dolgozó a belgrádi vásárközpontból kialakított oltóközpontban 2021. január 19-én. Szerbiában megkezdték a lakosság tömeges oltását, amelynek során először az idős embereket, az egészségügyi dolgozókat, ezt követőn pedig a katonákat és a rendőröket oltják be.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

Müller Cecília állást foglalt a Sinopharm vakcinájával kapcsolatban

A Magyarországon alkalmazható keleti oltás hatékonyságáról is szó volt az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Több médium is érdeklődött a Sinopharm kínai vakcina alkalmazásával kapcsolatos esetleges változtatások ügyében az operatív törzs hétfői tájékoztatóján elhangzottak szerint.

Ismert, egy kínai szakértő a hétvégén arra tett utalást, hogy vakcináik - a Sinopharm és a Sinovac - nem elég hatékonyak a vírus ellen, más oltásokhoz képest alacsonyabb szintű védelmet adnak, esetükben az adagolás megváltoztatására, a két oltás között eltelő idő újragondolásával vagy az anyagok kombinációjával lehetne növelni a hatásosságukon.

A félreérthető nyilatkozat megtétele után Kao Fu, a kínai járványügyi központ vezetője nyomatékosította, ő csupán tudományos felvetéseket tett a hatóanyagok további javaslatára, ugyanezt pedig más vakcinák esetében is megteszik a tudósok.

Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn a kételyeket eloszlatandó egyértelműen kijelentette:

"Akkor változtatunk egy vakcina alkalmazásán, ha a vakcina gyártója vagy egy egészségügyi hatóság ezt deklarálja. Egyébként nincs ok a változtatásra, mindegyik vakcinánk megfelel annak a WHO-követelménynek bőven, hogy

50 százalék felett legyen a hatékonysága."

Emlékeztetett, korábban az AstraZeneca oltás beadásánál változtattak - kitolták 12 hétre a két oltás közötti időt - annak hatására, hogy hivatalossá vált, ez az intervallum okozza a legmagasabb szintű védettséget.

Aláhúzta: bármilyen adat, hivatalos közlés, információ a Nemzeti Népegészségügyi Központ birtokába jut, változtatnak - bármilyen vakcina esetében.

"Egyelőre erre nincs ok" - jelentette ki Müller Cecília.

Ismert, Magyarországon a kínai vakcinák közül egyelőre csak a Sinopharmmal oltanak, és bár korábban szó volt két további keleti vakcina, a Cansino és a Covishield megvásárlásáról, Magyarország - mint erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken bejelentést tett - levette a napirendről ezek beszerzését, szállítási nehézségekre hivatkozva; nem állt volna mérvadó mennyiségű oltás ezekből 1-2 hónapon belül.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×