eur:
393.08
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Európai uniós és brit zászló a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését (Brexit) ellenző tüntetésen az Európai Parlament épülete előtt Brüsszelben 2020. január 30-án. Az európai uniós tagállamok kormányainak képviselőiből álló Európai Tanács a nap folyamán írásbeli eljárás keretében európai uniós oldalról végérvényesen elfogadta a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről rendelkező megállapodást. A brit EU-tagság 2020. január 31-én, közép-európai idő szerint éjfélkor ér véget.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Brexitmegállapodás: pár óra van hátra

Michel Barnier uniós főtárgyaló megtette a talán utolsó nyilatkozatát, mielőtt letelik az idő.

Csupán néhány munkaóránk maradt arra, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság megállapodjon átfogó kereskedelmi kapcsolataikról, és továbbra is nagyon keskeny mezsgyén haladunk - jelentette ki Michel Barnier, az EU főtárgyalója az Európai Parlament pénteki plenáris ülésén.

Barnier közölte:

"Még látok esélyt a megállapodásra, de

a megmaradt nagyon kevés időt hatékonyan kell felhasználni, ha azt akarjuk, hogy a megállapodás január 1-jétől életbe lépjen. Utolsó kísérletet teszünk arra, hogy a halászattal kapcsolatos vitás kérdések végére pontot tegyünk."

Felhívta a figyelmet, hogy még ő maga sem tudja, miképp végződnek a már kilenc hónapja folyó tárgyalások, de a helyzet nagyon komoly, százezrek megélhetéséről van szó.

A főtárgyaló csütörtökön még reménykedett abban, hogy a tárgyalásoknak pozitív lesz a kimenetele. A nap folyamán úgy nyilatkozott, hogy a felek akár már pénteken közös nevezőre juthatnak a továbbra is a vita tárgyát képező egyenlő piaci versenyfeltételek és a halászat szabályozásának kérdéseiről.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján december 31-ig tartó - vagyis nem egészen két hét múlva lejáró - átmeneti időszak kezdődött el azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. Mindeddig azonban nem sikerült megállapodást elérni. A leghevesebb vita London és az EU között az egyenlő versenyfeltételek és a halászat szabályozásának kérdéséről folyik.

Ha a következő napokban sikerülne megállapodásra jutni, az egyezményt az Európai Parlamentnek és a brit törvényhozásnak is ratifikálnia kellene még az év vége előtt, hogy a szerződés az átmeneti időszak végének pillanatában, január 1-jén életbe léphessen.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×