INFORÁDIÓ
2021. április 23. péntek
Béla

szijjártó péter

migráció

törökország

külügyminiszter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) fogadja hivatalában Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert 2021. február 25-én.

Szijjártó Péter: Európának a migránsok miatt körültekintően kell kezelnie Törökországot

Infostart / MTI

400 Magyarország által lefoglalt műkincs Törökországnak visszaadásáról is beszélt a külgazdasági és külügyminiszter.

Magyarországnak a biztonságpolitikai, az egészségvédelmi, a gazdasági és az energetikai érdekei is azt követelik meg, hogy folyamatosan erősítse az együttműködését Törökországgal – hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter miután megbeszélést folytatott Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel.

A magyar tárcavezető kiemelte, hogy több mint 4 millió migráns él Törökországban.

Ha ők egyszerre megindulnának Európa felé, "mi itt mind nagy bajban lennénk", főleg mivel az illegális bevándorlás most már egészségügyi kockázatot is hordoz.

Arra kérte az európai, brüsszeli politikusokat, hogy ennek tudatában nyilatkozzanak kritikusan Törökországról.

Az oltóanyagra hosszú éveken keresztül szükség lesz. Törökországban 17 vakcinafejlesztési program folyik. A leginkább előrehaladott esetében hamarosan befejezik a második klinikai tesztfázist, és Magyarország részt vehet a harmadikban – közölte.

Stabil alapja van a gazdasági együttműködésnek – jelentette ki a magyar miniszter.

Bár tavaly a világkereskedelem 9 százalékkal visszaesett, a magyar–török forgalom 6 százalékkal nőtt.

Megkezdődött az első jelentős, a kormány által támogatott magyar beruházás Törökországban: újszülött-gyógyászati eszközöket előállító üzem épül Ankarában 800 millió forintból. Előrehaladott tárgyalásokat folytatnak egy 70 milliárd forintos török projektről: egy török csomagolóanyag-gyártó beruházása 330 munkahelyet hozna létre – közölte a magyar tárcavezető. Learatták az első sikert az afrikai gazdasági együttműködésben: magyar és török cégek közösen egy 100 millió dollár (29,5 milliárd forint) értékű projektben 7 ghánai kórházat szerelnek fel onkológiai eszközökkel.

Közép-Európában mindig kritikus kérdés volt az energiaellátás biztonsága. Idén októbertől nagy előrelépés lesz ebből a szempontból, hogy déli irányból újabb gázszállítási folyosó nyílik meg Magyarországra Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül.

Évente 6 milliárd köbméter gázt lehet majd új irányból hozni Magyarországra.

Úgy döntöttek, hogy 2023–24-ben közös magyar-török kulturális évadot rendeznek – közölte Szijjártó Péter. Arról is határoztak, hogy fenntartják az ösztöndíjprogramjukat. Magyarország az egyetemein évente 150 török hallgatót fogad, a nukleáris mérnöki képzésben részt vevőknek kvótát biztosítanak.

Szijjártó Péter 400 Magyarország által lefoglalt műkincs Törökországnak való visszaadásáról beszélt a Facebookra feltöltött videójában:

Mevlüt Cavusoglu azt mondta, hogy Magyarország stratégiai szövetségese Törökországnak.

Kiemelte: Magyarország Törökország egyik legfontosabb partnere, a kapcsolatokat biztonságpolitikai és más területeken is folyamatosan fejlesztik.

Megjegyezte, hogy Magyarország megfigyelő a Türk Tanácsban. Az elnöki tisztséget most Törökország veszi át Azerbajdzsántól, a csúcstalálkozóra Orbán Viktort és Szijjártó Pétert is szeretnék meghívni.

A járvány során példamutató az együttműködés a két ország között. A pandémia elején a törököknek szükségük volt bizonyos gyógyszergyártási alapanyagokra, és a magyarok előzékenyen segítettek nekik – emelte ki Mevlüt Cavusoglu.

Kérdésre felelve Mevlüt Cavusoglu az örményországi fejleményekről azt mondta, hogy mindenfajta katonai puccsot, erőszakos lemondatást mélységesen elítélnek. A nép kritizálhatja a vezetést, kérheti a lemondását, de a hadsereg nem – vélekedett.

A sajtótájékoztatón Szijjártó Péter jelezte, hogy a török miniszter a felkérésére beszédet mondott a nagyköveti értekezleten.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018