eur:
392.85
usd:
366.2
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
A brit parlament által közreadott képen Boris Johnson brit miniszterelnök részt vesz a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás egyes pontjait potenciálisan felülíró törvénytervezetről szóló vitában a londoni alsóházban 2020. szeptember 14-én. A jelenlegi Brexit-megállapodás észak-írországi protokollja alapján a Nagy-Britanniából Észak-Írországba irányuló áruforgalomban uniós vámok vethetők ki az olyan árucikkekre, amelyekről feltételezhető, hogy az EU egységes belső piacára - mindenekelőtt Írországba - kerülhetnek tovább.
Nyitókép: MTI/EPA/UK Parliament/Jessica Taylor

Boris Johnson szerint nincs brit kormányfő, aki el tudná fogadni az EU feltételeit

A brit miniszterelnök Brüsszelbe indulása előtt a brit alsóházban kifejtette, hogy az EU által követelt szerződéskötési feltételek az eddig ismert formában Londonnak biztos elfogadhatatlanok.

Boris Johnson kora délután indult Brüsszelbe, ahol este Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel lesz munkavacsorája, hogy közvetlen személyes egyeztetésen adjanak egy utolsó esélyt megállapodásnak.

Optimistább szakértői körökben ettől a találkozótól várták az áttörést brexitügyben a csütörtök-pénteki EU-csúcs előtt, amihez brit részről látszólag tettek is néhány gesztust. Így Johnson bejelentette, hogy kormánya visszavonja a brit belső piaci törvénytervezetből az EU által kifogásolt részt, szerdán pedig Michael Gove kabinetminiszter közölte, hogy London kész a kilépéskor érvényes európai uniós piaci szabályozást irányadónak tekinteni a brit szabályozás alakításakor (azaz nem fognak „alá menni” a mostani normáknak).

A déli órákra azonban az is kiderült, hogy

az igazán lényegi kérdésben az álláspontok csak tovább merevedtek.

Így mindenekelőtt a brit miniszterelnök a képviselőházban tett kijelentésével éppen azon a ponton mondott ellent a legfontosabb európai uniós szereplőnek számító Németország kancellárjának, amelyet ez utóbbi szintén ma délelőtt fejtett ki a német parlamentben.

Angela Merkel Berlinben mindenekelőtt hangsúlyozta, hogy a megállapodás útjában álló legfontosabb kérdés nem a halászat, hanem az egyenlő piaci versenyfeltételek biztosítása, aminek kapcsán a legkényesebb ponton eddig nem volt elmozdulás. Merkel emlékeztette a képviselőket, hogy nem elég a EU–brit statikus állapotához mérni a leendő megállapodással kapcsolatos követelményeket, de „dinamikájában is” kezelni kell tudni a dolgot.

„Jelenleg többé-kevésbé hasonló a piacszabályozási rendszerünk, de ez bármelyik oldalon változhat a jövőben környezetvédelmi, foglalkoztatási, egészségügyi, vagy bármely más vonatkozásban. De hogyan fog reagálni a másik fél, ha akár a brit, akár az uniós szabályozási környezet változik?” – tette fel a kérdést a kancellár hírügynökségi jelentések szerint

„Ez az igazán nehéz dosszié az asztalon”

– tette hozzá.

Johnson ehhez képest fogalmazott úgy pár órával később az alsóházban, hogy „európai uniós barátaink azt szeretnék, hogy ha náluk változik a (piac)szabályozás, és mi nem követjük őket ebben, akkor automatikusan megbüntethessenek minket” – idézte a kormányfőt a brit The Guardian. Szerinte

nincs brit kormányfő, aki egy ilyen megállapodási feltételt elfogadna.

Merkel mindenesetre azt valószínűsítette, hogy a tárgyalás a „következő napokban” még folytatódni fog, nyíltan megvallva a képviselőknek, hogy ha nem sikerül Nagy-Britanniával megállapodásra jutni ezekről a feltételekről, akkor igenis új szerződés nélkül szakadnak majd meg év végén az EU–brit kapcsolatok.

Ami a ma esti Johnson–Von der Leyen találkozót illeti, ennek kapcsán ma már uniós források is úgy fogalmaztak, hogy a munkavacsorától a tárgyalások érdemi folytatásának a megalapozását várják. Hasonlóképen, reggel az Alsóházban Michael Gove is arról beszélt, hogy a mai találkozó legfontosabb funkciója, hogy tisztázzák, hol van szükség további haladásra, és ehhez remélhetőleg előkészítik majd a terepet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×