eur:
392.54
usd:
366.04
bux:
66702.54
2024. április 25. csütörtök Márk
Gál Kristóf rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. A tájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezőek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertőzöttek számának. A 964 aktív fertőzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idős, krónikus betegségben szenvedő ember halt meg.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Operatív törzs: 20 újabb oltóponton kezdődik meg a munka

Az operatív törzs tájékoztatóján kiderült, hogy mikor kaphat oltást az, aki már átesett a fertőzésen, illetve hogy milyen esetekben ellenjavallott a Pfizer-vakcina beadása.

Maruzsa Zoltán kezdte a tájékoztatót, az Emmi köznevelésért felelős államtitkára elmondta: az általános iskolák január 4-i nyitására készülnek. Zajlik és sok helyen már be is fejeződött a fertőtlenítés a köznevelési intézményekben (havonta mintegy 300 ezer liter fertőtlenítőt használnak el) és e hét hétvégén 7-19 óra között ingyenes gyorsteszteket végeznek a pedagógusok számára 99 helyszínen az Országos Mentőszolgálat és a kormányhivatalok helyszínein. Részletes információk az oktatas.hu oldal Covid-19 menüpontja alatt találhatók.

Kedd reggelig 7400 fő regisztrált ilyen tesztre,

de azokat a pedagógusokat is tesztelik, akik nem regisztráltak. A szakképzési intézményekben dolgozókra is kiterjesztették a programot (igaz, itt január 11-ig biztosan digitális oktatás van, de a szakmai gyakorlatok és konzultációk miatt lehetnek oktatók, akiknek érdemes lehet igénybe venniük a tesztlehetőséget).

A tesztelést főként azoknak javasolják, akik tüneteket tapasztalnak magukon, vagy a szünidő személyes kontaktusai miatt meggyőződne arról, megfertőződött-e, de bárki részt vehet. Akiknek pozitív lesz az eredménye, tájékoztassa az intézményvezetőt, aki dönt a szükséges intézkedésekről.

  • Maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt az elmúlt egy napban 210 személlyel szemben intézkedtek (szeptember óta összesen 16 509 alkalommal eddig) a rendőrök; 208-an közterületen nem hordtak maszkot – 50 figyelmeztetés, 73 helyszíni bírság, 85 szabálysértési feljelentés történt – mondta el Gál Kristóf, az ORFK szóvivője. Tömegközlekedési eszközön, várakozóhelyeken maszkot nem hordókkal szemben hétfőn 2 alkalommal, más zárt helyen történt ellenőrzés során 23 esetben kellett eljárniuk.
  • Az üzletekre, vendéglátóhelyekre vonatkozó szabályok megszegése miatt 672 rendőri intézkedés volt eddig, ebből az üzemeltető vagy tulajdonos által elkövetett szabályszegés miatt 181, míg a korlátozott nyitva tartási és a benn tartózkodási tilalomra vonatkozó szabályok megszegése miatt 491 esetben jártak el.
  • Hétfőn 382 személlyel szemben intézkedtek a kijárási szabályok megszegése miatt, 18 104 ilyen intézkedés volt eddig a járvány második hullámában összesen.
  • A tranzitszabályokat 148-szor sértették meg, 8941 ilyen eset volt eddig.
  • 10 381 alkalommal ellenőrizték a hatósági házi karantén betartását 24 óra alatt. 2943 hatósági házi karantént rendeltek el hétfőn, jelenleg 21 667 ember van így elkülönítve.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője a keddi koronavírus-adatokat ismertette, majd elmondta: az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, a gyógyultaké folyamatosan nő - ez jó hír.

Megismételte: további vakcinaszállítmány érkezik a héten, a jelenlegi 5 helyett 25 oltóponton fog már zajlani az egészségügyi dolgozók vakcinázása. 2021 első felében további védőoltások engedélyezése várható az Európai Gyógyszerügynökség által, ha ezek a szerek Magyarországra is megérkeznek, az év első felében, kezdődhet a lakosság tömeges oltása.

Nem a védőoltásoktól kell tartanunk, hanem a koronavírus-fertőzéssel járó kockázatoktól, azokat kell kivédenünk

- hangsúlyozta.

Kérdések

A tegnap érkezett orosz vakcináról mit lehet tudni?

6000 ampulla érkezett, 3000 embert lehet ezekkel beoltani. Galgóczi Ágnes csak annyi továbbit közölt, hogy ez egy tudományos együttműködési lehetőség, amelynek során a hatóságok ezt a vakcinát is tanulmányozhatják.

Az oltási könyvet mikor adják?

A személyre szóló dokumentumot az oltás után adják, és tartalmazza azt is, hogy mikor kell visszamenni ismétlő oltásra.

Mikor kaphat oltást az, aki már átesett a fertőzésen?

Ha már eltelt legalább 3 hónap.

Mikor kezdődhet az egészségügyi dolgozók oltása Győr-Moson-Sopron megyében és mikor kezdődhet a lakossági vakcinázás?

Ezen a héten jön a Pfizer-BioNTech vakcina újabb adagja, amely már minden megyei kórházba el fog jutni és kezdődhet az egészségügyisek oltása.

Az oltásban részesülő egy ideig még valóban elkaphatja-e a vírust és fertőzhet-e?

A védettség a második oltást követő 7. napra alakul ki, addig a járványügyi előírásokat és higiénés intézkedéseket be kell tartani.

InfoRádió: Van-e olyan gyógyszerallergia vagy krónikus betegség, amikor nem ajánlott az oltás beadása?

Krónikus betegeknek beadható és kifejezetten ajánlott is a Pfizer-BioNTech-vakcina, ők kockázatos csoportba tartoznak, kórházba kerülhetnek koronavírus-fertőzés esetén. Vannak ellenjavallatok, például a várandósság vagy a kórelőzményekben súlyos, kórházi ellátást igénylő anafilaxiás (súlyos allergiás) reakció, továbbá a gyógyszer összetevőivel szembeni allergia.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×