eur:
394.72
usd:
365
bux:
65502.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő emberek a járványügyi szabályokra figyelmeztető felhívás mellett haladnak el Londonban 2020. december 17-én. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter bejelentette, hogy Dél-Anglia újabb kiterjedt térségei kerülnek a hétvégétől a koronavírus-járvány megfékezésére kidolgozott háromfokozatú készenléti rendszer legmagasabb szintjének hatálya alá. Ez azt jelenti, hogy be kell zárniuk a múzeumoknak, a turistalátványosságoknak, a zárt terű szórakozóhelyeknek, a szállodáknak, valamint az összes vendéglátóhelynek.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Az Egyesült Királyságban nagyon felpörgették a vakcinázást

Elérte a 3 milliót a koronavírus ellen beadott oltások száma az Egyesült Királyságban – közölte Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.

A Twitter internetes közösségi oldalon közzétett rövid bejelentésében Hancock hozzátette azt is, hogy a brit kormány gyorsítja az oltási kampányt. Az Egyesült Királyságban december 8-án kezdődött az országos oltási kampány, és a meghirdetett cél az, hogy őszre a teljes felnőtt lakosság részesüljön a koronavírus elleni vakcinában.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) először a világon is elsőként december elején a Pfizer és a BioNTech vállalatok közös fejlesztésű vakcinájának forgalmazását engedélyezte, és a brit oltási kampány december 8-án ezzel az oltóanyaggal kezdődött.

Az MHRA a múlt hónap végén az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közösen kifejlesztett vakcinájának alkalmazását is jóváhagyta, és múlt hétfőn ennek az oltóanyagnak a tömeges beadása is megkezdődött az Egyesült Királyságban.

A felügyelet múlt pénteken az amerikai Moderna gyógyszergyár által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett vakcina forgalmazását is jóváhagyta, de ez az oltóanyag várhatóan csak tavasszal érkezik meg az Egyesült Királyságba.

A brit kormány eddig több mint 350 millió adag vakcinát rendelt, és hivatalos célja az, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát.

Ez azt jelenti, hogy a 68 millió lakosú Egyesült Királyságban 16 millióan megkapják a vakcinát a jövő hónap közepéig.

A Daily Mail című konzervatív brit tömeglap értesülése szerint a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) várakozása az, hogy az angliai idősotthonok mind a 300 ezer lakója és gondozóik e hét végére, de legkésőbb jövő hétfőre megkapják a koronavírus elleni vakcinát.

A brit kormány mellett működő egyesített oltásügyi bizottság (JCVI) 25 oldalas oltási menetrendjében szereplő négy legveszélyeztetettebb lakossági csoportba az idősotthonok összes lakója és gondozóik, a 70 éven felüli korosztály, az egészségügyi és a gondozói hálózatok első vonalában dolgozók, valamint a krónikus betegségekkel küszködők szerepelnek.

Matt Hancock egészségügyi miniszter e hét elején kiemelte, hogy e négy lakossági csoportra jut a koronavírus-járvány okozta nagy-britanniai halálozások 88 százaléka.

A JCVI modellszámításai szerint az idősotthonok leginkább előrehaladott korú lakóinak beadott oltások közül minden huszadik megmenti egy ember életét.

Az angliai közegészségügyi hálózat (Public Health England, PHE) ismertetett tanulmánya szerint ugyanakkor

szinte az oltásokéhoz mérhető védettség alakul ki azoknál is, akik átestek a koronavírus-fertőzésen.

A vizsgálat kimutatta, hogy a felmérésbe bevont több mint 20 ezer egészségügyi dolgozó közül 6614-en fertőződtek meg tavaly az új típusú koronavírussal, és körükben átlagosan 83 százalékos védettség alakult ki.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×