eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Glasgow, 2014. szeptember 13.A skót Gordon Brown volt brit miniszterelnök a nem szavazatok mellett kampányol a skóciai Glasgowban 2014. szeptember 13-án a szeptember 18-i népszavazásra, amelyet Skócia Nagy-Britanniától való elszakadásáról rendeznek. (MTI/EPA/Andy Rain)
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

A volt kormányfő szerint alkotmányos reform nélkül összeomolhat a brit állam

Ha az Egyesült Királyság kormányzási rendszerét nem reformálják meg sürgősen, az állam megbukik és a brit unió felbomlik – figyelmeztetett Gordon Brown.

Brown, aki 2007-től két és fél évig az ország miniszterelnöke, előtte pedig tíz éven át pénzügyminisztere volt, a konzervatív Daily Telegraph hétvégi számában írt cikkében figyelmeztetett minderre, amit aztán hétfőn reggel a BBC-nek nyilatkozva is megerősített.

Az utóbbiban úgy fogalmazott, hogy megítélése szerint

Boris Johnson és kormánya „elvesztette kapcsolatát a valósággal”.

„Meggyőződésem, hogy Boris Johnson nem érti, hogy mennyire mély (a politikájával szembeni) elutasítás”, és hogy a személyével szembeni bizalmatlanság elfogadhatatlanná teszi az ország különböző részein – tette hozzá.

Egy hétvégi felmérés szerint a megkérdezett skótok 49 százaléka most a függetlenségre szavazna, és ez utóbbit csak 44 százalék ellenezné egyértelműen, úgyhogy a Skót Nemzeti Párt most már azzal az ígérettel hirdette meg kampányát a májusban esedékes skót tartományi választások előtt, hogy győzelmük esetén mindenképpen újabb népszavazást írnak ki a függetlenedésről.

Amit említett nyilatkozatában Brown azzal kommentált, hogy itt már régen nem csak Skócia első miniszteréről van szó, de például a skót városok, települések polgármesetereiről, akikkel Londonban egyszerűen szóba sem állnak. „Welles első miniszterének levelére mindmáig még csak nem is válaszoltak” – említett egyúttal egy másik példát is a volt brit munkáspárti kormányfő.

Szerinte

alapvető alkotmányos változásokra, a kormányzási mód alapvető megújítására van szükség, különben az országos kormányzás elveszti befolyását és ellenőrzését a királyság egésze felett.

„Egyetlen ország sem érhet el nemzeti egységet politikai nyitottság nélkül” – hangsúlyozta írásában Brown, és az ausztrál, kanadai, amerikai vagy német tapasztalatokra hívta fel a figyelmet, ahol a kétkamarás parlament felsőházában az egyébként könnyen leszavazható nemzeti és társadalmi kisebbségek intézményesített módon adhatnak hangot érdekeiknek.

Egy hétvégi felmérésből egyébként kitűnt, hogy a brit koronához tartozó Észak-Írországban is a megkérdezettek immár 42 százaléka kiválna az Egyesült Királyságból és az Ír Köztársasággal egyesülne, míg 11 százalék még bizonytalan.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×