INFORÁDIÓ
2023. április 1. szombat
Hugó

brexit

michel barnier

eu

egyesült királyság

Michel Barnier, az Európai Bizottságnak a Nagy-Britannia és az Európai Unió kétoldalú kapcsolatrendszerének ügyében illetékes főtárgyalója érkezik a brit EU-tagság megszűnéséről rendezett vita következő fordulójára Londonban 2020. október 22-én.

A péntek lesz a brexit nagy napja – véli az EU-s fél

Infostart

Az Európai Bizottság főtárgyalója szerint ha sikerül megállapodni Londonnal, az Európai Parlament a két ünnep közt is össze fog ülni, hogy véglegesítsék az Egyesült Királyság kilépése utáni közös szabályozást.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli kapcsolatokról zajló tárgyalásokon a felek akár már pénteken közös nevezőre juthatnak a továbbra is vita forrását jelentő egyenlő piaci versenyfeltételek és a halászat szabályozásának kérdéseiről - közölte Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója csütörtökön.

Barnier Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete előtt számolt be a december végi határidővel zajló tárgyalások állásáról.

Azt mondta, noha nehéz, még mindig lehetséges a kereskedelmi megállapodás idei, határidő előtti elfogadása. A Twitteren közzétett üzenetében kiemelte: a megbeszélések ezen utolsó szakaszában az átláthatóság és az unió egysége fontosabb, mint valaha.

"Csak az EU érdekeit és elveit védő megállapodást fogunk aláírni"

- emelte ki.

A tanácskozás részleteit ismerő források szerint Barnier azt mondta, London elfogadta egy mechanizmus bevezetését, amely eljárás indítását teszi lehetővé akkor, ha az uniós állampolgárságú munkavállalók jogai az Egyesült Királyságban, illetve a brit munkavállalóinak jogai az EU-ban csorbát szenvednének, illetve, ha a környezetvédelmi szabványok a tisztességes versenyt befolyásoló módon térnek el az előírásoktól.

London még nem nyilatkozott arról, miként kívánja ellenőrizni az állami támogatásokat, továbbá a halászat kérdése még mindig a legvitatottabb kérdések közé tartozik - emelte ki a főtárgyaló.

Az Elnökök Értekezlete a találkozót követően kiadott közleményében azt közölte: amennyiben vasárnap éjfélig sikerül közös nevezőre jutni Londonnal, az Európai Parlament készen áll rendkívüli plenáris ülést összehívására még december vége előtt, hogy megvitassa a tárgyalások eredményét és azt, hogy beleegyezését adja-e a megállapodáshoz.

Arra emlékeztettek, hogy a megállapodás ratifikálása attól függ, hogy az Egyesült Királyság kormánya teljes mértékben végrehajtja-e a január végével hatályba lépett kilépési (Brexit) megállapodás rendelkezéseit, különös tekintettel az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvre. Arra szólították fel az Európai Bizottságot, nyújtson be teljes körű jelentést a megállapodás végrehajtásáról annak érdekében, hogy az uniós parlament értékelhesse, minden feltétel teljesült-e.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kereskedelmi kapcsolatrendszerének feltételeiről ezen a héten Brüsszelben zajlanak a tárgyalások.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján december 31-ig tartó - vagyis nem egészen három hét múlva lejáró - átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről.

Az eddigi tárgyalási fordulókon azonban nem sikerült megállapodást elérni.

A leghevesebb vita London és az EU között az egyenlő versenyfeltételek és a halászat szabályozásának kérdéséről folyik.

Ha a következő napokban sikerülne megállapodásra jutni, az egyezményt az Európai Parlamentnek és a brit törvényhozásnak is ratifikálnia kellene még az év vége előtt, hogy a szerződés az átmeneti időszak végének pillanatában, január 1-én életbe léphessen.

Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018