eur:
393.77
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Sebastian Kurz osztrák kancellár érkezik az Európai Unió kétnapos, rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelben 2020. október 2-án, a tanácskozás második napján.
Nyitókép: MTI/EPA/AP/Olivier Matthys

Enyhít és szigorít is Ausztria

Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint még nem múlt el a veszély.

Ausztriában február 8-tól enyhítenek a koronavírus-járvány nyomán bevezetett szigorításokon - jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár.

Szigorú egészségügyi óvintézkedések mellett újranyithanak az iskolák, továbbá a többi között a nem alapvető cikkeket árusító üzletek is.

A tantermi oktatásban csak negatív koronavírus teszttel vehetnek részt a diákok, akik ilyen teszttel nem rendelkeznek, azok online formában folytatják tanulmányaikat.

Az általános iskolák tanulói hétfőtől péntekig a tantermi oktatásban vesznek részt, és minden héten két teszt kötelező.

A felső tagozatos diákokat két csoportra osztják, az első csoport a hét első két napján, a második a hét harmadik és negyedik napján vesz részt az iskolai oktatásban. Pénteken valamennyi felső tagozatos tanuló távoktatásban részesül. A teszt ugyancsak kötelező a bejáráshoz.

A felső tagozatos diákoknak kötelező lesz az FFP2 maszkok viselete.

Az üzletekben vásárlóknak kötelező lesz FFP2 típusú egészségügyi védőmaszkot viselniük, illetve korlátozzák a helyiségekben egyszerre tartózkodók számát. Élelmiszer boltokban továbbra is biztosítani kell a vásárlónkénti 10 négyzetmétert, míg egyéb üzletekben a 20 négyzetmétert a távolságtartási szabályok betartása érdekében.

A fodrászszalonok is újranyithatnak. Az ilyen jellegű szolgáltatásokat igénybe vevők esetében azonban kötelező lesz két napnál nem régebbi negatív koronavírusteszt felmutatása.

A múzeumok is ismét fogadhatnak látogatókat.

Fennmarad az éjszakai kijárási tilalom este nyolc és reggel hat óra között.

Jelentősen megemelik a járványügyi szabályok megsértéséért járó büntetéseket.

Kurz egyben bejelentette, hogy jelentősen megszigorítják a határellenőrzéseket megelőzve a koronavírus mutációinak elterjedését az országban. A részleteket kedden teszik közzé.

Az osztrák kancellár figyelmeztetett, hogy az enyhítéseket senki se értelmezze úgy, hogy elmúlt a veszély. Mint mondta, a fertőzésszámok ismételt növekedése esetén visszaállítják a korlátozásokat.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint Ausztriában eddig 415 522 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, akik közül 7778-an hunytak el a betegség következtében.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×